Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος Σήμερα


Σήμερα 5 Ιουνίου ολόκληρος ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), γιορτάζει το εν λόγω γεγονός για πάνω από 35 χρόνια.

Σκοπός του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία του πλανήτη.
Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε ως ημέρα γιορτής και μνήμης για το περιβάλλον.
Τα Ηνωμένα Έθνη αφιέρωσαν αυτή τη μέρα, έτσι ώστε όλη η ανθρωπότητα να εκτιμήσει και να γιορτάσει τα οφέλη, το ρόλο και τα έσοδα που υπάρχουν από την παγκόσμια συνειδητοποίηση της σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το φετεινό θέμα που επέλεξε η UNEP είναι «Πολλά Είδη, ένας Πλανήτης, ένα Μέλλον», με αφορμή το έτος 2010 που ονομάστηκε «Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας».
Η χώρα που φιλοξενεί φέτος επίσημα τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η Ρουάντα, η οποία είναι γνωστή για τη μεγάλη βιοποικιλότητα της και τις «πράσινες» πολιτικές της.
Οι εκδηλώσεις έχουν το όνομα Kwita Izina και ξεκίνησαν στις 3 Ιουνίου και τελειώνουν σήμερα.
Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, το διάσημο μοντέλο Gisele Bundchen, έχει αναλάβει την ενημέρωση του κόσμου στη χώρα της, τη Βραζιλία για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, σύμφωνα με την Independent.
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έρχεται ακριβώς λίγους μήνες μετά την αποτυχία της Συνόδου της Κοπεγχάγης και λίγο πριν τη νέα Σύνοδο στο Κανκούν του Μεξικό για την Κλιματική Αλλαγή.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη προειδοποιεί ότι χρειάζονται δραστικές αλλαγές, ώστε να βελτιωθούν τα παλιά σχέδια ανάπτυξης και να γίνει μια μετάβαση σε μια εποχή περισσότερο «πράσινη», η οποία θα συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη.
Πρέπει ο κόσμος να αποκτήσει περιβαλλοντική συνείδηση.
Η Γη αντιμετωπίζει τη σοβαρή απειλή της κλιματικής αλλαγής, γι αυτό επιβάλλεται η υπογραφή μιας παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας, καθώς είναι η τελευταία ευκαιρία για τη σωτηρία του πλανήτη.
Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο μήνυμα του με αφορμή το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «θα πρέπει να σταματήσει ο αφανισμός των ειδών, καθώς η ευημερία και το βιώσιμο μέλλον του πλανήτη, εξαρτάται από το ευαίσθητο δίκτυο των οικοσυστημάτων».
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη χιλιάδες εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση και την αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης του κόσμου.
Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες δείχνουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη διάσωση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμα του σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι «Η σημερινή περιβαλλοντική κρίση έχει φέρει την ανθρωπότητα στο μεταίχμιο. Περαιτέρω χειροτέρευση των περιβαλλοντικών συνθηκών δεν σημαίνει πια μόνο απώλεια ποιότητας ζωής, καταστροφή των δασών, μόλυνση της θάλασσας. Σημαίνει απώλεια της ίδιας της ζωής.
Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, δεν έχουμε την πολυτέλεια της καθυστέρησης και των δεύτερων σκέψεων. Επιβάλλεται η αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, ώστε να κυριαρχήσει η πράσινη διάσταση, η αλλαγή του πολιτισμού της καθημερινότητας, είτε πρόκειται για τη χρήση αυτοκινήτου, είτε για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
«Η αναβάθμιση και αειφορική διαχείριση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου καθίσταται ουσιαστική προτεραιότητα, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο», τονίζει στο μήνυμα της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη από τους παγκόσμιους ηγέτες, για να αποφευχθούν τα αρνητικά σενάρια των επιστημόνων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Ελπίζουμε, στη Σύνοδο του Κανκούν για το Κλίμα να επιτευχθεί μια δεσμευτική συμφωνία, για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου