Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΑΙΜ. ΑΣΠΡΙΔΗΣ:"Φλώρινα χωρίς τρένο δε νοείται"






Δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Φλώρινας Αιμίλιου Ασπρίδη


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη συνάντηση που διοργάνωσε η Κίνηση Φίλων Τρένου Φλώρινας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Φλώρινας, Αιμίλιος Ασπρίδης, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διακοπής των δρομολογίων, καθώς και στη συνάντηση των φορέων του νομού με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και στο κτιριακό πρόβλημα του δήμου Φλώρινας.


«Φλώρινα χωρίς τρένο δε νοείται. Είναι αδιανόητο για μένα να σταματήσει να λειτουργεί το τρένο και πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας στην περιοχή μας που μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την ιδέα. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης να βρουν τον τρόπο να κάνουν βιώσιμη τη λειτουργία του. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να επιδοτεί τις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και στην επαρχία να μην επιδοτούνται καθόλου οι συγκοινωνίες γενικότερα. Κανονικά θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα το πως θα επεκταθεί η γραμμή προς τη γείτονα χώρα, το πως θα βελτιωθεί, το πως θα εφαρμοστεί η ηλεκτροκίνηση και όχι η διακοπή των δρομολογίων.
Θεωρώ θαυμάσια τη σημερινή πρωτοβουλία και εξαιρετικά επίκαιρη. Επίκαιρη γιατί φαίνεται ότι για το νομό Φλώρινας έχει ευαισθητοποιηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με εντολή του οποίου ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου καλεί τους εκπροσώπους μας σε μια συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη για να συζητήσουν θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου που σχετίζονται με τη Φλώρινα. Άρα υπάρχει η πρόθεση και η βούληση της πολιτείας να λάβει κάποια μέτρα υπέρ της περιοχής μας. Θεωρώ ότι θα έχει θετική εξέλιξη το θέμα της επαναλειτουργίας του τρένου, έστω και με λιγότερα δρομολόγια.
Αλλά νομίζω ότι είναι επίκαιρη η συνάντηση αυτή για να μπορέσουμε να θέσουμε και κάποια άλλα ζητήματα. Θεωρώ ότι δικαιούμαστε να μένει στον τόπο το ειδικό τέλος που καταβάλλουν τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία, που είναι σχεδόν ισόποσο με τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Είναι λάθος να πηγαίνει υπέρ του κράτους. Νομίζω ότι είναι ευκαιρία να τεθεί στη συνάντηση και να έχει θετική ανταπόκριση.
Υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να τεθούν στη συνάντηση της Τετάρτης. Ένα βασικό είναι το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι αδιανόητο να εξισωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Το κόστος αυτό ουσιαστικά θα το φορτωθούν περιοχές όπως η Φλώρινα και πολύ περισσότερο εμείς. Με δεδομένο ότι η διαφορά της τιμής είναι φόροι προς το ελληνικό κράτος θα υποχρεωθούν οι Φλωρινιώτες να καταβάλλουν πολύ περισσότερους φόρους από τους άλλους Έλληνες και αυτό είναι απολύτως άδικο. Θα πρέπει να αντιδράσουμε.


Σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας του δήμου Φλώρινας, υπάρχει μία συζήτηση για το θέμα της στέγασης των υπηρεσιών. Ο δήμαρχος έχει εκδώσει κάποιες αποφάσεις για μετακινήσεις υπαλληλικού προσωπικού από τους περιφερειακούς δήμους στην έδρα του δήμου και φαίνεται σήμερα να υπάρχει το αδιαχώρητο στο δημαρχείο. Με κάθε τρόπο θέλει να πείσει τον κόσμο ότι δεν επαρκεί ο χώρος αυτός και άρα πρέπει να πάμε σε ενοικίαση ιδιωτικού χώρου. Νομίζω ότι η τελευταία κίνηση που θα πρέπει να γίνει, θα πρέπει να είναι στην κατεύθυνση αυτή. Υπάρχουν τα κτίρια των πρώην δήμων Περάσματος, Μελίτης και Κάτω Κλεινών, τα οποία θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με το υπάρχον προσωπικό. Και αφού ψηφιστεί ο οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας του δήμου και διαπιστωθούν οι προτεραιότητες και οι ανάγκες,  στη συνέχεια να δούμε εάν επαρκούν αυτοί οι χώροι και να αναδιατάξουμε τον τρόπο λειτουργίας. Αυτή είναι η λογική σειρά των ενεργειών που πρέπει να γίνουν και όχι αποσπασματικές μετακινήσεις προσωπικού - δε ξέρω με ποιες σκοπιμότητες από τη στιγμή που δεν είναι διαπιστωμένη η ανάγκη αυτών των μετακινήσεων. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτός ο τρόπος λειτουργίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου