Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Απόψεις - Προτάσεις

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς που ιδρύθηκε το 1984, εδώ και τέσσερα χρόνια, διοργανώνει 10ήμερες εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού με την επωνυμία ''Το χωριού της μαγείας των Χριστουγέννων''.
Μια προσπάθεια που στηρίχθηκε
αρχικά από τα Λιγνητορυχεία Αχλάδας και την διευθύνουσα σύμβουλο κ. Βαλίνα Ρόζα, την οποία και ευχαριστούμε θερμά ενώ στην πορεία, ελάχιστη ήταν η βοήθεια από τους τοπικούς φορείς, κυρίως όμως από τις φιλότιμες προσπάθειες των μελών του Συλλόγου και λίγων κατοίκων της περιοχής μας, με εξαίρεση την φετινή χρονιά που ο δήμος Φλώρινας επιχορήγησε τον Σύλλογο με 5.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε μέρος των συνολικών εξόδων.
 Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε την ιδέα αυτή και μέσα απ' όλη την διαδικασία να αναδείξουμε τα κάλη του τόπου μας και την πολιτιστική μας κληρονομία, προσελκύοντας επισκέπτες από άλλες περιοχές.
Σκεπτόμενοι προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε κάτι πρωτοπόρο και πραγματικά αναγκαίο για την περιοχή μας, κάτι που φυσικά τέθηκε υπ' όψην των αρμοδίων φορέων εδώ και χρόνια αλλά μόνο προφορικά.
Η πρόταση μας έχει ως εξής:
Ο παλιός ζωολογικός κήπος της Φλώρινας, κατά την άποψη μας, είναι το ιδανικότερο μέρος για την δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής ο οποίος: Στο κάτω διάζωμα θα λειτουργεί ένας μικρός ζωολογικός κήπος όπου θα φιλοξενούνται ζώα της πανίδας της περιοχής μας. Στο μεσαίο διάζωμα θα λειτουργούν αναψυκτήρια, εστιατόρια και Λούνα-παρκ. Και στο τρίτο διάζωμα να δημιουργηθεί ένας παραδοσιακός οικισμός με πλινθόκτιστα σπίτια όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει πως ζούσαν παλιά οι πρόγονοί μας, τι φορούσαν, πως ήταν το νοικοκυριό τους, τι ζώα έκτρεφαν και πως, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούσαν την γη τους. Μέσα στον χώρο να λειτουργεί μικρό τραινάκι που θα ξεναγεί τον επισκέπτη σε όλα τα σημεία του πάρκου. Επίσης εκτός του πάρκου να υπάρχει αφετηρία και άφιξη ενός μεγάλου ''τραίνου'' που θα ξεναγεί τους επισκέπτες σε όλες τις αξιόλογες γειτονιές της Φλώρινας όπως είναι το ποτάμι κ.α. Ήρθαν Χριστούγεννα; Με μικρό κόστος μετατρέπουμε το πάρκο σε χριστουγεννιάτικο χωριό με όλα τα σχετικά. Ήρθε Πάσχα; Το ντύνουμε Πασχαλιάτικα. Επιπλέον να γίνει, μιας που και η τοποθεσία βοηθάει, ένα αμφιθέατρο ανοιχτό στο οποίο να φιλοξενούνται το καλοκαίρι συναυλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και θεατρικές παραστάσεις από θιάσους των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
 Θα μου πείτε που θα βρεθούν τα λεφτά. Το πάρκο θα λειτουργεί με αντισταθμιστικά οφέλη. Όπως μια μικρή είσοδο, ενοίκια από επιχειρηματίες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα αναψυκτήρια, εστιατόρια, Λούνα-παρκ και τραινάκια. Και το κυριότερο, μια καλά οργανωμένη προσπάθεια με την συμμετοχή και του εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου για τουριστική ανάπτυξη του νομού μας προτείνοντας φθηνά τουριστικά πακέτα όλο τον χρόνο, με δύο χιονοδρομικά κέντρα κοντά στη περιοχή, με ένα πανέμορφο Νυμφαίο, ένα μοναδικό δρυμό Πρεσπών, επισκέψιμα οινοποιεία στο Αμύνταιο, φράγματα, τσιπουροχαρές, γουρουνοχαρές, φωτιές τα Τσιλιβάρβαρα, φωτιές των Καλαντάριδων, φωτιές της Σούρβας, Μπαμπάρια κ.ά..Το όφελος θα είναι για όλους τους κάτοικους της περιοχής μας. Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να παίρνουμε ''δύσκολες'' αποφάσεις για να βγούμε από την κρίση και όχι να μένουμε σταυρωμένα τα χέρια ή ακόμα χειρότερα να διοργανώνουμε εκδρομές σε άλλες περιοχές καταθέτουμε τα λίγα που μας έμειναν αλλού.
 Τις προάλλες ενώ συμμετείχα με τον γιο μου σε τουρνουά ποδοσφαίρου τοπικής ακαδημίας ρωτήθηκα από επικεφαλής αποστολών που συμμετείχαν και οι οποίοι ήρθαν εκτός νομού, που μπορούν να πάνε μετά το τουρνουά για να διασκεδάσουν πριν την επιστροφή τους. Ειλικρινά δυσκολεύτηκα να απαντήσω.
 Δεν  διεκδικούμε να αναλάβουμε την διοργάνωση, αλλά προσπαθούμε να δώσουμε ιδέες μήπως τελικά κάποιος μπορεί να το καταφέρει.
 Σε λίγους μήνες οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώσουν προγράμματα για να μας πείσουν προκειμένου να τους ψηφίσουμε. Να μια καλή ιδέα.
  Υ.Γ. Για τις άγιες μέρες που έρχονται χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη και ευτυχία.

ΛΙΟΥΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Οι προτάσεις σας πρέπει να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου από τους τοπικούς ιθύνοντες, γιατί έχουν μια λογική. Αυτό όμως που δεν είναι λογικό, -και είναι άκρως παράλογο-είναι πως ο Δήμος επεμβαίνει απροκάλυπτα στα του συλλόγου σας και σας χρηματοδοτεί, όταν:
    είστε ένας σύλλογος ιδιωτικού δικαίου
    όταν ο Δήμος επικαλείται έλλειψη χρημάτων να ζεστάνει τα σχολεία που του ανήκουν αποκλειστικά
    όταν υπάρχουn και άλλοι σύλλογοι και δεν παίρνουν μία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή