Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Η ΕΛ.ΑΣ συμβουλεύει τους γονείς



Μιλήστε με το παιδί σας για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά
Μπορεί να βοηθήσετε να αλλάξουν κάποιες ιδέες που ίσως έχει το παιδί σας, ότι όλοι πίνουν, καπνίζουν, παίρνουν ναρκωτικά.
Μάθετε να ακούτε τα παιδιά σας
Το πιο πιθανό είναι το παιδί να μιλήσει μαζί σας, όταν είναι σίγουρο ότι το ακούτε με προσοχή, όταν του δείχνετε με τη στάση και τη συμπεριφορά σας ότι, ακούτε πραγματικά αυτά που έχει να σας πει.
Βοηθήστε το παιδί σας να νιώθει καλά με τον εαυτό του
Το παιδί σας θα νιώθει καλά, όταν επαινείτε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του και όταν επικρίνετε κάποια συγκεκριμένη αρνητική ενέργεια ή συμπεριφορά, χωρίς να απορρίπτετε το ίδιο το παιδί.
Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει αξίες
Ένα ισχυρό σύστημα αξιών, μπορεί να δώσει στο παιδί σας τη δύναμη να λέει 'όχι', αντί να παρασύρεται από 'φίλους και παρέες'.
Να είστε ένα θετικό πρότυπο, ένα καλό παράδειγμα
Οι δικές σας συνήθειες και στάσεις, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ιδέες του παιδιού σας για το αλκοόλ, τον καπνό, τα ναρκωτικά.
Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τις πιέσεις 'των φίλων'
Ένα παιδί που έχει μάθει να λέει πάντα 'ναι' για να μη δυσαρεστεί τους άλλους, μπορεί να χρειάζεται την ενθάρρυνσή σας, για να αντισταθεί στις πιέσεις.
Δημιουργήστε τους κανόνες τις οικογένειας
Βοηθά πολύ να δημιουργήσετε στην οικογένειά σας σαφείς κανόνες, που απαγορεύουν στο παιδί σας να κάνει χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και καπνού. Βοηθά επίσης πολύ να συμφωνήσετε από πριν με το παιδί σας ποια θα είναι η τιμωρία του, αν παραβεί τους κανόνες αυτούς.
Ενθαρρύνετε τις θετικές δραστηριότητες του παιδιού σας
Οι εκπαιδευτικές, αθλητικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, σχολικές εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες μπορούν να αποτρέψουν το παιδί σας από τη χρήση αλκοόλ, καπνού, ναρκωτικών και να δώσουν νόημα στη ζωή του.
Ενωθείτε με άλλους γονείς
Συζητήστε, αναλάβετε πρωτοβουλία, δημιουργήστε ή ενταχθείτε σε υποστηρικτικές ομάδες που θα ενισχύσουν τη στάση σας στο σπίτι.
Μάθετε τι να κάνετε, αν υποψιαστείτε ότι υπάρχει πρόβλημα
Ζητήστε βοήθεια. Απευθυνθείτε στους εξειδικευμένους φορείς.
               

4 σχόλια:

  1. Μετά από κάθε "μη αρεστή" ενέργεια της αστυνομίας (ή μεμονομένου αστυνομικού), εμφανίζονται πολλοί πρόθυμοι να στηλιτεύσουν τη συνολική στάση του σώματος. Θα έχει έντονο ενδιαφέρον η - τυχόν - εμφάνιση κάποιου πολίτη (την οποία προσωπικά προσδοκώ) επίσης πρόθυμου να επαινέσει τη σημερινή πρωτοβουλία της αστυνομίας, με την οποία η συγκεκριμένη υπηρεσία αποδεικνύει περίτρανα ότι προσφέρει και πολύ σοβαρό κοινωνικό έργο. Ας μου επιτραπεί και μια προσωπική προτροπή. Το αστυνομικό σώμα να επιδεικνύει συχνότερα το κοινωνικό του πρόσωπο, το οποίο ούτως ή άλλως διαθέτει. Σχετικά με το σημερινό δημοσίευμα, μόνο μια λέξη: ΕΥΓΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε "γκρινιάρη" όταν η αστυνομία "κρύβεται" πίσω από τους κάδους σκουπιδιών για να πιάσει τους κακούς οδηγούς που τρέχουνε με 58 χλμ.!!! στα βενζινάδικα, τι έχεις να πεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποτέ δεν υποστήριξα ότι δεν υπάρχουν και κακοί αστυνομικοί. Άλλωστε έχω υπάρξει θύμα κάποιων τέτοιων στο παρελθόν. Αλλά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι συλλογική της αστυνομίας και όχι ενός ή λίγων αστυνομικών οι οποίοι μπορεί με τη συμπεριφορά τους να εκθέτουν την υπηρεσία τους, αλλά δεν την εκπροσωπούν. Προσωπικά κρίνω θετικά την πρωτοβουλία της υπηρεσίας και το αντικείμενό της το οποίο δεν είναι μόνο κατασταλτικό αλλά και προκληπτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απολογούμαι για τη λανθασμένη έκφραση στο τέλος του κειμένου. Αντί προκληπτικό (που έχει διπλή ερμηνεία) ήθελα να γράψω προληπτικό. Η αστυνομία με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της προσπαθεί να προλάβει την κακή εξέλιξη των χαρακτήρων των παιδιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή