Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ποιος είναι ο «γιατρός» του χωραφιού; Πως μεταφέρεται το νερό από τη λίμνη στα χωράφια; Ποια η σχέση των μελισσών με τη γεωργία; Τι είναι η στάγδην άρδευση;

Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν τα παιδιά της διασυνοριακής Πρέσπας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Φυσικά οι απαντήσεις ήρθαν μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, αινίγματα και τεστ παρατηρητικότητας που στόχο είχαν να γνωρίσουν στα παιδιά την αλληλένδετη σχέση των υγροτόπων και της γεωργίας, καθώς και τις λεπτές ισορροπίες που διέπει αυτή τη σχέση.
Το θέμα της εκδήλωσης, σε συνέπεια με το θεματικό άξονα του φετινού εορτασμού από το Ραμσάρ, «Υγρότοποι & Γεωργία», απόλυτα δεμένο με το σπάνιο φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα. Η αξία της περιοχής των Πρεσπών πέρα από τη φυσική της διάσταση ενέχει και κοινωνικοοικονομική, μιας και σχετίζεται άμεσα με ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και η αλιεία. Η διαχείριση, λοιπόν, όλων των δραστηριοτήτων που εφαρμόζονται γύρω και μέσα στον υγρότοπο προς όφελος της φύσης και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολεί σήμερα τους φορείς της περιοχής. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), έχει παρατηρηθεί ενεργό ενδιαφέρον και διάθεση συνεργασίας από πλευράς τοπικών φορέων για τον κοινό σχεδιασμό δράσεων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με τρόπο φιλικό προς το πολύτιμο περιβάλλον των Πρεσπών και συγκεκριμένα στη διαφύλαξη των υδάτινων πόρων. Η «εισαγωγή» λοιπόν των παιδιών, των αυριανών διαχειριστών των φυσικών πόρων, στο κρίσιμο θέμα της σχέσης της ανάπτυξης της γεωργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κοινωνία της Πρέσπας και σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκε η φετινή εκδήλωση από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και το δημοτικό σχολείο του Αγίου Γερμανού.
Μιλώντας για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και η διασυνοριακή διάσταση του εορτασμού, μιας και τη λεκάνη των Πρεσπών τη μοιράζονται τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Αλβανία και η πΓΔΜ και όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί η διασυνοριακή συνεργασία αποτελεί μονόδρομο για την προστασία της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο αντίστοιχες εκδηλώσεις για τα παιδιά θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και στις άλλες 2 χώρες σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν δυστυχώς στη σκιά της μη επικύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών από την ελληνική πολιτεία, μια συμφωνία που υπέγραψε το 2010 με τις άλλες 2 παραλίμνιες χώρες και την Ε.Ε. αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή.
Περισσότερες πληροφορίες
Μαριάννα Βλάσση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 6947692357


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου