Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας από τους διδάσκοντες του ΤΕΕΤ Φλώρινας


Την παρακάτω επιστολή και το συνοδευτικό κείμενο σχετικά με το ΤΕΕΤ Φλώρινας απέστειλαν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι διδάσκοντες του Τμήματος:


Προς  κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,
Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας

Αξιότιμε κ.Αρβανιτόπουλε,
Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή ως διδάσκοντες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ). Το νεοσύστατο Τμήμα (ιδρύθηκε το 2006)  αντιμετωπίζει μια σειρά από προβλήματα για τα οποία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε.
1.  Μετά από έξι (εισερχόμαστε στον έβδομο) χρόνια λειτουργίας του Τμήματος. Το τμήμα έχει 440 φοιτητές και έχει απονείμει 86 πτυχία. Έχει τρία διορισμένα μέλη ΔΕΠ (διορισμένα μόλις στις 12.1.2012) και δύο υπό διορισμό (εκλεγμένα από τον Ιανουάριο 2010). Ταυτόχρονα επίκεινται οι κρίσεις άλλων τριων μελών ΔΕΠ που πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο 2012 (άγνωστο πότε θα διοριστούν). Το αποτέλεσμα να μην υπάρχει Γενική Συνέλευση με πλειοψηφία μελών ΔΕΠ που να σχετίζονται με το αντικείμενο, να μην είναι δυνατός ο σχεδιασμός της ανάπτυξης του ΤΕΕΤ.
2. Δύο χρόνια μετά την απονομή των πρώτων πτυχίων δεν έχουν διοριστεί παρά 3 μέλη ΔΕΠ, και ακόμη και όσοι εκλεγούν  στις επικείμενες κρίσεις είναι αμφίβολο αν θα διοριστούν πριν την παρέλευση κάποιων ετών. Ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο έργο του διδακτικού έργου του ΤΕΕΤ θεραπεύεται από συμβασιούχους διδάσκοντες
3. Έχει διοριστεί μόλις ένα μέλος ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, ενώ εκκρεμούν οι διαδικασίες διορισμού  για μόλις τρεις θέσεις.
4. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και ο αριθμός των διδασκόντων με βάσει το ΠΔ 407/80, καθώς και οι διδάσκοντες με απόσπαση από τη Μέση Εκπαίδευση είναι λιγότεροι από όσο θα απαιτούσε η εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος. Φέτος ειδικά δεν αποσπάστηκε κανείς στο ΤΕΕΤ ενώ στην ΑΣΚΤ Αθηνών με 70 μέλη ΔΕΠ αποσπάστηκαν 7. Με ποια λογική και ποιο σχεδιασμό αποσπώνται καθηγητές σε τμήματα με 70 μέλη ΔΕΠ κι ούτε ένας σε τμήμα όπως το ΤΕΕΤ με μόλις 3 μέλη ΔΕΠ:
5. Υπάρχει έλλειψη Διοικητικού (μόλις ένας μόνιμος υπάλληλος στην Γραμματεία) και εν γένει προσωπικού ειδικών καθηκόντων (μοντέλα, ψηφιακή υποστήριξη, καθαριότητα, φύλαξη), με αποτέλεσμα το Τμήμα να δυσκολεύεται να εκπληρώσει τις λειτουργικές του ανάγκες.
6. Το Τμήμα αντιμετωπίζει οξύ κτιριακό πρόβλημα αφού ουσιαστικά δεν έχει στέγη. Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις ενός ΤΕΛ και σε περιφερειακά κτίρια. Ενοικιάζεται το ιστορικό κτίριο της Αγίας Όλγας με το λογικό ενοίκιο των 2.500 ευρώ τον μήνα και ενώ έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια μίσθωσης και έχουν διατεθεί 50.000 ευρώ δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία επισκευής.
7. Οι υποστηρικτικές δράσεις του Τμήματος (βιβλιοθήκη, εκπαιδευτικές εκδρομές, διαλέξεις επισκεπτών καλλιτεχνών, εκθεσιακή δραστηριότητα) είναι ελάχιστες και δεν μπορούν να προγραμματιστούν εξ’ αιτίας της απουσίας χρηματοδότησης.
8.Οι φοιτητές των άλλων Σχολών Καλών Τεχνών ενισχύονταν με προμήθεια αναλώσιμων (χρώματα, πινέλα, πηλός κα), μια ενίσχυση που τους επιτρέπει να εργάζονται με λιγότερους περιορισμούς. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το Τμήμα μας είναι ελάχιστη (σε ορισμένα εξάμηνα 5 ευρώ ανά φοιτητή) και δεν επαρκεί για μια ολοκληρωμένη σπουδή. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση στις σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης είναι πολλαπλάσια. Τίθεται και εδώ θέμα κεντρικού προγραμματισμού και ισονομίας των φοιτητών/τριων που σπουδάζουν στην Φλώρινα με εκείνους που επιλέγουν να σπουδάσουν σε κεντρικές πόλεις.
9. Τέλος δεν υπάρχει Φοιτητική Εστία που θα ανακούφιζε τους οικονομικά ασθενέστερους.
Πιστεύουμε τόσο στην βιωσιμότητα όσο και στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Επισυνάπτουμε σχετικό υπόμνημα.. Θεωρούμε ωστόσο ότι άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν τα παρακάτω:
1.  Να επισπευσθούν οι διορισμοί των μελών ΔΕΠ: όσων έχουν ήδη εκλεγεί και όσων  θα εκλεγούν στις κρίσεις του Οκτωβρίου 2012.
2. Να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εκλογές/διορισμοί μελών ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ.
3. Να προκηρυχθούν άμεσα επιπλέον θέσεις ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ.
4. Να αυξηθούν οι πιστώσεις για εργαζόμενους με το ΠΔ407/80, όπως και ο αριθμός των θέσεων των αποσπασμένων.
5. Να προσληφθούν σε μόνιμη βάση υπάλληλοι για την Γραμματεία, τη φύλαξη, την καθαριότητα, την ψηφιακή υποστήριξη.
6. Να παραχωρηθεί στο Τμήμα ένα τουλάχιστον κτίριο από τα ήδη υπάρχοντα που δεν χρησιμοποιούνται στην Φλώρινα, που θα καλύψει τις κτιριακές ανάγκες του Τμήματος.
7. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αγίας Όλγας.
8.Να χρηματοδοτηθούν σε σταθερή βάση και με τουλάχιστον τετραετή δέσμευση οι υποστηρικτικές λειτουργίες του Τμήματος.
9. Να υπάρξει κονδύλι που θα επιτρέψει την προμήθεια υλικών.
10.  Να υποστηριχθεί η δημιουργία Φοιτητικής Εστίας άμεσα, πιθανά με την ενοικίαση σε ετήσια βάση ενός ξενοδοχείου.
Το Τμήμα μας εκπαιδεύει καλλιτέχνες αλλά ταυτόχρονα είναι στενά συνδεδεμένο με την παραγωγή αφού είναι το μόνο από τις άλλες δύο Σχολές Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχει Τμήματα Εφαρμοσμένων Τεχνών, τα μόνα σε επίπεδο Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας. Αυτή η ιδιαιτερότητά του ταυτόχρονα με τις σπουδές των φοιτητών/τριων μας στην εκπαιδευτική κατεύθυνση το καθιστά ένα βιώσιμο Τμήμα με ιδιαίτερο χαρακτήρα, πλούσιο σε επιλογές για τους φοιτητές/τριες του, που τους προσφέρει πολλαπλές επαγγελματικές επιλογές στην αγορά εργασίας.
Έχουμε εργαστεί πάνω από έξι χρόνια σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για να μπορέσει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να επιβιώσει. Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός φοιτητών,  η αποδοχή της τοπικής κοινωνίας και η καλή φήμη που έχει αποκτήσει το Τμήμα μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Χρειαζόμαστε ωστόσο άμεσα λύσεις στα παραπάνω θέματα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε απρόσκοπτα το έργο μας. Πιστεύουμε ότι το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, ο πρώτος φορέας Πανεπιστημιακής καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που έχει ιδρυθεί στην περιφέρεια, αξίζει της ενεργούς συμπαράστασης όλων μας.

Με εκτίμηση

Λένα Αθανασοπούλου, εικαστικός, ΠΔ 407/80
Αγγελική Αυγητίδου, Επίκουρος Καθηγήτρια (υπό διορισμό), Θεωρητικός
Σούλη Βοσκοπούλου, Αρχιτέκτων, Θεωρητικός, ΠΔ 407/80
Ζωή Γοδόση, Επίκουρος Καθηγήτρια (υπό διορισμό), Ιστορικός
Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής, Ζωγράφος
Χάρης Κοντοσφύρης, Επίκουρος Καθηγητής, Σχέδιο
Ολύβια Κυριακοπούλου, εικαστικός, ΠΔ 407/80
Χρήστος Κωνσταντινίδης, Διοικητικός Υπάλληλος
Γιάννης Μπόλης, Θεωρητικός, ΠΔ 407/80
Εκτωρ Παπαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Γλύπτης
Δημήτρης Τούζας, ΕΤΕΠ
Χρήστος Τσώτσος, ΕΕΔΙΠ, Γλύπτης

Περιγραφή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
Το 2006 υπήρξε το έτος έναρξης της λειτουργίας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (ΤΕΕΤ), που είναι ο τρίτος δημόσιος φορέας ανώτατης εικαστικής εκπαίδευσης στην χώρα μας. Η ΑΣΚΤ Αθηνών έχει μια ιστορική πορεία σχεδόν δύο αιώνων με μια ουσιαστική σπουδή της εικαστικής καλλιτεχνική έκφρασης. Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διερευνά την εικαστική διαδικασία επίσης δίνοντας έμφαση στην σπουδή των εικαστικών μορφών των παραδοσιακών Καλών τεχνών (Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική) μέσα σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.
Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια των πρώτων αυτών χρόνων λειτουργίας του ανέδειξε μια πολύπλευρη και καινοτόμα προσέγγιση των σύγχρονων καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων. Το βασικό χαρακτηριστικό του ΤΕΕΤ, και ο λόγος ίδρυσής του,  είναι η δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών που να έχει τόσο εικαστική όσο και εφαρμοσμένη κατεύθυνση. Με αυτό τον τρόπο οι απόφοιτοι του ΤΕΕΤ έχουν την δυνατότητα να είναι εικαστικοί καλλιτέχνες ενώ όσοι από αυτούς το επιθυμούν θα έχουν μια κατάρτιση που θα τους επιτρέπει να εργάζονται και σε τομείς εφαρμοσμένων που να συνδέονται με την παραγωγή (όπως πολυμέσα, κόσμημα, σκηνογραφία, εκκλησιαστικές τέχνες) όσο αυτό το επιτρέπει η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.  Αναλυτικά την εκπαιδευτική δομή του τμήματος μπορεί να την δει κανείς στο http://www.eetf.uowm.gr/.  Πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ευρωπαϊκή χώρα που δεν δίνει πτυχία ανώτατης εκπαίδευσης σε τομείς όπως Κόσμημα, Κεραμική κά τομείς βαθύτατα συνδεδεμένους με την παράδοση του τόπου και με προφανείς επαγγελματικές προοπτικές. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το ΤΕΕΤ: εκπαιδεύει εικαστικούς αλλά και καλλιτέχνες εφαρμοσμένων τεχνών με ουσιαστική εικαστική παιδεία. Ταυτόχρονα οι απόφοιτοί του αποκτούν παιδαγωγική επάρκεια και έχουν την δυνατότητα να διδάξουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 
Το Τμήμα είναι εγγεγραμμένοι  460 φοιτητές/τριες και ήδη έχουν αποφοιτήσει πάνω από 86. Συνεντεύξεις διδασκόντων που δείχνουν το πνεύμα του ΤΤΕΤ υπάρχουν του Γιάννη Ζιώγα, Ζωγράφου, Επίκουρου Καθηγητή, http://www.artnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1987%3A2011-11-03-11-20-59&catid=55%3Aafieromata&Itemid=413&showall=1 
και του Έκτορα Παπαδάκη, Γλύπτη, Επίκουρου Καθηγητή στο:
 Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ενεργοποίησε την σύνδεσή του Πανεπιστήμιου τόσο με την πόλη όπου έχει την έδρα του, τη Φλώρινα, αλλά και με την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό πραγματοποιήθηκε με μια σειρά δράσεων που συνδέονται τόσο με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Τμήματος όσο και με διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και πέρα από αυτήν. Αναφέρουμε ενδεικτικά:
1.       Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες (δράση που διοργανώνεται σε ετήσια βάση στην περιοχή των Πρεσπών όπου φοιτητές/τριες του ΤΕΕΤ και καλλιτέχνες και θεωρητικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό εργάζονται πάνω σε έννοιες όπως σύνορα, μετανάστευση, όριο http://visualmarch.eetf.uowm.gr/.  Συμμετείχαν ως επισκέπτες καλλιτέχνες μεταξύ άλλων οι: Mark Durdeen, Theresa Chong, Thomas Hestvold, Nina Felshin, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πάνος Κοκκινιάς, Γιωργής Γερόλυμπος, Γιώργος Μάκκας, Πηνελόπη Πετσίνη.
2.      Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Αιανής. Ετήσια δράση σε συνεργασία με το μουσεία Αιανής όπου καλλιτέχνες και φοιτητές εργάζονται στο χώρο του Μουσείου δημιουργώντας έργα που σχετίζονται με τον πολιτισμό της περιοχής.
3.      Δίκτυο, δράση στους δρόμους της Φλώρινας όπου οι φοιτητές φοιτήτριες εργάζονται δημιουργώντας έργα σχόλια για την πόλη ως κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα.
Φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς και διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπως Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδος (δύο διακρίσεις), φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ένα βραβείο), διεθνές Φεστιβάλ Σκηνογραφίας Πράγας, Μπιενάλε Αθηνών, Μπιενάλε Θεσσαλονίκης,  Αrt Athinai, Βαλκανιάδα Σχολών Καλών Τεχνών, Διεθνές Συνέδριο Μουσικής Εκπαίδευσης  και σε πολλές εκθέσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους. Σημαντικοί καλλιτέχνες και θεωρητικοί από την Ελλάδα  αλλά και από το εξωτερικό (Ιταλία, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Νορβηγία, Νίγηρας) έχουν πραγματοποιήσει διαλέξεις, σεμινάρια και έχουν συμμετάσχει σε ημερίδες στο ΤΕΕΤ διευρύνοντας τον ορίζοντα των εκπαιδευομένων αλλά και των διδασκόντων. Καλλιτέχνες και θεωρητικοί  που έχουν πραγματοποιήσει διαλέξεις στο ΤΕΕΤ είναι οι Θόδωρος Παπαγιάννης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Αθηνά Σχινά, Γιώργος Κατζουρακης,  και πολλοί άλλοι. Επίσης το ΤΕΕΤ έχει διοργανώσει επισκέψεις/εκδρομές των φοιτητών σε Oλλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Αλβανία, FYROM ενώ το 2008 στο πλαίσιο της διοργάνωσης δρόμοι της Ελιάς φοιτητές του ΤΕΕΤ ταξίδεψαν οδικώς σε όλες τις χώρες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Η παραπάνω εντατική δραστηριότητα ταυτόχρονα με συχνές επισκέψεις σε εκθέσεις σε άλλες πόλεις όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη επιτρέπουν στην διαρκή ενημέρωση και κινητικότητα των φοιτητών.
Το ΤΕΕΤ εφαρμόζει το Πρόγραμμα Διευρυμένης Εκπαίδευσης (http://www.eetf.uowm.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=100%3Adieyrymeni&catid=31&Itemid=256&lang=el ) και οι φοιτητές του εργάζονται σε φορείς της περιοχής ενισχύοντάς τους με την δημιουργικότητα και την φαντασία τους. Επίσης συντονίζει  το Εντατικό Πρόγραμμα Erasmus Άνθρωποι και Χώρος στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας όπου σε συνεργασία με Πανεπιστήμια από Ολλανδία, Σλοβενία, Κύπρο, Ιρλανδία διερευνώνται εκπαιδευτικές και εικαστικές δράσεις σε σχέση με την θεματική (http://ipflatearth.blogspot.nl)   Από τον Νοέμβριο 2012 θα λειτουργήσουν σε όλες τις πρωτεύουσες της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά) αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος τμήματα της Σχολής Δια Βίου Εκπαίδευσης του Τμήματος παρέχοντας στους πολίτες της περιοχής την δυνατότητα να εκπαιδευθούν τόσο επαγγελματικά όσο και πολιτισμικά.
Η Φλώρινα ως πόλη επιτρέπει στην ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων που ενισχύουν το εκπαιδευτικό/παιδαγωγικό ρόλο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών. Ταυτόχρονα η Φλώρινα είναι μια ακριτική πόλη όπου τα σύνορα με τις εντάσεις τους είναι πραγματικά και ένας χώρος σαν το ΤΕΕΤ επιτρέπει στην δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου που καταλύει την απομόνωση. Τέλος η Φλώρινα ακριβώς επειδή βρίσκεται στο ύπαιθρο δημιουργεί τις δυνατότητες ενός εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και κοινωνικού εγχειρήματος που θα έχει ως εφαλτήριο το φυσικό τοπίο και όχι την αστική πραγματικότητα όπως μέχρι τώρα συμβαίνει στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα παραπάνω επέτρεψαν στην δημιουργία ενός ουσιαστικού κλίματος επικοινωνίας τόσο μεταξύ των φοιτητών και των διδασκόντων όσο και μεταξύ του ΤΕΕΤ και της πόλης. Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας φαίνεται στο ότι πέρυσι και παρά την οικονομική κατάσταση αυξήθηκε ο αριθμός των υποψήφιων για το ΤΕΕΤ (οι εξετάσεις είναι ειδικές και αφορούν μόνο το Τμήμα) κατά 10%. Υποψήφιοι από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και την Αλβανία  προσήλθαν για να κριθούν στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί μια ζωντανή απόδειξη του πως ένα Τμήμα ενός περιφερειακού Πανεπιστημίου μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης, πολιτισμικής διεύρυνσης των οριζόντων της περιοχής και σύνδεσής της με τον εθνικό και διεθνή ορίζοντα. Το ΤΕΕΤ συνδέει την περιοχή με τον ευρύτερο βαλκανικό ορίζοντα βοηθώντας ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή, παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε εκατοντάδες φοιτητές, είναι ο μόνος φορέας που έχει την προοπτική να καθιερώσει υψηλού επιπέδου παραγωγή πολιτιστικών αντικειμένων (κάτι που αποτελεί δομική ανάγκη της τουριστικής βιομηχανίας),  επιτρέπει την ανάδειξη ενός ισχυρού πολιτιστικού και εκπαιδευτικού πόλου στην περιφέρεια αποκεντρώνοντας (επιτέλους) την πολιτισμική παραγωγή.
Το ΤΕΕΤ με την αυταπάρνηση των διδασκόντων, με μόλις τρια μέλη ΔΕΠ έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα υψηλών προδιαγραφών Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που θα πρέπει να ενισχυθεί για να εξακολουθήσει να διαδραματίζει τον ρόλο του που ήδη έχει δώσει απτά θετικά αποτελέσματα, αποτελέσματα που θα συμβάλουν καθοριστικά στον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής αλλά και της Ελλάδας. 

1 σχόλιο:

  1. Να συμπληρώσω ώς Φλωρινιώτης ότι και οι βουλευτές της Φλώρινας με όλους τους φορείς πρέπει να ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ και να ΑΠΑΙΤΉΣΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή