Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Θέσεις εργασίας για 2.000 ανέργους στη Δ. Μακεδονία!!!


Απασχόληση σε 2.000 ανέργους στις τέσσερις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου η ανεργία αγγίζει το 24%, θα εξασφαλίσει το επόμενο διάστημα το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Οι ωφελούμενοι θα 

απασχοληθούν για πέντε μήνες σε φορείς όπως δήμοι, εταιρείες και οργανισμοί, με μηνιαίες μεικτές αποδοχές 625 ευρώ.
Η επιλογή των ανέργων, όπως ισχύει και στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την Κεντρική Μακεδονία, θα γίνει μέσω ειδικού προγράμματος του ΑΣΕΠ. Οι φορείς που έχουν συμπράξει για την υλοποίηση του προγράμματος απασχόλησης, αφού λάβουν τη σχετική έγκριση από το ΑΣΕΠ, θα προχωρήσουν στην προκήρυξη των θέσεων εργασίας στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.
Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε χθες στην Κοζάνη, στην έδρα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας γνωστοποίησαν ότι οι ενδιαφερόμενοι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της προκήρυξης θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να τονώσει έστω και μερικώς την απασχόληση σε μια περιοχή όπου 1 στους 4 κατοίκους είναι άνεργος. "Η απασχόληση είναι ολιγόμηνη και ασφαλώς δεν λύνει το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο, σε μια τόσο δύσκολη εποχή, θα ανακουφίσει για ένα διάστημα 2.000 μακροχρόνια ανέργους", σημείωσε.
Εκπρόσωποι φορέων της Δυτικής Μακεδονίας, πάντως, εκτιμούν ότι εκτός από τους ανέργους θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει και τις επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες πλήττονται από την κρίση ίσως περισσότερο από τις αντίστοιχες που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιφέρειες. Ανέφεραν ότι η ενεργειακή φτώχεια, που επιτείνεται από τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη φτώχεια έχουν αποσαθρώσει την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.
Στη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ο προϊστάμενος της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής της Δυτικής Μακεδονίας X. Καραντίνος, μιλώντας για την ανεργία στην περιοχή, τόνισε ότι μόνο τον περασμένο Ιανουάριο εγ- γράφηκαν στον ΟΑΕΔ 864 νέοι άνεργοι, ενώ στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων εντάχθηκαν 410 άτομα επιπλέον. Στο πλαίσιο της παρουσίασης, αρμόδιοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκαν επίσης στις δυνατότητες απασχόλησης που προβλέ- πεται να προκύψουν και από τα δύο άλλα προγράμματα που προωθεί το υπουργείο. Πρόκειται για τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) και τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ). Ο προϋπολογισμός των ΤΟΠΣΑ στην περιοχή ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ και των ΤΟΠ ΕΚΟ σε 1,3. εκατ. ευρώ. Οι προθεσμίες υποβολής ενδιαφέροντος από φορείς που θα δημιουργήσουν αναπτυξιακές συμπράξεις και θα εκπαιδεύσουν ανέργους για να ανοίξουν τις δικές τους επιχειρήσεις λήγουν στις 5 Μαρτίου για τα ΤΟΠ ΕΚΟ και στα μέσα Απριλίου για τα ΤΟΠΣΑ.
Πηγή: Εφ. Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου