Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα της Συνόδου των Παιδαγωγικών Τμημάτων στη μνήμη του Μίμη Σουλιώτη

Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 έφυγε στα 63 του χρόνια από τη ζωή ο  καλός μας συνάδελφος και ποιητής  Μίμης Σουλιώτης.  Ήταν καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Υπηρέτησε, επίσης, με ευαισθησία αλλά και με γνώση και αποτελεσματικότητα και ως 

Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής, ως Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος στο Τμήμα Νηπιαγωγών και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Φλώρινα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, σπούδασε Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Υστεροβυζαντινή Φιλολογία στη Βουδαπέστη και εκπόνησε το Διδακτορικό του για τον Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σουηδία, στην Ουγγαρία, στην Κύπρο, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστράφηκαν γύρω από τη λογοτεχνία, τη φιλολογική κριτική, τη δημιουργική γραφή, την απαγγελία και τη βιβλιολογία. Έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία, άρθρα και κριτικές του έχουν περιληφθεί σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και σε εφημερίδες. Εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρώτο και μοναδικό για την ώρα στη χώρα μας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής, όνειρο ζωής γι’ αυτόν, αξιοποιώντας την αναγνωρισιμότητα και αποδοχή του στον χώρο της λογοτεχνίας στη χώρα μας και μετακαλώντας για διδασκαλία τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της λογοτεχνικής, της καλλιτεχνικής παραγωγής αλλά και της φιλολογίας. Ήδη προγραμμάτιζε την ίδρυση παραρτήματός του στην Κύπρο. Συμμετείχε στην αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων στην Κύπρο ως επικεφαλής της ομάδας για τη Λογοτεχνία και το βιβλίο «Οδηγός Δημιουργικής Γραφής για εκπαιδευτικούς» που εκπόνησε εκδόθηκε και διανεμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου πρόσφατα.
Ως λογοτέχνης ο Μίμης Σουλιώτης έχει εκδώσει εννιά ποιητικές συλλογές, με την τελευταία του μάλιστα ―που είναι αφιερωμένη στην Κύπρο― είναι υποψήφιος για το κρατικό λογοτεχνικό βραβείο ποίησης. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες και έχουν περιληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Τραμ», ήταν υπεύθυνος της σειράς «Ανθολόγος Ερμής» και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησης αλλά και της προσωπικότητάς του ήταν η περιπαικτική του διάθεση, η ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός παράλληλα με μιαν οξύτατη και διεισδυτική ματιά στα γεγονότα και τα πρόσωπα. Ο άριστος χειρισμός του προφορικού αλλά κυρίως του γραπτού του λόγου, το ερωτικό σχεδόν παιχνίδι με τις λέξεις και τα νοήματα έδιναν μιαν απαράμιλλη γοητεία στο γράψιμο και την ομιλία του. 
Η Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων στο θλιβερό άγγελμα του θανάτου του συναδέλφου και φίλου πολλών από μας θεωρεί δυσαναπλήρωτη την απώλεια του καθηγητή, ποιητή και πνευματικού ανθρώπου Μίμη Σουλιώτη για τη Φλώρινα, το Πανεπιστήμιο στο οποίο υπηρέτησε, την ελληνική κοινωνία και τον πολιτισμό, ειδικά στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η πατρίδα μας.

3 σχόλια:

  1. Το πιο σπουδαίο σ' αυτόν τον άνθρωπο που πολέμησε με πάθος την Εκκλησία είναι ότι στο τέλος της ζωής του κατάλαβε το λάθος του. Όπως είπε κι ο π.Νικηφόρος στην κηδεία "ήταν το ωραιότερο ποίημα που έγραψε ο Μίμης". Ο Θεός να τον αναπαύει! Οι συνάδελφοι κι οι άλλοι με διακρίσεις, τίτλους, επαίνους κι αξιώματα ας διδαχτούν κι ας παραδειγματιστούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν πολέμησε την εκκλησία όπως αναφέρεται παραπάνω, πολέμησε τον καντιωτισμό: τον φανατισμό, την μισαλοδοξία και τον ακραίο ενθικισμό, χαρακτηριστικά άλλων θρησκειών και σε καμία περίπτωση της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως...

      Διαγραφή
  2. Ό,τι γνήσιο βλέπω ενοχλεί...Μάθαμε στα κάλπικα...
    Πολλοί θα θέλαμε στις μέρες μας έναν Καντιώτη, υπερασπιστή όσων ξεπουλιούνται τόσο εύκολα στην εποχή μας! Αν το Ευαγγέλιο προάγει τον φανατισμό, ε τότε ναι ήταν φανατικός. Γιατί η πίστη μας δεν μισεί, αλλά δεν διαπραγματεύεται ΤΙΠΟΤΑ!! Μακάρι να'χαμε κι άλλους τέτοιους που θα θυσίαζαν τα πάντα, που δε θα υπολόγιζαν τίποτα και κανέναν χάρη της πίστεως και της πατρίδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή