Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Ομιλία του Προέδρου του Ε.Κ.Φ. Στ.Μπίρου στην Απεργιακή Συγκέντρωση της 1ης ΜΑΗ


Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, Άνεργοι, Νέες και Νέοι, Συνταξιούχοι,
Είμαστε εδώ, να τιμήσουμε μια μεγάλη μέρα για τον εργαζόμενο.
Μια ημέρα τιμής και μνήμης στον άνθρωπο, τον βιοπαλαιστή, τον αγωνιστή.
Οι αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργαζομένων θα πρέπει να είναι συνεχείς στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουν όλοι οι πολίτες στη χώρα μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ!
Μπορούμε να σταματήσουμε τη λεηλασία στο εισόδημα της εργατική τάξης και τον κατακερματισμό της ζωής μας.
Σήμερα η ιστορία, μας γυρίζει πίσω, στο Μάη του ’36 και στις διαδηλώσεις όλων των εργαζομένων. ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αγώνες που στη σημερινή Ελλάδα παραμένουν επίκαιροι.
ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ, ΕΝΩΜΕΝΟΙ!
Πρέπει να σταματήσουμε ΤΩΡΑ το καταστροφικό σχέδιο, που έχουν καταστρώσει οι Ευρωπαίοι εταίροι μας με την ανοχή της κυβέρνησης και οδηγούν τους εργαζόμενους στην καταστροφή και την ανέχεια. Οι πολιτικές που εφαρμόζουν μας αφαιρούν τη δυνατότητα να επιβιώσουμε σε αυτές τις δύσκολες εποχές, που το κεφάλαιο ενισχύει ακόμα περισσότερο τη διαπραγματευτική του δύναμη και επιβάλλει ακόμα σκληρότερους όρους για τους εργαζόμενους και τους λαούς. Η ανεργία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη. Οι νέοι δεν έχουν καμία ελπίδα για μια θέση απασχόλησης. Η μετανάστευση ολοένα και αυξάνετε με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Ελλάδα.
Η παγκοσμιοποίηση έχει φέρει τη χώρα μας, σε οικονομικό αδιέξοδο. Η ανάπτυξη που όλοι προσδοκούσαμε ότι θα υπάρξει έχει βαλτώσει εδώ και καιρό. Οι επενδύσεις και τα ξένα κεφάλαια που όλοι προσδοκούσαμε είναι όνειρο απατηλό.
Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες. Αυτή την περίοδο δε συντελείτε κανένα αναπτυξιακό έργο, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για νέες θέσεις εργασίας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε ως νομός, δυστυχώς δε λαμβάνονται καθόλου υπόψη.
Η ενέργεια που είναι ο σημαντικότερος παράγοντας ανάπτυξης του τόπου μας, δεν αξιοποιείτε ούτε στο ελάχιστο, λόγω των ιδιωτικών και τοπικών συμφερόντων που εμποδίζουν συνεχώς την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων λιγνίτη του νομού μας.
Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη,  θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης στο νομό μας, σε μια τόσο δύσκολή οικονομική περίοδο, με ότι συνεπάγεται αυτό για την τοπική οικονομία.
Απαιτούμε άμεσα ΣΧΕΔΙΟ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που δίνονται για την  αντιμετώπιση της κρίσης με μέτρα και πολιτικές που θα ενισχύουν την απασχόληση, τις κοινωνικές παροχές, τα εισοδήματα και την κοινωνική συνοχή.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η κρίση, το έλλειμμα και το χρέος δεν προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους στους οποίους φορτώνεται το βάρος για την αντιμετώπισή του, απεναντίας είναι αυτοί που παράγουν, πληρώνουν φόρους και δημιουργούν πλούτο σ ́αυτή τη χώρα, είναι οι αθώοι και τα θύματα καταστροφικών οικονομικών πολιτικών.
Οι Τραπεζίτες, οι επιχειρηματίες, οι μεσάζοντες και τα πιράνχας των προμηθειών του δημοσίου που λεηλάτησαν τον πλούτο της χώρας συνεχίζουν και διευρύνουν με τις «πλάτες» των Τροϊκανών τα προνόμιά τους, μένοντας στο απυρόβλητο και εκτός βαρών και ευθυνών.
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια και σοβαρά γιńαυτό και η ενότητα όλων των δυνάμεων της εργασίας είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε, για να αντιπαλέψουμε και να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ την 1ηΜάη να σπάσουμε τα δεσμά των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
•Να επιβάλλουμε την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια για ΟΛΟΥΣ και την προστασία των θέσεων εργασίας
•Να ανατρέψουμε τις υφεσιακές και αδιέξοδες οικονομικές πολιτικές που παράγουν ΑΝΕΡΓΙΑ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ και ΡΑΤΣΙΣΜΟ
•Να επανακτήσουμε το θεσμικό εργασιακό πλαίσιο που βίαια και αντισυνταγματικά κατάργησαν τα μνημόνια
•Να επανακτήσουμε τα ασφαλιστικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, να
  αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη
•Να δημιουργήσουμε δίχτυ προστασίας, βοήθειας και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους, που βιώνουν το φάσμα της ανεργίας, της εκμετάλλευσης και της καταδίωξης
•Να αποτρέψουμε την εκποίηση και το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και στρατηγικής σημασίας
•Να ακυρώσουμε την κυριαρχία και τη δικτατορία των αγορών και των τραπεζιτών
•Να επιβάλλουμε συνθήκες ΕΙΡΗΝΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ∆ΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και σεβασμού των εργατικών δικαιωμάτων.
ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ                           
Με μαζικό και ενωτικό Συνδικαλιστικό Κίνημα οι αγώνες θα είναι αποτελεσματικοί και νικηφόροι.
Το οφείλουμε στους αγωνιστές της Πρωτομαγιάς, το οφείλουμε στα παιδιά μας
Καλή Δύναμη και Καλούς Αγώνες.
Όλοι μαζί μπορούμε...
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά

2 σχόλια:

  1. Ναι τη διάβασε ο κ. Μπίρος στον κ. Καρακόλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλτατε Πρόεδρε,

    αλήθεια πιστεύεις , ότι εγώ, εσύ κι όλοι οι άλλοι δεν έχουμε καμια ΚΑΜΙΑ ευθύνη γιά το δράμα της χώρας μας;;;; Ως είθιστε, πα΄ντα φταίνε ....οι άλλοι!!
    Στέφανε, ο χαιρετισμός σου καλό και μετρημένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή