Το 1912 ήταν η χρονιά - ορόσημο για τη Φλώρινα, όπως και για όλη τη Μακεδονία. Ήταν η χρονιά που ξεκίνησε μια νέα εποχή, ελεύθερη. Και όσα έγιναν εκείνον τον κρίσιμο Νοέμβρη σημάδεψαν και τα χρόνια που ακολούθησαν.
Ο Θεός, η μοίρα και οι άνθρωποι επέλεξαν ώστε η Φλώρινα, μετά από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού, να καταλήξει και πάλι σε χέρια ελληνικά. Το είπε και ο Ιωάννης Άρτης αμέσως μετά την
απελευθέρωση: «Άπαντες οι κάτοικοι, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος έσονται ίσοι απέναντι του Νόμου τιθέμενοι υπό το σκήπτρον του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α’ και επανερχόμενοι εις τας αγκάλας της Μητρός Ελλάδος».
Τότε όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν συμβεί αλλιώς και κανείς δε ξέρει πώς θα ήταν το σήμερα… Η ιστορία πάντως έγραψε ότι η Φλώρινα ήταν και πάλι ελεύθερη και πάλι ελληνική.
Έτσι, κύλησαν 100 ολόκληρα χρόνια γεμάτα γεγονότα. Παρά τις δυσκολίες, παρά τις ταραχώδεις και πολεμικές περιόδους, παρά τα βάσανα της προσφυγιάς και του ξενιτεμού οι κάτοικοι της Φλώρινας χρόνο με το χρόνο κόπιαζαν, μοχθούσαν, στέκονταν στα πόδια τους και δημιουργούσαν. Η πόλη της Φλώρινας, το Αμύνταιο, η Πρέσπα, όλοι οι οικισμοί - από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο – αναπτύχθηκαν.
Αυτά τα γεγονότα καταγράφονται στο βιβλίο «Φλώρινα 1912-2012, Χρονικό ενός αιώνα» του δημοσιογράφου Γιώργου Στ. Περιβολάρη. Στις 298 σελίδες του και στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τις συνοδεύει μπορεί κανείς να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στο χρόνο. Να θυμηθεί και να γνωρίσει, να νοσταλγήσει και να αγαπήσει ακόμα πιο πολύ τη Φλώρινά μας…
Συνοπτικά, στο βιβλίο καταγράφονται:
• Το χρονικό της απελευθέρωσης.
• Τα σημαντικότερα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή μας κατ’ έτος.
• Ο πληθυσμός με βάση τις επίσημες απογραφές από το 1913 μέχρι το 2011.
• Η πολιτική ιστορία του τόπου, με την παράθεση των ονομάτων όλων των βουλευτών από το 1915, το γενικό πολιτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογικές αναμετρήσεις και τα αποτελέσματα των εκλογών της Μεταπολίτευσης στη Φλώρινα.
• Η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την παράθεση των ονομάτων των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, των νομαρχών και των μελών των αιρετών νομαρχιακών συμβουλίων και των μελών του Περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και η χρονική διάρκεια της θητείας τους.
• Η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, με τις μεταβολές της ονομασίας της, στατιστικά στοιχεία και παράθεση βιογραφικών όλων των Μητροπολιτών.
• Η ιστορία των Σιδηρών Συνταγμάτων της Φλώρινας και η συμβολή τους στο Έπος του ’40.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από την Πέμπτη 16 Αυγούστου στα βιβλιοπωλεία.
ISBN 978-960-93-4325-1
Σελ.: 298
Τιμή: 20,00 €
Εχω την περιέργεια ο κ.Περιβολάρης εάν στο βιβλίο του συμπεριλαμβάνει και την Μάχη της Φλώρινας την 12η Φεβρουαρίου 1949 .
ΑπάντησηΔιαγραφή