Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για τα ενεργειακά φυτά από το ΚΠΕ Μελίτης


Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου  το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης Φλώρινας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του για τη Δια Βίου Μάθηση Ενηλίκων, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ενεργειακά φυτά: ηλίανθος, ελαιοκράμβη» στο κτήριο του ΚΠΕ στη Βεύη Φλώρινας.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερωθούν οι αγρότες και όσοι σκέφτονται να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή για τις δυνατότητες και τις προοπτικές των ενεργειακών καλλιεργειών, που αποτελούν μια πρώτης τάξης εναλλακτική πρόταση στον αγροτικό τομέα. Με  δεδομένη την παγκόσμια δίψα για ενέργεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει  στόχο ως το 2020 τα βιοκαύσιμα να αποτελούν  το 10% της αγοράς καυσίμων, η καλλιέργεια των φυτών αυτών εμφανίζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Ο Ν.Νάνης, Υπεύθυνος του ΚΠΕ Μελίτης, αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα παρόμοιων ενημερωτικών ημερίδων, ειδικά στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής κρίσης.
Εισηγητής ήταν ο Κάς.Γάτσιος, γεωπόνος και συγγραφέας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε δύο ενεργειακά φυτά, στον ηλίανθο και την ελαιοκράμβη. Αφού παρουσίασε τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες , τις απαιτήσεις και τις τεχνικές καλλιέργειας του κάθε φυτού, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα οικονομικά μεγέθη και οφέλη. Υποστήριξε ότι οι καλλιέργειες των ενεργειακών αυτών φυτών μπορούν να αποφέρουν στους παραγωγούς  ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά και ενεργειακή επάρκεια για ίδια χρήση. Παράλληλα , αναφέρθηκε και στα περιβαλλοντικά οφέλη αυτών των καλλιεργειών, καθώς η χρήση βιοκαυσίμων συνεισφέρει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και άρα στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το περιεχόμενο της εισήγησης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Μελίτης (www. Kpemelitis.gr) τις προσεχείς ημέρες.  Στην ίδια ιστοσελίδα ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναζητήσει το περιεχόμενο εισηγήσεων των ημερίδων που έχουν ήδη υλοποιηθεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου