Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ὑπερβολές ἤ καί χλιδή;


του αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη
Πόσοι επίσκοποι θα έπρεπε να βρίσκωνται στην Κοζάνη, στις 28 Ιουνίου 2012, για την υποδοχή του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου;
Δεν είναι η πρώτη φορά, που 

επισκέπτεται τον Ελλαδικό χώρο, ώστε να αποτελῆ  πρωτοφανές το γεγονός της αφίξεώς του και να πρέπη να τον υποδεχτούν πλήθος αρχιερέων.

● Κάθε τόσο ο Πατριάρχης μας βρίσκεται στην επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Αλλοίμονο, αν κάθε φορά, που έρχεται, πρέπη να γίνεται κινητοποίησις όλων των εγκολπιοφόρων!

● Λένε, ότι κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη και στην Καστοριά τα πρόσωπα της συνοδείας του και των καλεσμένων επισκόπων υπερβαίνουν σε αριθμό κάθε προηγούμενο. 
Τριάντα πέντε αρχιερείς απετέλεσαν την ομήγυρι της Πατριαρχικής υποδοχής.

● Λένε μερικοί:
Πατριάρχης είναι!
Και μεις λέμε:
Λαός θλιμμένος είναι ο Ελληνικός λαός∙  δεν αντέχει σε χλιδάτες προκλήσεις! 
Είναι αξιότιμος ο Πατριάρχης. 
Μα είναι στενά τα οικονομικά του τόπου μας. 
Σκεφθήτε:

● Πόσα χρήματα απαιτούνται για τη φιλοξενία τόσων αρχιερέων και λοιπών τόσων καλεσμένων, σε πολυτελή ξενοδοχεία!

● Πόσα απαιτούνται για τις συνεστιάσεις τόσων προσώπων!

● Πόσα σπαταλώνται για την ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών!

● Πάντως, αν ο Πατριάρχης έρχεται ως κήρυκας της βασιλείας του Θεού, ισχύει υπέρ παν άλλο, το: « βασιλεία το Θεο οκ ρχεται μετά παρατηρήσεως» (Λουκ.ιζ΄20).

● Αν ήρθε με την ευκαιρία της εορτής του αποστόλου Παύλου, έπρεπε να ενταχθή στην συνοδεία του μεγάλου Αποστόλου, που ήταν «καθ’ μέραν ποθνήσκων» (Α΄Κορ.ιε΄31).
Από το «κακουχούμενοι» του Παύλου μέχρι το «πολυτελῶς φιλοξενούμενοι», υπάρχει ιλιγγιώδης απόστασις.
 110.000 ευρώ για την Πατριαρχική επίσκεψι είναι πρόκλησις.

● Αν ήρθε ο Πατριάρχης για την ασκήτρια της «Κλεισούρας», που αγιοποιήθηκε εσχάτως, δεν συνάδει πολυάριθμη αρχιερατική συνοδεία με τον ασκητισμό μιας μοναχής. 
Η αφανής της παρουσία απαιτεί λιτότητα και απλότητα.

Πηγή: apotixisi.blogspot.gr

14 σχόλια:

  1. Γιατί δεν τους τα είπες παπά μου, και στους δικούς μας εδω που ήταν και πρωτοπόροι της διοργάνωσης?
    Άλλωστε είστε και φιλαράκια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλοί ιερωμένοι αλλά και πιστοί λαικοί κατέκριναν το υπερβολικό κόστος της επίσκεψης του πατριάρχη στην Κοζάνη.Θερμά συγχαρητήρια στον π.Δανιήλ Αεράκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O π.Δανιήλ Αεράκης,που έχει την πνευματική του αναφορά στον αείμνηστο μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο,ορθοτομεί εν προκειμένω το λόγο της αληθείας.Άλλωστε και ο αείμνηστος επίσκοπος μισούσε τις φιέστες στις οποίες επιδίδονται κάποιοι κληρικοί.Το μήνυμα του π.Δανιήλ έχει πολλούς αποδέκτες.Είθε οι τελευταίοι να αναπροσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους προς περισσότερο πνευματικές κατευθύνσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάτερ Δανιήλ,αυτά να τα πείτε στον ομογάλακτο αδελφό σας,ως προερχόμενο απ την κίνηση του π.Αυγουστίνου,μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητο και στον πρωτοσύγκελό του που έτρεχαν στα πανηγύρια και τις φιέστες επί μέρες.Για τον δεύτερο φημολογείται μετ επιτάσεως ότι ήταν και ο τελετάρχης των συγκεκεριμένων εκδηλώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η τοποθέτηση του συγκεκριμένου ιερωμένου είναι άξια συγχαρητηρίων και ταυτόχρονα αποτελεί κόλαφο για τους μητροπολίτες και άλλους ιερωμένους που συμμετείχαν αγαλλομένω ποδί σε φανφαρονισμούς σε βάρος της ουσίας.Ειδικά η τελευταία παράγραφος αφαιρεί κάθε πρόσχημα και κάθε δυνατότητα δικαιολογίας των υπερβολών που σημειώθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πατέρα Δανιήλ, με κάθε σεβασμό, νιώθω ότι χαϊδεύεται τα αυτιά του κλήρου. Ναι, ο Πατριάρχης, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και όχι όποιος κι όποιος. Λιγότερα ξοδεύονται όταν έρχεται ο εκάστοτε πολιτικός-αρχηγός κράτους στην χώρα μας; Τα έξοδα που έγιναν για την επίσκεψη του Πατριάρχη, δεν στερήθηκαν από τον ελληνικό λαό σε αντίθεση με τα πολιτικά -και κομματικά κυρίως- τεκταινόμενα. Σαφώς και η εκκλησία θα μπορούσε να διαθέσει στον λαό αυτά τα ποσά και όχι σε φιέστες, αλλά διαπιστώνω ότι ο λαός διαμαρτύρεται για τα στενά οικονομικά του τόπου, μόνο για έξοδα που αφορούν την εκκλησία. Αντίθετα για το μεγάλο φαγοπότι των πολιτικών, (μη ξεχνάμε ότι στις "φιέστες" συμμετείχαν και αμέτρητοι πολιτικοί άρχοντες, από περιφερειάρχες, μέχρι τον εκάστοτε δημοτικό σύμβουλο και από προέδρους συλλόγων, μέχρι και αποτυχημένους πολιτευτές) άπαντες τουμπεκί ψιλοκομμένο. Θέλω να τονίσω πως ούτε κι εγώ υποστηρίζω όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ίσα ίσα, τις απαξιώνω και τις ειρωνεύομαι, αλλά και η νοοτροπία του "δύο μέτρα, δύο σταθμά", είναι κάτι που με εξοργίζει.

    Υ.Γ. Λίγο καθυστερημένη η παρέμβασή σας και αυτό με ξενίζει κάπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή ποιoς φταίει ο Πατριάρχης;
    Oι Επίσκοποι;
    Η αγιοποίηση της ασκήτριας;
    Ποιος;
    Αλήθεια το χρήμα ποιος το ¨εκταμίευσε¨ και από ποιο ¨ταμείο¨;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αξιόλογα τα όσα λέει ο συγκεκριμένος ιερωμένος και αξιοπρόσεκτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. «Πάτερ, άφες αυτοίς · ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

    Praetorian.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. -Τα έξοδα για την επίσκεψη του πατριάρχη προέρχονται από κονδύλια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπως έχει δημοσιευθεί.Από πού κι ως πού δε στερήθηκαν απ τον ελληνικό λαό;Αλλά και τα δώρα που ξοδεύονται από χρήματα της Εκκλησίας δε θα μπορούσαν να διατεθούν αλλού;Ξόδευε ποτέ ο Καντιώτης τόσα χρήματα σε δώρα και αναμνηστικά όπως κάποιοι κάνουν στις μέρες μας;
    -Από πού κι ως πού ο λαός διαμαρτύρεται μόνο για έξοδα που αφορούν την Εκκλησία;Εκτός πραγματικότητας ζει ο ανώνυμος των 5:08 π.μ.;Ο κόσμος φωνάζει κυρίως για τους πολιτικούς και για όσους π.χ. περιφερειάρχες,δημάρχους,κληρικούς τους μιμούνται.
    -Γιατί ανώνυμε των 5:08 π.μ. σε ξενίζει η καθυστερημένη παρέμβαση του π.Δανιήλ;Ο π.Δανιήλ απ όσο γνωρίζω δε διαθέτει δικό του ιστολόγιο αλλά εκδίδει το περιοδικό Ιωάννης ο Βαπτιστής απ το οποίο μάλλον καθυστερημένα αναδημοσιεύτηκε από άλλο μπλογκ το συγκεκριμένο κείμενο.
    -Πού την είδες τη νοοτροπία του δύο μέτρα και δύο σταθμά;Είναι δυνατό να συμψηφισθεί ποτέ η συμπεριφορά των κληρικών με την αντίστοιχη των πολιτικών;Όι κληρικοί θα πρέπει πρώτοι να δίνουν το καλό παράδειγμα.
    Ένα μεγάλο μπράβο στον π.Δανιήλ που πρωτίστως έχει συνέπεια βίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς είναι πρόκληση να κατασπαταλούνται ένα σωρό χρήματα για φιέστες και πανηγύρια. Ειδικά δε από τα δημόσια πρόσωπα θα περίμενα περισσότερη ταπεινότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πρώτοι οι κληρικοί θα έπρεπε να δίνουν το καλό παράδειγμα.Αλλά ο δεσπότης της Φλώρινας καθώς και ο πρωτοσύγγελός του,ειδικά ο τελευταίος,πράττουν το αντίθετο.Αυτήν άραγε την παρακαταθήκη τους έδωσε ο π.Αυγουστίνος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν θα έπρεπε καν να σας πληρώνει το Δημόσιο Χρήμα κύριε Ιμάμη, ή ότι άλλο θέλετε να λέγεστε... Από την Τουρκοκρατία και μετά η φάρα σας είναι μια βδέλλα που ρουφάει το αίμα του Ελληνικού λαού, προκειμένου να φοράτε τα χρυσά συνολάκια σας, ενώ πετάτε ψίχουλα στους φτωχούς για να δείξετε το "φιλανθρωπικό" σας έργο...
    Το ότι τολμάτε και μιλάτε για τέτοια θέματα είναι καθαρά υποκριτικό, αλλά τελειώνουν σιγά-σιγά οι μέρες που θα παρασιτοζωείτε εις βάρος μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή