Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης της 12ης Νοεμβρίου 2015

Oι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα  Πέμπτη 12 Νοεμβρίου  2015, στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, εκφράσαμε για ακόμη μία φορά την οργή και αγανάκτηση μας για τη συνέχιση της ίδιας καταστροφικής και αδιέξοδης πολιτικής των μνημονίων
και αφού ακούσαμε τους ομιλητές εγκρίναμε το παρακάτω ψήφισμα:

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι µε ακόμη ένα νέο σκληρό µνηµόνιο, µε επαχθείς όρους, µε νόμους και  μέτρα που δίνουν ουσιαστικά τη χαριστική βολή στην κοινωνία και στην οικονομία, καταργώντας κάθε παροχή εργασιακής και κοινωνικής ασφάλειας.
 Είμαστε αντιμέτωποι µε αποφάσεις που εντείνουν την ύφεση, αυξάνουν την ανεργία, η οποία βρίσκεται ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, ρίχνοντας για µια ακόμη φορά στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων δυσβάστακτα βάρη, την ώρα που η οικονομική και πολιτική ελίτ, η οποία έμαθε να στηρίζεται στην κατασπατάληση των δημοσιών πόρων παραμένει για πολλοστή φορά αλώβητη και κερδισμένη.
Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας, έχουμε µόνο µια επιλογή. Να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δίνουμε μάχη για την ανατροπή των Μνημονίων, για την επαναφορά των δημοκρατικών εργασιακών και κοινωνικών µας δικαιωμάτων.
Διεκδικούμε και απαιτούμε

  • Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
  • Kαμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας. 
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. 
  • Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
  • Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! 
  • Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών. 
  • Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων, συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
  • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρ¬μετρα βάρη της φορολογικής επιδρομής. 
  • Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.
Ζητάμε:

  1. Μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην περιοχή μας .
  2. Άμεσες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Φλώρινας 
  3. Αναβάθμιση των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στη Φλώρινα
  4. Δημόσια ΔΕΗ με κοινωνικό χαρακτήρα 
  5. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση του νερού 
  6. Κατασκευή μονάδων αποθείωσης Αμύνταιο Ι , ΙΙ 
  7. Να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις στη ΒΙ.ΠΕ. Φλώρινας 
  8. Ολοκλήρωση της τηλεθέρμανσης Φλώρινας 
  9. Επαναλειτουργία ορυχείου Βεύης Κλειδιού 
  10. Αποδέσμευση της περιοχής από το πλασματικό ΑΕΠ που παρουσιάζει η Δυτική Μακεδονία και χάνονται κοινοτικές ενισχύσεις 

ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ μαζί, καλούμαστε να αντιπαρατεθούμε στις νέες απορρυθμίσεις της ζωής μας, στη νέα λαίλαπα μέτρων υποβάθμισης του επιπέδου διαβίωσής μας και ν’ ανατρέψουμε τις σχεδιαζόμενες αντιασφαλιστικές, αντικοινωνικές (απο)ρυθμίσεις, που θα μετατρέψουν την κοινωνική ασφάλιση σε ιδιωτική και τις συντάξεις σε φιλοδώρημα όπως προτείνεται στο κείμενο της επιτροπής «σοφών»!!! 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να ανατρέψουμε τα προηγούμενα!!!
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ αρκεί να το πιστέψουμε!!!
Φλώρινα 12 Νοεμβρίου 2015


Ομιλία του Προέδρου του ΕΚΦ στην απεργιακή συγκέντρωση
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέες και νέοι…
Βρισκόμαστε για ακόμα μια φορά ΕΔΩ διεκδικώντας ΟΛΟΙ μαζί ενωμένοι να υλοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Αιτήματα που άλλες κυβερνήσεις αγνόησαν επιδεικτικά και άλλες, όπως η τωρινή τα υιοθέτησαν στα προεκλογικά τους προγράμματα προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο μας, αλλά ποτέ δεν υλοποίησαν.
Αντί αυτών έφεραν νέο μνημόνιο! Νέους φόρους, καινούρια μέτρα, κι άλλες απώλειες θέσεων εργασίας, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Στο βωμό της εφαρμογής των προγραμμάτων λιτότητας που επιβάλλουν οι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης, η τρόικα παλαιότερα και τώρα το κουαρτέτο,  οι κυβερνώντες τα τελευταία χρόνια δεν διστάζουν να βυθίσουν την ελληνική κοινωνία περισσότερο στην ύφεση και ζητούν το "αίμα" των Ελλήνων εργαζομένων.
 Αίμα κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μεταφορικά γιατί όταν ένας εργαζόμενος χάνει τη δουλειά του είναι σαν να τον σκοτώνεις, και κυριολεκτικά καθώς δεν είναι λίγα τα θύματα που έχουμε θρηνήσει σε κινητοποιήσεις του Εργατικού Κινήματος.
Ζούμε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας μας. Τα χτυπήματα, η αδικία, η ίδια η πραγματικότητα και το αδιέξοδο στον ιδιωτικό τομέα, που και πάλι βρίσκεται στο στόχαστρο μας φέρνουν για ακόμα μια φορά σε συγκέντρωση των συνδικάτων.
Ήρθαμε ΕΔΩ για να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε. Να φωνάξουμε: "Φτάνει ΠΙΑ! Δεν αντέχουμε άλλο! ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ".
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που κάθε μέρα γίνονται όλο και λιγότεροι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν μπορούμε να σηκώσουμε για ακόμα μια φορά το βάρος μιας κρίσης που άλλοι δημιούργησαν.
Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση εντός Ελλάδας αλλά και εκτός συνόρων, εκεί όπου σε κλειστές αίθουσες οι Ευρωπαίοι Ηγέτες αποφασίζουν τους τρόπους με τους οποίους θα ρημάξουν την κοινωνία πως θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας μέχρι να μπει ένα τέλος!
Ένα τέλος στις άκρως λανθασμένες και επικίνδυνες πολιτικές που ακολουθούνται τα έξι τελευταία χρόνια!
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ενωμένοι μέχρι να νικήσουμε τα μνημόνια, τη φτώχεια, την ανεργία, τη λιτότητα, τα χαράτσια, τον ΕΝΦΙΑ, τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες.
Μας λένε, -ξανά- άλλοι και με άλλα λόγια… το ίδιο ακριβώς παραμύθι. Ένα παραμύθι χωρίς αίσιο τέλος, μια ιστορία που μοιάζει επαναλαμβανομένη. Πως  η πορεία της σωτηρίας της χώρας, περνάει μέσα από εξοντωτικές πρακτικές.
Στόχος μας είναι να σωθεί η Ελλάδα. Να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και να συνεργαστεί με τα μέλη και τους λαούς της ΕΕ με όρους όμως αλληλεγγύης και όχι εκδικητικούς.
Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των λαών! Μια μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια που θα ανοίξει την αγκαλιά της σε όποιον έχει ανάγκη. Που θα ανοίξει τις πύλες της και θα υποδεχτεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Που θα είναι αλληλέγγυα στους ανθρώπους αυτούς που δεν λογαριάζουν εάν θα πνιγούν στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο. Θέλουμε μια ΕΕ που θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην δούμε ξανά άψυχα σώματα στις ακτές! Γιατί η εικόνα του τρίχρονου Αϊλάν μας στοιχειώνει όλους! Κράτη, κυβερνήσεις, πολίτες!
Θέλουμε μια ένωση που θα σέβεται τα μέλη της. Και για αυτό αγωνιζόμαστε και θα αγωνιστούμε! Δίνουμε και θα συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για να παραμείνουν οι Έλληνες πολίτες όρθιοι και αξιοπρεπείς!
Η σημερινή συγκέντρωσή μας, βρίσκει τη χώρα σε πλήρη εξαθλίωση. Λίγες ημέρες μετά το νέο μνημόνιο τα αδιέξοδα παραμένουν.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Μας ζητούν για ακόμα μια φορά να βάλουμε πλάτη!
Οι εργαζόμενοι όμως, οι νέοι, οι νέες, οι συνταξιούχοι δεν αντέχουμε άλλο να βάζουμε πλάτη και να δεχτούμε ξανά μέτρα και πολιτικές που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές.
Μας υποσχέθηκαν το "Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" και μας έφεραν ένα νέο πιο σκληρό και πιο δυσβάσταχτο μνημόνιο.
Η κυβέρνηση υποτίμησε την πραγματικότητα. Θεώρησε πως έχει το μαγικό ραβδί για να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Προχώρησε σε ένα διχαστικό και παραπλανητικό δημοψήφισμα. Μας δίχασε τη στιγμή που έπρεπε να είμαστε ενωμένοι. Και μετά;
Μετά για να μην ζήσουμε τα χειρότερα, κατήργησε κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού, έκανε ό,τι ακριβώς και οι προηγούμενοι, έφερνε καλοκαιριάτικα Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και περνούσε σκληρά μέτρα, τότε που τον Αύγουστο όπως λέγεται δεν έπρεπε να υπάρχουν ειδήσεις! Με ένα νόμο!
Έκλεινε τις τράπεζες και επέβαλε capital controls προσθέτοντας στον μακρύ κατάλογο των ανέργων επιπλέον 14.100 άτομα μέσα σε μόλις ένα μήνα!
Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε αλλά ούτε και θέλουμε να την αποδεχθούμε! 
Απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα ένα τέλος!
Οι κυβερνητικές δεσμεύσεις, για αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής, για μέτρα δίκαια που θα επούλωναν τις πληγές των προηγούμενων μνημονίων, έγιναν λόγια χωρίς αντίκρισμα.
 Πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναγνωρίσουν πως η ύφεση βαθαίνει την ύφεση.
Τα καινούρια μνημόνια θα γεννήσουν περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη απόγνωση και αύξηση του ποσοστού των νέων που θα εγκαταλείψουν την πατρίδα μας. Ήδη μετράμε 300.000 οικονομικούς μετανάστες! Βλέπουμε τα νέα και φρέσκα μυαλά του τόπου να φεύγουν και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι!
Και το βαρέλι δυστυχώς δεν έχει πάτο!
Στη Φλώρινα η κατάσταση είναι δραματική. Η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα ποσοστά, φτάνει το 39%. Η πραγματική ανεργία όμως στο νομό είναι συν 4 μονάδες και εκτιμούμε ότι λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων θα φτάσει το 47%. 
Ολόκληρες περιοχές «ξεκληρίζονται» μη μπορώντας να βοηθήσουν τους νέους ανθρώπους που τις εγκαταλείπουν για ένα καλύτερο αύριο!
Τα στοιχεία αυτά για κάποιους είναι μόνο αριθμοί. Εμείς λοιπόν, από εδώ τους λέμε πως οι αριθμοί αυτοί, είναι οι ζωές μας!
 Τους λέμε επίσης να βάλουν STOP στις φορομπηχτικές πολιτικές. Την κρίση να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, αυτοί που στο όνομά της έγιναν πλουσιότεροι και στους οποίους δυστυχώς όλες οι κυβερνήσεις «κλείνουν το μάτι».
 Οι εργασιακές πληγές, εδώ, στη Φλώρινα είναι πολλές. Μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ανεργία αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Η πραγματική ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες!
Νοικοκυριά ζουν με χαρτζιλίκι από τις συντάξεις των γονέων τους, απλήρωτοι και αδήλωτοι εργαζόμενοι αναζητούν το δίκιο τους στους υποστελεχωμένους μηχανισμούς ελέγχου ή αναγκάζονται να συναινούν στο ψέμα του εργοδότη για να μη χάσουν τη δουλειά τους.
 Εμείς όμως πρέπει να αντισταθούμε! Είμαστε η φωνή των ανέργων της χώρας και όσων ζουν κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας! Πρέπει να αγωνιστούμε, για αυτούς, για εμάς, για τους γονείς μας, για τα παιδιά μας!
 Το νέο μνημόνιο είναι η «ταφόπλακα» που μπαίνει στα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον κόσμο της εργασίας.
 Όπως μαρτυρούν και τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η οικονομική κρίση και η εφαρμογή των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια έχουν χειροτερέψει δραματικά την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.
 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,
Οι Έλληνες ζητάμε εφικτές λύσεις, που δεν θα μας ξαναεκθέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο και που θα βάλουν σε τροχιά ανάπτυξης την οικονομία. Θα επανασχεδιάσουμε το μέλλον μας και θα ανασυγκροτήσουμε από τις στάχτες της, την κοινωνία με διάλογο και αποτελεσματικότητα.
 Δεν πρέπει όμως κανείς να ξεχνά ότι ο άνθρωπος είναι ο σκοπός και όχι το μέσο.
Όχι άλλο διχασμό. Όχι άλλες καταστροφικές πολιτικές.
Ζήσαμε και ζούμε καταστάσεις πέρα και πάνω από κάθε σενάριο, σκέψη και λογική.
 Οι κυβερνήσεις πρέπει να στηρίξουν τη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Να μπει επιτέλους φρένο στην αβεβαιότητα και να έρθει η σταθερότητα στη χώρα.
 Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέες και οι νέοι της χώρας, έχουμε μόνο μια επιλογή. Να συνεχίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να δίνουμε μάχη για την ανατροπή των Μνημονίων, για την επαναφορά των δημοκρατικών εργασιακών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και επιδιώξεις. Έχουμε τις δυνάμεις μας και την ενότητα μας. Αυτά είναι τα όπλα μας. Αυτή είναι η ιστορία μας. Αυτό γνωρίζουμε και αυτό θα κάνουμε.
Απαιτούμε την αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων
Απαιτούμε τις ζωές μας πίσω
Απαιτούμε δουλειές και προοπτική
Απαιτούμε αξιοπρέπεια
Τέλος στα μεγάλα λόγια και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Η πραγματικότητα δεν επιδέχεται «μερεμέτια», αλλά ρεαλιστικές λύσεις που θα αναπτερώσουν τις χαμένες προσδοκίες των ανθρώπων, και πάνω από όλα θα δημιουργούν προοπτική που θα βγάλει από το αδιέξοδο εκείνους που για ακόμη μια φόρα πίστεψαν και εξαπατήθηκαν.
Θέλουμε πολιτικές θάρρους και αλήθειας. Που θα αποφασίζουν για το λαό και δεν θα του πετάνε το μπαλάκι κάθε φορά που η καρέκλα τους θα θέλει «φρεσκάρισμα».
 Απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα ένα τέλος
στον αυταρχισμό
στη φτωχοποίηση
στις καταργήσεις δικαιωμάτων
στους εργασιακούς περιορισμούς
Δεν φέρουμε καμία ευθύνη για αυτή την κατάσταση και πρέπει επιτέλους να τους στείλουμε το μήνυμα πως η Κοινωνία έφτασε στα όρια της. Δεν αντέχει ούτε μια ακόμη απόλυση.
 Το ΕΚΦ μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους νέους της πόλης, παρά τα μεγάλα εμπόδια και τις δυσκολίες θα συνεχίσουν να δίνουν την μάχη με κάθε μέσο και τρόπο.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται! Καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου