Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αίτημα για Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας από τον Στ.Κωνσταντινίδη


Την ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ζήτησε με ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Φλώρινας κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης.
Στην απάντηση του ο αρμόδιος Υπουργός κ.Κουτρουμάνης απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και αναφέρθηκε σε γενικότητες.
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο 

κ. Κωνσταντινίδης συναντήθηκε μαζί του, εξέθεσε εκ νέου τους λόγους, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την ίδρυση ΚΕΠΑ στην Π.Ε. Φλώρινας.
 Η ερώτηση, η απάντηση του κ.Υπουργού και η επιστολή του κ.Κωνσταντινίδη έχουν ως εξής:


Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
1)     Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
2)    Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 καταργήθηκαν όλες οι υγειονομικές επιτροπές πιστοποίησης που λειτουργούσαν στους Φ.Κ.Α., στις Νομαρχίες και το Δημόσιο.
Σύμφωνα με το ν.3863/2010 δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
Τα ΚΕ.Π.Α θα έπρεπε να λειτουργήσουν αμέσως μετά την κατάργηση των υγειονομικών επιτροπών για να εξυπηρετούνται ανελλιπώς οι ανάπηροι. Τέτοια αυτονόητη πρόβλεψη δεν υπήρξε ή δεν εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα ως το τέλος του 2011 ανάπηροι, που χρειάζονταν τις πιστοποιήσεις για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους (συντάξεις, λήψη προνοιακών επιδομάτων, εργασιακά ζητήματα κ.α.) να έχουν μείνει «ξεκρέμαστοι» και να ταλαιπωρούνται από ένα παραλυμένο κράτος πρωτοφανούς αναλγησίας.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας ανεξήγητα δεν δημιουργήθηκε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά ισοδυναμεί με τιμωρία των αναπήρων της Φλώρινας, γιατί εξαναγκάζονται να μετακινούνται στα πλησιέστερα ΚΕ.Π.Α δηλαδή Κοζάνης, Καστοριάς ή Έδεσσας για να εξεταστούν και να πιστοποιηθούν ως ανάπηροι. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  φορτώνει στην πλάτη των αναπήρων εκατοντάδες χιλιόμετρα ταλαιπωρίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ούτε στο ελάχιστο η κατάσταση της υγείας τους. Παραπληγικοί σε αναπηρικά καροτσάκια, καρδιακοί, παιδιά με ειδικές ανάγκες, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και πάσης φύσεως νοσούντες είναι τα θύματα της απάνθρωπης απόφασης του Υπουργείου, το οποίο κατά τα άλλα φέρει στον τίτλο όρο προερχόμενο από τη λέξη κοινωνία.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1)      Γιατί δεν ιδρύθηκε ΚΕ.Π.Α. στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, ενώ αντιθέτως ιδρύθηκαν ΚΕ.Π.Α και στις 3 γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες;
2)     Γνωρίζουν ότι η Φλώρινα ανήκει στην Ελληνική Επικράτεια;
3)     Ποιο είναι το οικονομικό κόστος ίδρυσης και λειτουργίας ενός ΚΕ.Π.Α. για να δούμε τελικά πόσο «κοστολογεί» το Υπουργείο Εργασίας τη ζωή των αναπήρων;
4)   Ποια είναι η θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
Αθήνα 13/01/2012                                                             
 Ο Ερωτών Βουλευτής
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ



Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Κύριε Υπουργέ,
Έλαβα την απάντηση σε ερώτηση που είχα υποβάλλει σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας από την  οποία προκύπτει, ότι δημιουργήθηκαν επιπλέον σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ, ότι έχει αποφασιστεί η δημιουργία ακόμη περισσότερων αλλά συγκεκριμένα για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας δεν γίνεται λόγος, πόσο μάλλον να υπάρξει δέσμευση για την ίδρυση του.
Το επιχείρημα, ότι μετά την πρώτη περίοδο λειτουργίας των ΚΕΠΑ εκτιμάται ο αριθμός των ενδιαφερομένων που προσέρχονται με αίτημα τον καθορισμό ποσοστού αναπηρίας, όπως και των ιδιαίτερων αναγκών που προκύπτει κατά περίπτωση και αποφασίζεται η δημιουργία επιπλέον σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ, τουλάχιστον για την περίπτωση τουλάχιστον της Φλώρινας, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των αναπήρων της περιοχής.
Η Φλώρινα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση διότι:
α) Ο χειμώνας της διαρκεί 7 μήνες και είναι βαρύτατος. Φέτος το χιόνι ξεπέρασε και το ένα μέτρο, ενώ η θερμοκρασία άγγιξε τους -30 βαθμούς. Υπό αυτές τις συνθήκες η μετακίνηση αναπήρων απειλεί τη ζωή τους και καθίσταται από προβληματική ως αδύνατη.
β) Δεν υπάρχει κάθετος άξονας της Εγνατίας και η κυκλοφορία τελείται στο απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της δεκαετίας του ΄60 και του ΄70. Η απόσταση από το πλησιέστερο ΚΕΠΑ είναι 90 χιλιόμετρα και ο χρόνος που απαιτείται για να διανυθεί είναι διπλάσιος σε σχέση με τα σύγχρονα οδικά δίκτυα των γειτονικών Περιφερειακών Ενοτήτων.
γ) Οι ανάπηροι, για παράδειγμα, της Καστοριάς δεν είναι περισσότεροι από αυτούς της Φλώρινας. Αλλά και αν είναι περισσότεροι δεν τίθεται θέμα για μία ελάχιστη αριθμητική διαφορά. Η Καστοριά όμως έχει ΚΕΠΑ, ενώ η Φλώρινα δεν έχει.
δ)  Η Φλώρινα είναι  ακρογωνιαίος λίθος για την Ελλάδα. Είναι τα τριεθνή σύνορα μας. Στους ακρίτες κατοίκους και πολύ περισσότερο στους δοκιμαζόμενους από προβλήματα υγείας αξίζουν τιμές και όχι ποινές. Για το σύνολο δε των κατοίκων απαιτούνται κίνητρα για να παραμείνουν στον τόπο αυτό, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Κύριε Υπουργέ,
Σας ζητώ άμεσα να προχωρήσετε στην απόφαση για την ίδρυση ΚΕΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.
Σας ζητώ να μην αρνηθείτε τα ζωτικά δικαιώματα των αναπήρων.
Σας ζητώ ευθέως τη δέσμευση
Σας ζητώ να άρετε την αδικία.
Αθήνα 22/02/2012
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου