Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Τρία προβλήματα… πολλές λύσεις

Όσο στις μέρες μας τόσο και παλαιότερα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα αποτελούν τα ναρκωτικά, ο ρατσισμός και τα τροχαία ατυχήματα. Στις μέρες μας βέβαια τα συγκεκριμένα θέματα παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση. Εξαίρεση δεν αποτελεί η πόλη της Φλώρινας, όπου και εκεί εμφανίζονται
τα συγκεκριμένα κοινωνικά θέματα.
Σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών, στη Φλώρινα υπάρχει έντονη διακίνηση αλλά και χρήση ναρκωτικών. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι η Φλώρινα είναι μια πόλη, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα. Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ έντονη η διακίνηση, άρα κατά συνέπεια και η χρήση ναρκωτικών. Αυτό επιβεβαιώνεται και από στατιστικά στοιχεία του κράτους, από τα οποία φαίνεται επίσης και η αύξηση του φαινομένου αυτού.
Όσον αφορά το κοινωνικό πρόβλημα του ρατσισμού, παρουσιάζεται στην Φλώρινα, χωρίς όμως ιδιαίτερη ένταση. Επίσης, ύστερα από έρευνα στα στοιχεία των δικαστηρίων, φάνηκε ότι οι υποθέσεις που δικάζονται σχετικά με θέματα ρατσισμού είναι μηδενικές. Ωστόσο, ύστερα από συνεντεύξεις, στις οποίες ρωτήθηκαν οι κάτοικοι της πόλης, φάνηκε ότι οι περισσότεροι είναι απογοητευμένοι και δεν επιθυμούν σχέσεις με τους γειτονικούς λαούς.
 Τέλος, σχετικά με το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, φαίνεται ότι πλέον δεν είναι τόσο έντονο λόγω των συχνών ελέγχων της αστυνομίας. Παρ’ όλα αυτά, τα όσα ατυχήματα συμβαίνουν, οφείλονται στις κακές υποδομές των δρόμων ή και σε αμέλεια (απροσεξία) των οδηγών.
Ως πρόταση για μείωση και αντιμετώπιση του προαναφερθέντος φαινομένου των ναρκωτικών, προτείνεται η καλύτερη φύλαξη και ο εξονυχιστικότερος έλεγχος των συνόρων. Επίσης, απαιτητική ανάγκη αποτελεί η άμεση δημιουργία κέντρων αποτοξίνωσης και η σωστή ενημέρωση των πολιτών, κυρίως των νέων. Μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα του ρατσισμού είναι η σωστή παιδεία και ενημέρωση στα σχολεία και στην κοινωνία γενικότερα, μέσα από εκδηλώσεις, σεμινάρια κ.α. Η ενημέρωση, λοιπόν, θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τους νέους όσο και τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να είναι ξενοφοβικοί και αυτό αργότερα να το μεταδώσουν στους νεότερους. Τέλος, για την αντιμετώπιση του φαινομένου των τροχαίων ατυχημάτων προτείνεται η μέριμνα από τις αρμόδιες, τοπικές και όχι μόνο αρχές, για την βελτίωση των δρόμων. Πέρα, όμως, από αυτό και ο κάθε οδηγός ξεχωριστά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όχι μόνο για τη δική του ασφάλεια αλλά και για την ασφάλεια των υπολοίπων.
Βλασερού Ελευθερία- Αγγελική
Βράκα Αλεξάνδρα
Καλαϊτζή Μαρία

Μαρμάγγελου Αλεξάνδρα
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου