Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Διαμαρτυρία της Ένωσης Φιλολόγων Φλώρινας


Η Ένωση Φιλολόγων Π.Ε. Φλώρινας διαμαρτύρεται έντονα για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση του ρόλου των Φιλολόγων και των φιλολογικών μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη φημολογούμενη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου και θρησκευμάτων να εκχωρήσει τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ως δεύτερη ανάθεση, στους καθηγητές Ξένων Γλωσσών.

Πιστεύουμε, κατά πρώτον, ότι η ενδεχόμενη υλοποίηση αυτού του μέτρου θα ζημιώσει τους ίδιους τους μαθητές καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί από μέρους τους η γνώση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και, παρεπόμενα, της Νεοελληνικής Γλώσσας. Κατά δεύτερον, αν αναλογισθούμε ότι ήδη έχει από καιρού προηγηθεί θεσμικά η δυνατότητα ανάθεσης και του μαθήματος της Ιστορίας σε άλλες ειδικότητες, είναι φανερό ότι ορισμένοι Φιλόλογοι κινδυνεύουν άμεσα ή να περιφέρονται στα σχολεία της περιοχής τους για να συμπληρώσουν ωράριο (άραγε μόνο με Αρχαία και Λατινικά;) ή να μείνουν χωρίς ωράριο. Επιπλέον, ελαττώνονται απελπιστικά οι πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας στα σχολεία για τους χιλιάδες νέους άνεργους Φιλολόγους.
Εν τέλει, για όλους τους παραπάνω λόγους, είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου που φαίνεται να έχει ως μοναδικό στόχο την περιστολή των δαπανών και όχι τη βελτίωση της εκπαδευτικής διαδικασίας ή την πρόκτηση περαιτέρω γνώσεων από τους μαθητές και ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα επανεξετάσει το όλο θέμα.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Φιλολόγων Π.Ε. Φλώρινας

11 σχόλια:

  1. Πολύ καλά έκανε το υπουργείο. Σε λίγα χρόνια, εξάλλου, πολύ λιγότερα από όσο νομίζουν μερικοί, οι περισσότεροι μαθητές σας θα είναι ξενόγλωσσοι. Αν καθιερωθεί και η αγγλική ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους, όπως υποστηρίζει η προοδευτική διανόηση (το είπε και η υπουργός σας παλιότερα), τότε μάλλον οι ξενόγλωσσοι φιλόλογοι θα είναι περισσότεροι από τους ελληνόγλωσσους.

    Δείτε το και ανθρωπιστικά: γιατί το παιδάκι που έρχεται από την Αφρική ή την Ασία, να υποχρεώνεται να μάθει ελληνικά; Να εξετάζεται ακόμη και τα μαθηματικά στα ελληνικά; Ενώ με τα εγγλέζικα (που είναι και διεθνής γλώσσα, γλώσσα των υπολογιστών, της σύγχρονης μουσικής κλπ) θα μπορεί να παίρνει απολυτήριο από ελληνικό σχολείο ωραιότατα.

    Είναι καθαρά ρατσιστική η επιβολή της ελληνικής ακόμη και για τα δικά μας παιδιά (ας τους δώσουμε τη δυνατότητα να διαλέξουν αυτά την επίσημή τους γλώσσα, τα ρωτήσαμε που τα γεννήσαμε στην Ελλάδα;) γι' αυτό πρέπει να τελειώνουμε με τις αγκιλώσεις σας.

    Αγγλόφωνοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ζέστες ήρθαν απότομα. Είναι πλέον ολοφάνερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα μπορούσα να πω ότι οι ζέστες που "ήρθαν απότομα" ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να βρείτε ένα ψυγείο να μπείτε μέσα μόνιμα για να συντηρούνται καλύτερα οι σκουριασμένες ιδέες σας, αλλά δεν το λέω γιατί η ειρωνεία είναι το έσχατο μέσο όσων δεν έχουν θέσεις.
    Όσο ακραίες κι αν σας φάνηκαν οι απόψεις μου, θέσεις έχετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άιντε, άλλο αυτό πάλι!!!
    Έχει πλάκα να διαμαρτύρονται για τα ιδιαίτερα που θα χάσουν από τις νέες φιλολόγους;;;
    Είναι και πιο νέες, πιο όμορφες, ξέρουν και μια ξένη γλώσσα!!! Ενώ αυτές;

    Είδες το Υπουργείο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. έχουν απόλυτο δίκαιο οι φιλόλογοι της Ένωσης!! δε θα το κάνουμε american bar εδώ!! αρκετά τα πειράματα της Διαμαντοπούλου, που παρίστανε την Επίτροπο χωρίς να ξέρει ούτε μισή λέξη από english και τώρα μας βγάζει τα κόμπλεξ της... το ΠΑΣΟΚ μου μέσα!!
    ΙΤΕ ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ίτε", Ελληνολάτρη μου, "ίτε"

    Όσο για το πόσο "ελληνολάτρες" είναι οι σημερινοί φιλόλογοι, άστο καλύτερα. Οι περισσότεροι είναι θερμοί οπαδοί της 'πολυπολιτισμικότητας". Αν φωνάζουν τώρα είναι επειδή θίγεται το κλαδικό τους συμφέρον, και μόνο γι' αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελληνολάτρης....(είχα και θέμα με τη φιλόλογο...)24 Ιουνίου 2011 στις 7:49 μ.μ.

    έχουν δίκιο λέμε!! και δεν θέλω δίκες προθέσεων...έτσι my friend?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλλον δε διαβάζεις προσεκτικά, φίλε Ελληνολάτρη.
    Από το κείμενό τους φαίνεται ότι νοιάζονται για τις θέσεις τους και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελληνολάτρης....(ακόμη είναι απωθημένο...)24 Ιουνίου 2011 στις 9:18 μ.μ.

    μην τους αδικείς λέμεεε.....και διάβαζε πίσω από τις λέξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 1. Δεν τους αδικώ
    2. Μην διαβάζεις ό,τι θέλεις, όπως θέλεις
    3. Μην τσιμπάς...

    (αλήθεια, γιατί σιωπούν οι συντάκτες του κειμένου;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ελληνολάτρης....(έχουν και άλλοι απωθημένα.. )24 Ιουνίου 2011 στις 10:14 μ.μ.

    ο.κ φίλε....τώρα μπήκα στο νόημα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή