Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Γλέντι ή δεξίωση?


Πολύ συχνά όταν μας προσκαλούν σε κάποια γαμήλια τελετή, στο προσκλητήριο γράφει: «Μετά τη στέψη δεξίωση ή γλέντι στο κέντρο (τάδε)». Μόλις πάμε στο κέντρο διαπιστώνουμε ότι το «γλέντι» ουσιαστικά είναι «δεξίωση» ή αντίστροφα. Μήπως, τελικά, οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους;
Γλέντι σημαίνει παραδοσιακό πανηγύρι. Γιορτή με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και – βεβαίως – παραδοσιακής μουσικής, όπου όλοι οι προσκεκλημένοι έχουν τη δυνατότητα να σηκωθούν και να χορέψουν στον προβλεπόμενο άνετο (συνήθως στο κέντρο της αίθουσας) χώρο, το χορό της αρεσκείας τους, μαζί με όλους τους άλλους προσκεκλημένους.
Δεξίωση είναι μια εκδήλωση με επίσημο χαρακτήρα, που έχει αντικαταστήσει το παραδοσιακό γλέντι του γάμου. Διακρίνεται σε κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο της (δεξίωση με φαγητό, κοκτέιλ πάρτυ, κ.λ.π.) και συνήθως πραγματοποιείται σε πολυτελή αίθουσα με τη συνοδεία απαλής κλασσικής μουσικής ή μουσικής δωματίου.
Οι προσκεκλημένοι χορεύουν σπάνια και σε περιορισμένο αριθμό.
Κέντρο   χωρίς   κοινωνικό επίπεδο
Όταν φτάνουμε στο εν λόγω κέντρο, μας περιμένει μια σειρά από – καθόλου ευχάριστες – εκπλήξεις. Όπως:
Το στρογγυλό τραπέζι με δυνατότητα εξυπηρέτησης έξι (6) ατόμων, είναι στρωμένο για δέκα (10) στριμωγμένα άτομα, γιατί ο ιδιοκτήτης του κέντρου –προκειμένου να μην χάσει την εκδήλωση– δεν πολυενδιαφέρεται για την άνεση των προσκεκλημένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προσκεκλημένοι που είχαν την ατυχία να καθίσουν σε καρέκλες ευρισκόμενες στο διάδρομο (επειδή εκεί τις τοποθέτησαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος και όχι με δική τους πρωτοβουλία), ήταν υποχρεωμένοι να σηκώνονται κάθε φορά που περνούσε κάποιος από τους σερβιτόρους.
Το τραπέζι είναι στρωμένο με διαφανές πλαστικό κάλυμμα πάνω από κάποιο κακής ποιότητας τραπεζομάντιλο. Σε σχετική ερώτηση προς τους γονείς των νεονύμφων, λαμβάνουμε την απάντηση: «Για να βάλει υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, ήθελε να μας χρεώσει με επί πλέον ποσό για το καθαριστήριο».
Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν πιάτα άδεια και γεμάτα, έτοιμα για άμεση χρήση. Επίσης, υπάρχουν σταχτοδοχεία διαφημιστικά. Ντροπή.
Κάποια στιγμή ζητήσαμε ποτηράκια για κρασί. Νέα έκπληξη. Διαφημιστικά. Ξανά ντροπή.
Ώσπου ήρθε η ώρα της μουσικής. Αλίμονο! Η ένταση της μουσικής δεν μας επέτρεπε να ακούμε ούτε τη σκέψη μας. Η μουσική ανεκτή μετά βίας. Αλλά το «τραγούδι» … Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στα μέλη της ορχήστρας ότι το τραγούδι δεν είναι απαραίτητο, αν δεν υπάρχει κάποιος με κατάλληλη φωνή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κάποιος να αυτοαναγορεύεται σε τραγουδιστή για να βγάλει τα παιδικά του απωθημένα στους δυστυχείς προσκεκλημένους πελάτες. Ήμαρτον!
Μετά από διάφορα παρόμοια ευτράπελα καθ’ όλη τη διάρκεια της «δεξίωσης», ήρθε και το κερασάκι. Ώρα να σερβιριστούν τα γλυκά (συνήθως κομμάτια της γαμήλιας τούρτας). Μόνο που το σερβίρισμα γίνεται σε χαρτοπετσέτα και όχι σε πιατάκι. Ζητήσαμε από τον σερβιτόρο από ένα κουταλάκι, για να εισπράξουμε την αυστηρή απάντηση: «Η τούρτα, κύριε, τρώγεται με το χέρι». ΕΛΕΟΣ!!!
Δε γνωρίζω ποιο ήταν το προηγούμενο επάγγελμα του ιδιοκτήτη του κέντρου. Ίσως να ήταν εκτροφέας χοίρων (γουρουνιών), δεν είναι ντροπή. Είναι όμως μεγάλη ντροπή να συμπεριφέρεται στους πελάτες του όπως στα ζωντανά που εξέτρεφε στην προηγούμενη απασχόλησή του.
Γράφει ο Γκρινιάρης

5 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απολύτως με τον συντάκτη του παραπάνω κειμένου.. και λίγα έγραψε. Όλη αυτή η διαδικασία των γαμήλιων τελετών (και όχι μόνο), στην Φλώρινα έχει ένα μόνο νόημα: "Ελάτε να ξεμπερδεύουμε, δεν θ΄ασχολούμαστε μ΄εσάς". Γι αυτόν τον λόγο προσωπικά δεν έχω πάει σε γαμήλιο γλέντι τα τελευταία 16 χρόνια και ούτε πρόκειται. Τι να πρωτοπείς γι αυτά που συμβαίνουν σε αρκετά απ΄αυτά τα "κέντρα διασκέδασης"; Αυτό πάλι με την εξοργιστική ένταση της ορχήστρας τι είναι; Είναι μουσική και ένταση για ανθρώπους αυτή; Απορώ πραγματικά πως οι περισσότεροι στην Φλώρινα ανέχονται τόσα χρόνια τέτοιες καταστάσεις.. Δηλ. το 2050.. η κατάσταση θα είναι ίδια; Τόσα χρόνια δεν ακούει και βλέπει κανείς; Εκτός και αν.. υπάρχει τόση έλλειψη συνείδησης και αυτοσεβασμού.. σε τόσους πολλούς Φλωρινιώτες. Τι να πω..
    Φλωρινιώτης από Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να πουμε και το αλλο?
    στα 2 καινουρια κεντρα της περιοχης μας, κανονιζεις πχ κοστος 15€ το ατομο με απεριοριστο ποτο. ελα που δεν ειναι ετσι? μετα το πρωτο σερβιρισμα τα γκαρσονια με εντολη του αφεντικου εξαφανιζονται και αγνοουν τους πελατες που θελουν ακομη και νερο. το αποελεσμα? και καποιος πληρωσε κερατιατικα στο ονομα της χλιδης που δεν ειδε και καποιοι κορακιασαν απο την διψα τους...
    και οπως ειπα....στα 2 μεγαλα καινουρια κεντρα της περιοχης μας ολα αυτα.... και κατα τα αλλα...15€ απεριοριστο ποτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καημούς που έχει ο κόσμος... Τα λύσαμε όλα τα άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βουνίσιος Ακτιβιστής27 Μαΐου 2011 στις 12:00 π.μ.

    11:01 μ.μ. συμφωνω μαζί σου....εδω ο κόσμος καιγεται κάι με ενοιολογικές αναλύσεις περι ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΙΣΜΩΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ...ΑΚΟΜΗ!..ΕΛΕΟΣ!!!..........gamizzle.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητοί 11.01 και 12.00 έχετε απόλυτο δίκιο. Όλα τα λύσαμε και με τι ασχολούμαστε. Σας παρακαλώ όμως να σκεφθείτε λίγο διαφορετικά. Το σχόλιό σας ισχύει σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Το ότι δεν τα λύσαμε όλα δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσθέσουμε και άλλα στα είδη υπάρχοντα, γιατί τότε απομακρύνεται καθημερινά η προοπτική να λύσουμε έστω κάτι. Επί πλέον, λειτουργεί σαν άλλοθι για όλους αυτούς που δε μας - σας σέβονται. Κάθε φορά που κάποιος δε σας σέβεται και κάνετε παράπονα θα σας λέει: "Πως κάνεις έτσι; Δε βλέπεις τι γίνεται; Εδώ ο κόσμος δεν έχει να φάει καθόλου και εσύ ζητάς κουταλάκι για το γλυκό; Φάτο με το χέρι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή