Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2013

Όλες οι αλλαγές σε Λύκειο και Πανελλαδικές

Τα πάνω κάτω στα σχολεία φέρνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο και τις αλλαγές που θα ισχύσουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, όσα και τα επιστημονικά πεδία, ξεχωριστά αστυνομικές και
στρατιωτικές σχολές, καθοριστικός ο απολυτήριος βαθμός. Με απεργίες καθηγητών ανοίγει η σχολική χρονιά.
Η εφαρμογή του Νέου Λυκείου δεν αφορά τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στη Β' και στην Γ' Λυκείου. Αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τέλη Αυγούστου και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. Τα επιστημονικά πεδία (οι κατευθύνσεις) θα είναι τέσσερα, αντίστοιχα με τα μαθήματα:
1ο: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά.
2ο: ΘΕΤΙΚΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία.
3ο: ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ: Νέα, Φυσική, Χημεία, Βιολογία.
4ο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ: Νέα, Μαθηματικά, Οικονομία ή Ιστορία, και Οργάνωση Διοίκησης Πολιτείας.
Σε ξεχωριστό πεδίο οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
Τις Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διενεργεί Κρατικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ουσιαστικός θα είναι, πλέον, ο ρόλος των πανεπιστημίων, καθώς τους δίδεται η δυνατότητα εφόσον θεωρούν ότι ένα μάθημα για μια σχολή έχει ιδιαίτερη σημασία να ορίζεται ειδικός συντελεστής.
Βαθμός
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καθοριστικός για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ θα είναι ο απολυτήριος βαθμός.
Της Α' Λυκείου θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της Β' με 0,7 και της Γ' Λυκείου με 0,9. Μαζί με αυτά θα υπάρχει κι ένας δεύτερος συντελεστής, ο διορθωτικός, ο οποίος θα ενεργοποιείται όταν ο υποψήφιος στα μαθήματα του επιστημονικού πεδίου, στις Πανελλαδικές πέτυχε μεγαλύτερους βαθμούς από αυτούς που είχε στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι τώρα μαθήματα Γενικής Παιδείας που παρακολουθούσαν οι μαθητές σε σχέση με αυτά της Κατεύθυνσης, ήταν στην Α' Λυκείου 80% Γενικής και 20% Κατεύθυνσης, στη Β' Λυκείου από 50% και στη Γ' Λυκείου η αναλογία ήταν 40% με 60%.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, προβλέπεται: στην Α' Λυκείου 100% μαθήματα Γενικής Παιδείας, στη Β' Λυκείου 80% Γενικής και 20% Επιστημονικού Πεδίου και στη Γ' Λυκείου αντίστροφα 20% Γενικής Παιδείας και 80% Επιστημονικού Πεδίου.
Οσο για τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων του Λυκείου, δημιουργείται τράπεζα θεμάτων, από την οποία ο καθηγητής στις ενδοσχολικές εξετάσεις θα αντλεί υποχρεωτικά το 50% των θεμάτων που θα βάζει στους μαθητές να διαγωνιστούν. Τα υπόλοιπα θέματα θα τα ετοιμάζει ο ίδιος ο καθηγητής όπως συνέβαινε μέχρι και σήμερα. Η τράπεζα θα περιλαμβάνει θέματα από ολόκληρη την ορισθείσα διδακτέα ύλη.
Η σχολική χρονιά ξεκινά απεργιακά, καθώς η ΟΛΜΕ, προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την πρώτη εβδομάδα έναρξης, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται ήδη στα κάγκελα για τις απολύσεις.
Για να δείτε όλο το νομοσχέδιο πατήστε ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου