Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Πρέσπα, Βασίλειο γαλήνης…


Η Έκθεση Ζωγραφικής του Βαγγέλη Ταμουτσέλη ξεκίνησε ήδη στο Θεματικό Κέντρο Πύλης Πρεσπών και θα διαρκέσει μέχρι 30 Μαΐου. Αφορά στη θεματική ενότητα Πρέσπα - Κορέστεια και ανήκει στη μεγάλη σειρά των έργων που έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης με αντικείμενο την ευρύτερη αυτή περιοχή.
Σύμφωνα με το γιο του καλλιτέχνη, εικαστικό και υποψήφιο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, Νίκο Ταμουτσέλη, η 

επιστροφή του Β. Ταμουτσέλη σε αυτόν τον τόπο, είναι άλλη μια διαδικασία την οποία ο ίδιος ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται μέσα από το πέρασμα και το αποτύπωμα του χρόνου.
Οι διαδικασίες του χρόνου αποτυπώνονται στον μοναδικό υγρότοπο της Πρέσπας, όπου οι μεταβολές των εποχών, επηρεάζουν όχι μόνο τις ανθρώπινες λειτουργίες, αλλά κυρίως τις ίδιες τις περιβαλλοντικές ακολουθίες του φυσικού και αρχιτεκτονικού τοπίου.
Η έκθεση του Βαγγέλη Ταμουτσέλη αποτελείται από δύο ενότητες.
Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τις εκφράσεις των ανθρώπων που καταγράφονται κυρίως στις παραδοσιακές κατοικίες με την ιδιαίτερη μορφή τους, όπου τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή από τις διαβρωτικές ακολουθίες των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κτιρίων. Η λάσπη, η πέτρα, το ξύλο και το καλάμι, είναι τα κύρια υλικά που συνθέτουν τις κατασκευές, οι οποίες συνδέονται αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον.
Η δεύτερη ενότητα καταγράφει τους γεωμορφικούς σχηματισμούς της περιοχής και τα σιωπηλά αποτυπώματα των μνημείων γύρω από τη λίμνη. Σημεία ενός πολιτισμού μέσα από τα οποία καταγράφονται οι λειτουργίες των ανθρώπων από τη Βυζαντινή και τη Ρωμαϊκή περίοδο και συνδέονται με τις σύγχρονες συμπεριφορές και δραστηριότητες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, καταγράφεται ως νόημα σε αυτή την ενότητα. Οι έννοιες της ανάπτυξης, της αρμονικής διαχείρισης του περιβάλλοντος μέσα από τις παραγωγικές δραστηριότητες των κατοίκων, η συνύπαρξη των δραστηριοτήτων αυτών με την σπάνια βιοποικιλότητα συνδέεται και εμφανίζει συμπεριφορές από τις προγενέστερες λειτουργίες του ανθρώπου που αποτυπώθηκαν στα εγκαταλειμμένα παραδοσιακά κτίσματα της περιοχής.
Η επίσκεψη του καλλιτέχνη σ’ αυτόν το χώρο και τόπο είναι μια επιστροφή στην ίδια την ουσία των νοημάτων που ο ίδιος πραγματεύεται στα έργα του και συνδυάζεται με την ίδια την παρουσίαση - έκθεση του αποτελέσματος.
Στα έργα με θέμα την Πρέσπα, η ίδια η φύση ως δημιουργική διάσταση έρχεται σε πρώτο επίπεδο καλύπτοντας τις δραστηριότητες των ανθρώπων που κατοικούν γύρω από τις λίμνες. Το τοπίο συνεχώς αλλάζει και συμπαρασύρει μαζί του και το παρόν.
Οι αλλαγές των εποχών είναι άλλη μια δημιουργική διαδικασία που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, επηρεάζοντας όχι μόνο το ανθρώπινο - αρχιτεκτονικό αλλά και το ίδιο το φυσικό τοπίο.
Είναι αποτυπώσεις που ο ίδιος ο καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται μέσα από το πέρασμα του χρόνου και για το λόγο αυτό καταγράφονται στο έργο του. Επιδιώκει το έργο του να γίνει το μέσο για να αποτυπωθούν αυτές οι εκφράσεις, καθώς θεωρεί ότι μόνο η εικόνα μπορεί να συγκρατήσει αυτή τη συνεχόμενη κίνηση του χρόνου και την παράλληλη μεταβολή που παρασύρει ανθρώπους και περιβάλλον σε νέες διαστάσεις.
Μέσα από τη δουλειά του μπορούμε να διακρίνουμε την αγωνία ενός καλλιτέχνη να διαφυλάξει και να επαναφέρει στην επιφάνεια, ό,τι καλό έχει απομείνει από έναν κόσμο όχι τόσο μακρινό, με εκδηλώσεις σε κάθε φάση της δημιουργίας του, μέσα από τα ελαττώματα και τα προτερήματα, τη χαρά και τη λύπη, την ψυχή και το πνεύμα, εκφράζοντας έτσι τον χαρακτήρα ενός πολιτισμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και κινδυνεύει να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης, ο Βαγγέλης Ταμουτσέλης δήλωσε τα παρακάτω:
«Η συγκεκριμένη θεματική έκθεση έχει ταξιδέψει στην Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη, Αθήνα, Θεσ/νίκη και σε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδος… αλλά πρώτη φορά βρίσκεται στη γενέτειρά της. Θυμάμαι σαν χθες εκείνες τις μικρές οικογενειακές Κυριακάτικες εξορμήσεις με τα παιδιά μου στις Πρέσπες. Εγώ αποτύπωνα τα αμέτρητα τοπία γύρω μου κι εκείνα παίζανε και κάνανε μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά της Μεγάλης Πρέσπας…»
Τα εγκαίνια της έκθεσης του Βαγγέλη Ταμουτσέλη με θέμα «Πρέσπα, βασίλειο γαλήνης…» θα γίνουν την Τετάρτη 9 Μαΐου στις 19:00 στο Θεματικό Κέντρο Πύλης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου