Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η παλιά Φλώρινα 1912 - 1970 μέσα από το φωτογραφικό αρχείο του Θ.Βογιατζή : Το εξοχικό κέντρο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» το 1930


Θαυμάσια προπολεμική φωτογραφία, των πρώτων χρόνων λειτουργίας του εξοχικού κέντρου «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Το πανέμορφο αυτό κτίριο, ιδιοκτησίας Λάζαρου Κοζάρη, κτίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1920, κοντά στον ιστορικό Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου, το καμπαναριό του οποίου διακρίνεται
στο βάθος δεξιά της φωτογραφίας.
Στον όροφό του, από τον Απρίλιο του 1924, άρχισε να λειτουργεί το ξενοδοχείο «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και στο ισόγειο, από την ίδια εποχή και μέχρι το 1960 περίπου, το περίφημο ομώνυμο εξοχικό κέντρο. Στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» δίδονταν για πολλά χρόνια οι αξέχαστες χοροεσπερίδες των παλιών Φλωρινιωτών που  άφησαν εποχή και όσοι τις έζησαν συχνά τις αναπολούν.
Από το πανέμορφο αυτό εξοχικό κέντρο πέρασαν μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, της μουσικής και του τραγουδιού, τόσο της προπολεμικής όσο και της μεταπολεμικής Ελλάδας. Μου είχε πει  κάποτε ο παλιός ωραίος Φλωρινιώτης, μακαρίτης τώρα, Μιχαλάκης Πατσούρης (1911-1998), ότι στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» είχε εμφανισθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ίσως το 1932, ο περίφημος Αργεντινός μουσικός Εδουάρδο Μπιάνκο (1892-1959) με την θαυμάσια ορχήστρα του, γνωστός διεθνώς στην εποχή του μεσοπολέμου ως « ο βασιλιάς του τανγκό» και ότι λίγα χρόνια  αργότερα  είχε εμφανισθεί και   ο πολυτάλαντος Κλέων Τριανταφύλλου (1885-1944), περίφημος και αυτός στην εποχή του, αλλά και σήμερα ακόμη, με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο «ΑΤΤΙΚ».   
Ο Μιχαλάκης Πατσούρης, φίλος του πατέρα μου από την δεκαετία του 1920, εγκατεστημένος από το 1953 στον Καναδά, επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι την αγαπημένη του Φλώρινα. Πιανίστας ο ίδιος και έχοντας ζήσει όλη την εποχή του μεσοπολέμου, ήταν ζωντανή ιστορία για την Φλώρινα και μοναδικός ίσως γνώστης, των καλλιτεχνικών ιδίως πραγμάτων της πόλης μας, της εποχής εκείνης. Κάθε χρόνο περίμενα με ενδιαφέρον την άφιξή του, για να τον ρωτήσω και να συζητήσουμε διάφορα γεγονότα της προπολεμικής Φλώρινας.
Αλλά και μεταπολεμικά, από ότι γνωρίζω, εμφανίσθηκαν στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» μεγάλα επίσης ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, όπως η αξέχαστη και μοναδική Δανάη Στρατηγοπούλου (1913-2009), για τον θάνατο της οποίας είχαμε δημοσιεύσει κείμενό μας και που,  τα τελευταία 50   χρόνια, συχνά μας μαγεύει με τα διαχρονικά μελωδικά της τραγούδια  και την βελούδινη  φωνή της,  ο Τώνης Μαρούδας (1920-1988), ο Σώτος Παναγόπουλος (1920-1983), η Μαριάννα Χατζοπούλου (1932-2002), η Ζωή Μάγγου και άλλοι.
Η μεγάλη Δανάη εμφανίσθηκε στην «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» τον Ιούλιο του 1958. Στην  τοπική εφημερίδα της Φλώρινας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΝΗ» της 2-8-1958, που εξέδιδε ο παλιός δημοσιογράφος και γνωστός βιβλιοπώλης της πόλης μας Δημήτριος Τσώγκος (1884-1961), δημοσιεύθηκε πολύ ενδιαφέρουσα και εκτενής συνέντευξή της, που παραχώρησε η ίδια σε συνεργάτη της εφημερίδας. Στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας και στην στήλη «Ξεφυλλίζοντας την ζωή», διαβάζουμε τα εξής επίσης ενδιαφέροντα: «Χάρι στην διεύθυνση του εξοχικού «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», η Φλώρινα είχε την ευτυχία να ακούση την αηδονόλαλη ΔΑΝΑΗ σε ένα υπέροχο πρόγραμμα. Η Δανάη είναι μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες της Ελλάδος. Η φωνή της είναι κρυστάλλινη και έχει πάντα την σφραγίδα του δασκάλου της, του αξέχαστου Αττίκ. Όσοι ήσαν στην «ΑΚΡΟΠΟΛΙ»  πέρασαν την πιο όμορφη βραδυά τους. Γι΄ αυτό και θερμά συγχαίρουμε την διεύθυνση της «ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ».
Τελειώνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια που λειτουργούσε η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ», πέρασαν από αυτήν όλοι σχεδόν οι Φλωρινιώτες μουσικοί και τραγουδιστές της εποχής, επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες.
Η «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» άνοιξε και πάλι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, κατά την δεκαετία του 1980. Το κτίριο διασώζεται μέχρι σήμερα (2013), εντυπωσιακά όμορφο και επιβλητικό, διατηρώντας μαζί του νοσταλγικές αναμνήσεις μιας άλλης  ρομαντικής εποχής, που δυστυχώς έφυγε οριστικά.
Θανάσης  Βογιατζής
Φλώρινα   8-3-2013

1 σχόλιο:

  1. συγχαρητηρια! Μας αρεσεις!Τι ωραια που μας ταξιδευεις στα παλια χρονια! μπραβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή