Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η αναδιάρθρωση θα προκαλέσει και αναβάθμιση της υγείας


Θα ξεκινήσω με μια δήλωση που δεν είναι μάλλον γνωστή στους συμπολίτες μας.
Εδώ και τρία χρόνια είμαι μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου Φλώρινας που είναι θέση άμισθη, χωρίς καμία αμοιβή και το δηλώνω, γιατί θα βρεθούν κάποιοι κακοπροαίρετοι που θα προσπαθήσουν να με θίξουν!
Υπέβαλα αίτηση να ορισθώ, ως μέλος 

του ΔΣ γνωρίζοντας, ότι είναι άμισθη  θέση με στόχο να προσφέρω, κάτι που για πολλούς είναι άγνωστη λέξη!
Το νοσοκομείο Φλώρινας και τα ιατρεία του Ι.Κ.Α καλύπτουν υγειονομικά μόνο τη λεκάνη της Φλώρινας, δηλ. πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τις 35.000 κατοίκους. Η λεκάνη του Αμυνταίου εξυπηρετείται από το Κέντρο Υγείας Αμυνταίου και από το Μποδοσάκειο της Πτολεμαΐδας! Η περιοχή της Πρέσπας συνήθως εξυπηρετείται από Καστοριά.
Όταν πριν αρκετές δεκαετίες πρωτολειτούργησε το νοσοκομείο μας, ο πληθυσμός της περιοχής μας ήταν πολύ μεγαλύτερος απ΄ότι σήμερα και φυσικά κάλυπτε υγειονομικά το Αμύνταιο και την Πρέσπα, αλλά και αρκετά χωριά της Εορδαίας! Τότε δεν είχε κάθε σπίτι δύο αυτοκίνητα, ούτε φυσικά οι συγκοινωνίες  επέτρεπαν την εύκολη μετακίνηση των ασθενών! 
Τα χρόνια και οι καιροί άλλαξαν! «Τα πάντα ρει». Ηράκλειτος.
Στο νοσοκομείο μας λειτουργούν (σχεδόν) όλες οι γνωστές κλινικές! Βεβαίως είναι καλό να έχουμε δίπλα μας ένα νοσοκομείο……… για παν ενδεχόμενο!
- Όλοι μας αναφερόμαστε στην οικονομία και τη σπατάλη δημοσίου χρήματος, κατηγορούμε όλους για όλα, όλοι φταίνε, όλα πρέπει ν΄αλλάξουν,  αρκεί  βέβαια όλα αυτά να μην αγγίζουν εμάς, τη βολή μας!
Η άμυνα, η παιδεία και η υγεία είναι οι τρεις τομείς με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι φανερό, ότι απαιτείται   εξορθολογισμός του συστήματος υγείας και ταυτόχρονα η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών!
Το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλο! Δεν είναι δυνατόν να ξοδεύονται τόσο μεγάλα ποσά για την υγειονομική κάλυψη μικρού αριθμού κατοίκων, βεβαίως για κανέναν λόγο ΔΕΝ πρέπει να σταματήσει η λειτουργία του νοσοκομείου μας! Αλλά αν υπάρχουν τρόποι να γίνει η σχετική οικονομία και ταυτόχρονα η παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, γιατί να μη γίνει! Μήπως θα έπρεπε να το δούμε;
Γνωρίζω, ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό! Άραγε υπάρχει κάποια υπηρεσία που δεν αποτελεί, δεν είναι, κοινωνικό αγαθό! Αυτό φυσικά δε σημαίνει, ότι μπορεί να γίνει κατασπατάληση δημοσίου χρήματος!
Το ίδιο συνέβη και με τα σχολεία όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά σ όλη τη χώρα! Δεν είναι δυνατό να λειτουργούν  δημ. σχολεία με 8 – 10 («σχολεία  ανάγκης» Κάστανος Θεόδωρος) παιδιά, ενώ το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ΄ότι πριν30-40 χρόνια και τα μεταφορικά μέσα πολύ καλύτερα απ΄ ότι τότε! Γυμνάσιο με 16 ή 26 παιδιά συνολικά, δεν είναι    γυμνάσιο! Γι΄αυτό και έγιναν δειλά-δειλά κάποιες συμπτύξεις σχολείων, για το καλό των μαθητών (παιδαγωγικά), αλλά και για λόγους οικονομικούς! Η παρερχομένη παιδεία και εκπ/ση στα σχολεία αυτά είναι πολύ καλύτερη, αναβαθμισμένη!
Δεν είμαι γιατρός, όπως και οι περισσότεροι αναγνώστες που τυχόν θα διαβάσετε το κείμενό μου, αλλά θεωρώ υποχρέωση μου, απλά σαν πολίτης,   να γράψω αυτά που πιστεύω, ότι πρέπει να γίνουν για την υγεία στην περιοχή μας!
Πρέπει να γίνουν αλλαγές, θα έλεγα βαθιές τομές στον χώρο της υγείας! 
Προσωπικά πιστεύω, ότι το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ της Πτολεμαΐδας πρέπει να αναβαθμιστεί και να παρέχει υπηρεσίες σύγχρονης και ασφαλούς, ΜΟΝΟ  δευτεροβάθμιας φροντίδας για το σύνολο του πληθυσμού της  Δ.Μακεδονίας δηλ για περίπου 350.000 κατοίκους, η δε πρωτοβάθμιας φροντίδα να γίνεται, να ανατεθεί αλλού! Όμως τι σημαίνει δευτεροβάθμια φροντίδα! Το νοσοκομείο αυτό θα πρέπει να έχει όλες τις ιατρικές ειδικότητες, να γίνονται εκεί όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις, να αντιμετωπίζονται όλα τα περιστατικά, όπως στα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, λχ ΑΧΕΠΑ, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Θεσ/νίκης κτλ! Σωστή στελέχωση με γιατρούς, με νοσηλευτικό προσωπικό και βεβαίως ιατρικά όργανα! Από τη μια πλευρά θα καλύπτει υγειονομικά πολύ περισσότερο κόσμο, αλλά ταυτόχρονα θα επέτρεπε στους γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό, τεχνικό   προσωπικό να αξιοποιεί τις οκτώ ώρες εργασίας του πολύ καλύτερα! Η αξιολόγηση των γιατρών και γενικά των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πρέπει να είναι συνεχής!
 -Όπως τα σχολεία δεν έγιναν για να διοριστεί ο κάθε πτυχιούχος Πανίδης Θεόφιλος, αλλά για να μάθουν γράμματα τα παιδιά του ελλ. λαού, έτσι και τα   νοσοκομεία δεν έγιναν για να βρουν δουλειά οι γιατροί (έχω δυο παιδιά που είναι γιατροί και αυτά που γράφω προσωπικά δε μου συμφέρουν), και οι νοσηλευτές και οι άλλοι εργαζόμενοι, αλλά να θεραπεύονται οι πολίτες όταν χρειαστεί!   
Γνωρίζετε άραγε τι ποσοστό πληρότητας έχει το νοσοκομείο μας; Γνωρίζετε τι ιατρικό, παραϊατρικό, διοικητικό κτλ προσωπικό απασχολείται σ΄αυτό; Γνωρίζετε τι στοιχίζει στο ελλ δημόσιο  κάθε  χρόνο η λειτουργία του, όπως είναι με αυτή τη διάρθρωση;
Η λειτουργία του στοιχίζει στον ελληνικό λαό 22 με 23.000.000 Ευρώ περίπου!
Φανταστείτε λοιπόν ένα νοσοκομείο, το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ, να είνα το ΑΧΕΠΑ της Δ.Μακεδονίας! Να μη χρειάζεται να μεταφερθείς στη Θεσ/νίκη για εξετάσεις ή επεμβάσεις, όσο σοβαρή κι αν είναι η περίπτωση! Να είναι μονάδα που να μην έχει να ζηλέψει τίποτα ούτε από ΑΧΕΠΑ ούτε από ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ  της Θες/νίκης  κτλ!
Πόσοι εγκαταλείπουν την περιοχή τους για να εξυπηρετηθούν σε μια πιο «ελκυστική» νοσηλευτική μονάδα υγείας!
Τα οδικά δίκτυα ευνοούν τη μετάβαση  όλων των περιοχών (τέσσερις νομοί) προς το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ! Οι αποστάσεις είναι λίγο πολύ και για τους τέσσερις νομούς της Δ.Μακεδονίας ίδιες. Θα μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες υγείας φυσικά και σε γειτονικούς ακόμα λαούς!
Τα μεταφορικά μέσα βεβαίως είναι αναβαθμισμένα και θα μπορούσαν να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο (ΚΤΕΛ), εφόσον θα υπάρχει ζήτηση!
Τα τέσσερα «δορυφορικά» νοσοκομεία, αστικού τύπου, θα είχαν σαν κυρίαρχο ρόλο να κατευθύνουν – παραπέμπουν τους ασθενείς στο κεντρικό ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ μόνο για παροχή δεύτερο  και τριτοβάθμιας φροντίδας!
Θα μπορούσε το κάθε νοσοκομείο των τεσσάρων νομών να διαθέτει όχι τρία, αλλά δεκατρία ασθενοφόρα πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα για τη μεταφορά των πασχόντων, όσων τουλάχιστον δεν θα ήταν δυνατή η θεραπεία τους στα υπάρχοντα νοσοκομεία, που βεβαίως θα μετατραπούν σε νοσοκομεία αστικού τύπου για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας,   προληπτικής ιατρικής και επειγόντων περιστατικών! Ένα σύγχρονο καλά οργανωμένο ΕΚΑΒ, θα έλυνε το πρόβλημα πολύ εύκολα! 
Τι σημαίνει όμως, τι είναι αστικού τύπου; Θα διαθέτει λιγότερους γιατρούς για μικροεπεμβάσεις και περισσότερους για εξετάσεις ασθενών, για έκτακτες περιπτώσεις, δηλ. καλύτερη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας! Η λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων θα δρούσε βοηθητικά προς την ίδια κατεύθυνση! 
Γενικά λιγότερο νοσηλευτικό προσωπικό, λιγότερο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό! Λιγότερες δαπάνες λειτουργίας γενικά! Θέρμανση, ρεύμα, καθαριότητα κτλ! Θα σας πω μόνο ότι για την καθαριότητα του νοσοκομείου δαπανώνται 239.000 ευρώ το χρόνο!
Η δαπάνη λειτουργίας του νοσοκομείου, ως αστικού τύπου, δεν θα ξεπερνούσε τα 7 με 8 εκατομμύρια ευρώ, τα υπόλοιπα (ίσως όχι όλα) ως τα 24 εκατ. να διατεθούν στον κεντρικό φορέα!
Η εξοικονόμηση προσωπικού και η διάθεσή του στο κεντρικό θα ήταν καθοριστικής σημασίας, δεδομένου, ότι δεν γίνονται εύκολα νέες προσλήψεις!
Η  πληρότητα του νοσοκομείου κυμαίνεται μεταξύ 25 ως 35%! Πάρα πολύ μικρή! Και γνωρίζετε γιατί! Ο πληθυσμός που καλύπτει υγειονομικά είναι πολύ μικρός! Είναι ένας λόγος! Όμως η πληρότητα ενός νοσοκομείου εξαρτάται από το πόσο «ελκυστικό» είναι στους πολίτες. Η τεχνολογία, η εύκολη πρόσβαση, η άνεση, το καλό νοσηλευτικό προσωπικό, οι καλοί γιατροί!
Ποιος δε θα ήθελε δίπλα στο σπίτι του ένα νοσοκομείο! Εγώ τουλάχιστον, μολονότι έχω δύο παιδιά που είναι γιατροί και θα ήθελα να είναι και να υπηρετούν δίπλα στο σπίτι τους, προτιμώ ένα νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο από γιατρούς νοσηλευτές κτλ τέλεια οργανωμένο, που να γνωρίζω, ότι αν είμαι εκεί ασθενής, θα θεραπευτώ! Οι δαπάνες για την υγεία είναι πολύ μεγάλες! Ναι στο κοινωνικό αγαθό της υγείας, αλλά με σωστή διαχείριση!
Επειδή ακούγονται διάφορες φωνές, ότι το νοσοκομείο μας θα κλείσει κτλ! Προσωπικά τουλάχιστον ΔΕΝ θα ήθελα και δεν πρέπει να κλείσει το νοσοκομείο μας! Άλλο πράγμα η αλλαγή στόχου-σκοπού λειτουργίας του νοσοκομείου και άλλο το κλείσιμό του!!!
Αν (υπόθεση κάνω), αν λοιπόν γίνουν αυτές οι αλλαγές που εγώ τουλάχιστον θα πρότεινα, και θα ήθελα, τότε θα έπαιρναν χωρίς ουσιαστικό λόγο «φωτιά» κάποια κόμματα, κάποιοι πολίτες δήθεν αγανακτισμένοι και φυσικά οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που ίσως (οι τελευταίοι) να είχαν και λίγο δίκιο!!!
Αν παραμείνει όμως, η κατάσταση ως έχει, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποια στιγμή τα υπάρχοντα νοσοκομεία τελικά να σταματήσουν τη λειτουργία τους!
Ένας ασφαλιστικός οργανισμός, το Ι.Κ.Α, παρέχει και υπηρεσίες υγείας! Είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία! Θεωρώ, ότι τα ιατρεία του ΙΚΑ πρέπει να υπαχθούν στα νοσοκομεία με το σύνολο του προσωπικού και των υπηρεσιών τους!
Αντί να προτείνουμε εμείς οι πολίτες, να υλοποιηθεί αυτη η αλλαγή, χωρίς να πολυσκεφτόμαστε, είμαστε έτοιμοι να το απορρίψουμε και το πολεμήσουμε!
Γιατί θα πρέπει να τρέχουμε στη Θεσ/νίκη, Αθήνα κτλ, και να μη έχουμε ένα σωστό, καλό νοσηλευτικό ίδρυμα στην περιοχή μας!!!
Τον τελευταίο καιρό ακούγονται κάποιες φωνές που ζητούν την ίδρυση ιατρικής σχολής στην Κοζάνη! Αυτό, αν όντως αληθεύει, μπορώ να το  χαρακτηρίσω  μόνο ως  ανόητο αστείο!
Γνωρίζετε πόσες ιατρικές σχολές έχει η Ολλανδία, το Βέλγιο με το ίδιο πληθυσμό με τη χώρα μας;
Πρέπει να κλείσουν ιατρικές (κι όχι μόνο) σχολές και όχι ν΄ανοίξουν κι άλλες! Να ανεβάσουμε το πνευματικό επίπεδο του λαού μας, χωρίς όμως να δημιουργήσουμε προλεταριάτο ανέργων πτυχιούχων πανεπιστημιακού επιπέδου!
Πανίδης Θεόφιλος
Συνταξιούχος εκπ/κός

 
Υ.Γ.  -Ποτέ δεν υπήρξα μέλος αμειβόμενης επιτροπής!
-Θα παρακαλούσα τα όποια σχόλια να είναι επώνυμα, ώστε να μπορεί ν΄αναπτυχθεί ο στοιχειώδης διάλογος.

5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Δάσκαλε,

    τα επιχειρήματα σου έχουν δύναμη και μια παρόμοια κουβέντα την είχαμε και σε παλιότερη ανάρτηση. Σήμερα η απόσταση μέχρι την Πτολεμαίδα είναι 45λεπτά (αν υπάρχει διαθέσιμο ΙΧ), το ίδιο που θέλει κάποιος για να διασχίσει την Θεσσαλονίκη αν πέσει σε κίνηση.

    Ομως για πολύ κόσμο ακόμα και το διαθέσιμο ΙΧ είναι δυσκολο να βρεθεί σιγά σιγά. Το οδικό δίκτυο γίνεται συνεχώς καλύτερο, δεν ξέρω ομως αν αυτο συμβαίνει και με το δίκτυο επιβατικών μεταφορών. Και αν πάρουμε ως παράδειγμα το θέμα του σιδηρόδρομου στην Φλώρινα μάλλον δεν μιλάμε για βελτίωση αλλα για υποβάθμιση.

    Εχοντας την εικόνα των πραγμάτων εκ των έσω απο την συμμετοχή σου στο Δ.Σ και με βάση τα νούμερα πληρότητας που αναφέρεις θα συμφωνούσε κάποιος μαζί σου. Αυτο που προτείνεις ομως προϋποθέτει ιδανικές συνθήκες λειτουργίας της Α'θμιας φροντίδας υγείας και γενικά ιδανικές συνθήκες λειτουργίας αυτού που λέμε κρατικός μηχανισμός. Ομως, αυτή ακριβώς η έλλειψη σωστής λειτουργίας του κράτους μήπως δεν είναι και ο λόγος που η Ελλάδα χτυπήθηκε τόσο βάναυσα και ήταν απο τα πρώτα θύματα της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

    Και επίσης εμπεριέχει και τον κίνδυνο μιας συνεχούμενης μείωσης του πληθυσμού της περιοχής εξαιτίας της υποβάθμισης των συνθηκών περίθαλψης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας.. Στο τέλος θα μείνουμε μόνο οι ορειβάτες και οι αρκούδες στην Φλώρινα αν συνεχιστεί αυτός ο "εξορθολογισμός" αυτού του τύπου.

    Ας δούμε πρώτα χειροπιαστά παραδείγματα εξορθολογισμού δαπανών σε προμήθειες του Δημοσίου, καταπολέμηση της διαφθοράς με δήμευση περιουσιών των καταχραστών της δημόσιας περιουσίας, πολιτικούς να παραιτούνται για λόγους ευθιξίας (βλέπε Πολύδωρα, που μάλλον δεν εχει καταλάβει τι γίνεται με το θέμα της κόρης του και σφυρίζει αδιάφορα), αξιοκρατία στις όποιες προσλήψεις και τοποθετήσεις σε αξιώματα και σε διοικητικές θέσεις, πολίτες που να σκέφτονται αντι να ψάχνουν για ρουσφέτια, επενδυτικά προγράμματα που να λειτουργούν για τον λόγο για τον οποίο σχεδιάστηκαν και το ξανασυζητάμε το θέμα του εξορθολογισμού μέσω αναδιαρθρώσεων.

    Πάντα με απέραντη εκτίμηση,

    Χρήστος Οροβας








    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πανίδης Θεόφιλος

      Αγαπητέ Χρήστο,

      ποτέ δεν μίλησα γιά κατάργηση του νοσοκομείου μας.
      Έγραφα, ότι αντί να έχουμε τρία ασθενοφόρα να έχουμε δεκατρία! Το νοσοκομείο μας να δέχεται επείγοντα και εκτακτα περιστατικά! Η ΔΕΗ χρόνια μεταφέρει τους εργαζόμενους της στα εργοστάσιά της γιατί δηλαδή δεν μπορούσε να μεταφέρει το νοσοκομείο μας ασθενείς που πρέπει στο ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ!
      Χρήστο εάν γραψεις στο google: Επιστροφή στην τροφική επάρκεια, θα καταλάβεις , ότι η επιστροφή του κόσμου στις πατρογονικές εστίες, είναι θέμα χρόνου.
      Χρήστο, θα σου πρότεινα να διαβάσεις ένα βιβλίο του ρήτορα Ισοκράτη τον λόγο του ; Περί ειρήνης.

      Ο κ Χρήστος Όροβας ήταν μαθητής μου και τον ευχαριστώ γιά την τιμή που μου έκανε, γράφοντας - σχολιάζοντας επώνυμα!

      Διαγραφή
  2. Αρκετά με το Μποδοσάκειο...Υπενθυμίζω στον κ.Πανίδη ότι Υπουργείας ΛΟΒΕΡΔΟΥ το Μποδοσάκειο σε απόσταση ούτε είκοσι λεπτά απο το Νοσοκομείο Κοζάνης ήταν απο τα πρώτα νοσοκομεία που θα συγχωνεύονταν με το Κοζάνης. Το γνωρίζει ο κ.Πανίδης. Απορώ όμως προς τι η Φλώρινα να στερηθεί νοσοκομείου και ο πρώην Νομός Κοζάνης να έχει ΔΥΟ? Γιατί οι κάτοικοι της ακριτικής Φλώρινας να στερηθούν νοσοκομειο όταν ούτε οδικό ούτε σιδηροδρομικό δίκτυο υπάρχει?..τα καύσιμα μετακινήσεων με ιχ εγιναν απλησίαστα κι άς εχουμε "δύο ιχ στην αυλή μας" προσωπικά δέν έχω...Χρήστο ¨Οροβα μας φάγανε το τραίνο τώρα πάνε να φάν και το Βόδι...Εάν τα λέγανε πρό εκλογών όχι θα τους ψηφίζαν αλλά ντομάτες στις φαλάκρες θα τους χαρίζαν...Δηλαδή να το καταπιούμε δηλ να ψοφάμε στον δρόμο μέχρι την Πτολεμαιδοκοζάνη? Είστε σοβαροί? αναλογισθήκατε τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και καλά ο κύριος Πανίδης άποψη του ώς πολίτης αρχαιώθεν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ώς διορισμένος με το ΠΑΣΟΚ και μέλος ΔΣ έχει κάθε δικαίωμα να λέει ότι θέλει κανείς δέν του στερεί το δικαίωμα να θέλει το νοσοκομείο να πάει στην Θεσσαλονίκη στα Χανιά στην Ρόδο στην Κέρκυρα ή στα Γιάννενα ...Εκείνοι οι.... Βουλευτές Φλώρινας ο ΓΕΡΜΑΝΙΔΗΣ και ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ σε ποιό καναπέ ΚΟΙΜΟΥΝΤΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ορισμένες παρατηρήσεις από άνθρωπο εκ των έσω:
    Συμφωνώ με τον γράφοντα στο ότι η συντήρηση 5 νοσοκομείων (όταν 5 έχει όλη η Θεσ/νικη) είναι σπάταλη με την ποιότητα να είναι μέτρια και απαιτείται μια μεταρρύθμιση.
    Το σταθμισμένο κέντρο της δυτικής Μακεδονίας είναι η Κοζάνη (η Πτολεμαϊδα απέχει πολύ από Καστοριά και Γρεβενά). Υπάρχει ήδη τέτοια πρόταση για ένα νέο υπερ-νοσοκομείο στη Νεάπολη Κοζάνης με υποβάθμιση των υπαρχόντων. Η πρόταση όμως πάλι δεν είναι συμφέρουσα γιατί δεν ταιριάζει στην κουλτούρα του έλληνα ασθενή που θέλει τους ιατρούς πρωτίστως κοντά και μετά να είναι εξειδικευμένοι.

    Εγώ προτείνω τη λύση, που επίσης υπάρχει, ενός διοικητικά ενιαίου υπερ-νοσοκομείου με διασπαρμένες τις κλινικές στις 5 πόλεις ανάλογα με την καλή παράδοση των ήδη υπαρχόντων νοσοκομείων ως εξής:
    1) Φλώρινα: ουρολογική, οφθαλμολογική, ...
    2) Πτολεμαϊδα: καρδιολογική, ορθοπαιδική, ΜΕΘ, ...
    3) Καστοριά: νεφρολογική, ...
    4) Κοζάνη: χειρουργική, ψυχιατρική, ...
    Παθολόγοι και παιδίατροι θα υπάρχουν παντού.

    Συνέπειες: υψηλή εξειδίκευση και ποιότητα, συμμετοχή όλων των πόλεων, χαμηλό κόστος λόγω χρήσης ήδη υπάρχοντος δυναμικού, δυνατότητες για επέκταση (πχ Ιατρική Σχολή Δυτικής Μακεδονίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή