Στο επόμενο δίμηνο, ως το τέλος του Μαρτίου θα κριθεί η τύχη των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων. Εκτός απροόπτου φυσικά, υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν αποκλείεται να ανατρέψουν τον σχεδιασμό του
υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γ.Παπακωνσταντίνου.
Πάντως στην παρούσα φάση, η τρόικα δεν φαίνεται να πιέζει για την τακτοποίηση αυτών των εκκρεμοτήτων, το κύριο βάρος της το ρίχνει στα εργασιακά θέματα.
Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη, με την παραχώρηση του 40% σε ιδιώτες. Προβλέπεται συγκεκριμένα η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων, .οι ανταλλαγές ενέργειας (swaps) και σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος των ανταλλαγών, η πώληση ακόμη δύο «εφεδρικών» μονάδων κι η παραχώρηση σε ιδιώτη του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Με βάση τον ίδιο σχεδιασμό του υπουργείου, προβλέπεται η πώληση δύο μονάδων στο Αμύνταιο, η μία από τις μονάδες του συγκροτήματος της Μεγαλόπολης, καθώς κι η μονάδα της Μελίτης στην Φλώρινα. Η συνολική ισχύς των προς πώληση μονάδων είναι 1230MW, ενώ συνολική ισχύς των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ανέρχεται στα 5288MW. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι προς πώληση τίθεται το 23% των λιγνιτικών μονάδων. Και για το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς λιγνίτη από το οποίο, με βάση τη συμφωνία πρέπει να απαλλαγεί η ΔΕΗ, προβλέπονται ανταλλαγές ενέργειας (swaps) - δηλαδή η ΔΕΗ θα ανταλλάσσει με λογιστικό τρόπο με ιδιώτες ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες με ρεύμα που παράγεται από άλλες πρώτες ύλες (π.χ. φυσικό αέριο) - όπως κι η εκμίσθωση του ορυχείου της Βεύης. Αλλά στην περίπτωση που αποτύχουν οι ανταλλαγές, τότε θα προστεθούν στις προς πώληση μονάδες κι ακόμη δύο από το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.
Οι προαναφερόμενοι σχεδιασμοί πρόκειται να ενταχθούν, κατά πάσα πιθανότητα, στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, η οποία θα γίνει είτε με πώληση ποσοστού της ΔΕΗ (από το 51% το ποσοστό του δημοσίου θα πάει στο 34%) ή με την πώληση ποσοστού των θυγατρικών της εταιρειών στη διανομή και μεταφορά. Σε κάθε περίπτωση και όπως προβλέπονται από τις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ, στόχος είναι όλη η αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί εντός του 2012.
Ωστόσο το βέβαιο είναι πως το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη φθηνότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι ο λιγνίτης, τελειώνει. Και το πιο επικρατέστερο σενάριο είναι η δημιουργία ενός «καλαθιού» ή μιας μικρής ΔΕΗ, όπως την ονομάζει ο κ.Παπακωνσταντίνου, που θα περιλαμβάνει τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες και ενδεχομένως και κάποιους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Θα παρασχεθεί φθηνή ενέργεια στους ιδιώτες, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα επιταχύνουν τις αποσβέσεις τους στις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει στις μονάδες παραγωγής τους.
Πηγή: Το Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου