Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Αλλαγές στους όρους εγκατάστασης φωτοβολταϊκών.




Σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων, η ρητή μνεία στην απαγόρευση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε εντός σχεδίου αδόμητα οικόπεδα επιφέρει τροποποιητική απόφαση το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ). Έρχεται να βελτιώσει το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε περιοχές εντός και εκτός σχεδίου πόλεως θεραπεύοντας συγκεκριμένες δυσλειτουργίες και επιλύονται ειδικά προβλήματα που εντοπίστηκαν στην πράξη.
Συγκεκριμένα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές:


·         Εξασφαλίζεται ότι οι κατευθύνσεις του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ εφαρμόζονται για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών.
·         Αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας στην περίπτωση εγκατάστασης Φ/Β συστημάτων.
·         Οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων και του συνοδού οικίσκου από τα όρια γηπέδου γίνονται ρεαλιστικότερες, επιτρέποντας την αξιοποίηση μεγαλύτερου ποσοστού κάλυψης γηπέδου.
·         Καθορίζονται εκ νέου οι απολύτως αναγκαίες κατασκευές, με άρση του περιορισμού ύψους και εισάγεται κατάλληλη ρύθμιση ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση όσων οικίσκων εγκατάστασης ηλεκτρονικού εξοπλισμού είναι απαραίτητοι στις εγκαταστάσεις αυτές, ανεξαρτήτως της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος τους.
·         Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για θέματα ασφαλείας, δεδομένης της σημαντικής αύξησης του ορίου εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών σταθμών από 150kW σε 1MW που εισήγαγε ο πρόσφατος ν.3851/2010 σε συνδυασμό με την κατάργηση για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της διαδικασίας έγκρισης εργασιών και αντικατάστασή της από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων επί κτισμάτων και ακαλύπτων χώρων τους, ανεξάρτητα αν αυτά εντάσσονται σε εκτός ή εντός σχεδίου πόλεως περιοχές:
Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτίρια, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τα σχετικά διατάγματα και αποφάσεις προστασίας τους και υπό τον όρο ότι τοποθετούνται στους ακάλυπτους χώρους των κτιρίων και σε σημεία μη ορατά από κοινόχρηστους χώρους. Επίσης σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από τη σχετική νομοθεσία προστασίας τους, υπό τον όρο ότι θα εναρμονίζονται κατά το δυνατόν οι εγκαταστάσεις με τον περιβάλλοντα χώρο. Σημειώνεται πως για την εγκατάσταση δεν επιτρέπεται η διάνοιξη νέων ή η διαπλάτυνση υφιστάμενων οδών. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι τόσο στην περίπτωση παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών οικισμών, διατηρητέων κτιρίων όσο και των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης χώρου, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.). 
·         Γίνεται ρητή μνεία στην απαγόρευση τοποθέτησης εγκαταστάσεων σε αδόμητα οικόπεδα (εντός σχεδίου).
·         Λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα και στην απόφαση αυτή για θέματα ασφαλείας και, τηρουμένου του πνεύματος του νομοθέτη για απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών για την εγκατάσταση Φ/Β συστημάτων σε κτίρια, για την περίπτωση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μεγαλύτερης των 100kW, ζητείται δήλωση στατικής επάρκειας του κτιρίου πάνω στο οποίο γίνεται η εγκατάσταση, υπογεγραμμένη από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό.
·         Ειδικά για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100kW, όπου δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αλλά απλή γνωστοποίηση εργασιών στον αρμόδιο Διαχειριστή, υπογραμμίζεται η ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού για την τήρηση των κείμενων διατάξεων σε προστατευόμενες περιοχές με την απαίτηση υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος εφεξής οφείλει να κοινοποιεί τη Σύμβαση Σύνδεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας.
·         Τέλος, κρίθηκε σκόπιμο το ανωτέρω κανονιστικό πλαίσιο να απαλλαγεί από τις κατά τα άλλα διατηρούμενες σε ισχύ διατάξεις του αστικού δικαίου με χαρακτήρα δημόσιας τάξης, όπως αυτή της απαίτησης της σύμφωνης γνώμης των συνιδιοκτητών σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, οι οποίες εξακολουθούν να επιβάλλονται κατά περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου