Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετείχε στην 6η συνάντηση του Green Belt


Στις 28-30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Mavrovo της ΠΓΔΜ η 6η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση 

του European Green Belt (Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη), στην οποία συμμετείχε για ακόμα μία φορά η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη είναι μια οικολογική πρωτοβουλία-δίκτυο για τις περιοχές πάνω στα πρώην σύνορα Ανατολικού και Δυτικού μπλοκ, το λεγόμενο “σιδηρούν παραπέτασμα”. Εκτείνεται από τη Θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Ρωσίας-Φιλανδίας-Νορβηγίας, μέχρι την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα, και κατά μήκος της συναντάμε εθνικά πάρκα, διασυνοριακές προστατευόμενες περιοχές, αλλά και μη-προστατευόμενες περιοχές με υψηλή φυσική αξία. Οι περιοχές αυτές ήταν για πολλές δεκαετίες στρατιωτικοποιημένες, αραιοκατοικημένες και με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν πολύτιμα φυσικά και τοπικά στοιχεία. Τώρα, 20 χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, οι κάτοικοι και οι φορείς των περιοχών έχουν την ευκαιρία να προστατεύσουν τα πολύτιμα αυτά στοιχεία και να τις αναδείξουν.
Έτσι, στην 6η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του European Green Belt στο Mavrovo συναντήθηκαν άνθρωποι από 23 χώρες, εκπροσωπώντας υπηρεσίες περιβάλλοντος, προστατευόμενες περιοχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αντάλλαξαν εμπειρίες για την προστασία ειδών άγριας ζωής και οικοτόπων, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των περιοχών τους, τον εναλλακτικό τουρισμό, και τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, με πραγματικά και όχι θεωρητικά παραδείγματα από τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική μέχρι τα Νότια Βαλκάνια. Συζήτησαν δε για τον περαιτέρω συντονισμό και ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης.
Η περιοχή του Πάρκου Πρεσπών στο τριεθνές Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ είναι και αυτή τμήμα της ραχοκοκαλιάς της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι κάτοικοι και οι λιγοστοί τότε επισκέπτες αγνάντευαν το “τριεθνές” (που βρίσκεται στο μέσο της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα) από απόσταση, με κάποιο δέος ή και περιέργεια για τους κατοίκους που ζούσαν πίσω από τα σύνορα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η περιοχή έχει πλέον διεθνή αναγνώριση, πολλοί επισκέπτες έρχονται για να γνωρίσουν και να βιώσουν τις φυσικές και πολιτισμικές της αξίες, και η μεθοριακότητά της από μειονέκτημα μετατρέπεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι τρεις λαοί που μοιράζονται τις λίμνες συνεργάζονται ενεργά για την από κοινού προστασία και ανάπτυξή τους. Αποτέλεσμα των προσπαθειών ήταν η ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών και η υπογραφή το 2010 Διεθνούς Συμφωνίας για την προστασία και διαχείρισή του.
Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, τμήμα της μακριάς αλυσίδας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης, είναι ένα αληθινό και πειστικό παράδειγμα του πώς τα παλιά σύνορα του Ψυχρού Πολέμου μπορούν σήμερα να γίνουν υπόδειγμα για περιβαλλοντική προστασία, βιώσιμη ανάπτυξη και συνεννόηση των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου