Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Πρώτη Μαρτίου

Στο Πισοδέρι την 1η Μαρτίου γιόρταζαν τον ερχομό της άνοιξης με το παρακάτω έθιμο. Από το βράδυ φορούσαν το βραχιολάκι από κόκκινο και άσπρο νήμα από μαλλί. Την άλλη ημέρα πρωί, πρωί τα παιδιά έκοβαν κλαδάκια που είχαν πρασινίσει και επισκέπτονταν τα συγγενικά σπίτια, φωνάζοντας « πουλ.. πουλ.. πουλ ήρθε η άνοιξη». Το «πουλ» από τα πουλιά που έρχονταν κάθε άνοιξη στο Πισοδέρι. Τα παιδιά έριχναν και ένα κλαδάκι στο αναμμένο τζάκι. Οι συγγενείς έδιναν ξερά
φρούτα στα παιδιά. Ήταν κυρίως σύκα, σταφίδες και δαμάσκηνα. Τέλος τα παιδιά γύριζαν στα σπίτια τους με το σακκουλάκι γεμάτο ξερά φρούτα. Οι μάνες τους έβραζαν τα ξερά φρούτα και έκαμναν κομπόστα χουρσάφι. Το απόγευμα τα παιδιά απολάμβαναν το χουρσάφι και τον ερχομό της άνοιξης.
Αυτά μου έλεγε σήμερα το πρωί η μητέρα μου πριν καλά, καλά σηκωθεί από το κρεβάτι. Και μάλιστα αυτή και οι αδελφές της και ο αδελφός της στο πρώτο σπίτι που πήγαιναν κάθε χρόνο ήταν το σπίτι του Τσάμη. Τους περίμενε με τραγούδια και χορούς. Έτσι άρχιζε τυπικά η άνοιξη στο Πισοδέρι, όπου οι χειμώνες είναι ατελείωτοι.
Δημήτρης Μεκάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου