Το μεσημέρι της Κυριακής 10 Ιουλίου 2011, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΩΝ. Το Πισοδέρι ζωντάνεψε από άκρη σε άκρη!
Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Ιουλίου 2011, έγινε αγιασμός στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια ο Αριστείδης Μήτκας Πρόεδρος του Αριστοτέλη, μίλησε για τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό.
Οι Πισοδερίτες βαθειά θρησκευόμενοι και στενά συνδεδεμένοι τόσο με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, δεν θα μπορούσαν να μην σηματοδοτήσουν την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων, ευχαριστούντες και προσευχόμενοι. Το προαύλιο της εκκλησίας γέμισε από φωνές, χρώματα, αγκαλιές και χειραψίες. Συγκινημένοι όλοι τους, θυμήθηκαν το χθες μέσα από την υπαίθρια έκθεση φωτογραφιών, αναζητώντας σε κάθε φωτογραφία πρόσωπα και αναμνήσεις.
Η Πισοδερίτισα Αθηνά Γαρδάνη που ασχολείται με την φωτογραφία και ο συνεργάτης της Κώστας Παπαϊωάννου δέχθηκαν πολλά συγχαρητήρια τόσο για την έκθεση, όσο και για το φωτογραφικό άλμπουμ που επιμελήθηκαν με ιδιαίτερη φροντίδα και αγάπη.
«Οι Πισοδερίτες εν δράσει», «εκτέθηκαν» με επιτυχία στην έκθεση βιβλίων τριών γενεών Πισοδεριτών συγγραφέων.
H Kαλλιόπη Γώγου, εκπρόσωπος των αποδήμων με την εκπληκτική της φωνή τραγούδησε βλάχικα τραγούδια και συνόδεψε το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Πρέσπας.
Οι νεότεροι Πισοδερίτες με εκπληκτικές εικαστικές δημιουργίες, έδωσαν επίσης το δικό τους παρόν στην μικρή αλλά ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής.
Η ημέρα έκλεισε με την δεξίωση στης Βασούλας, με πίτες, ξυνόγαλο και γιαούρτι, όπου οι τσουκνιδόπιτες ανταγωνίζονταν τις ξυνιθρόπιτες.
Η συμμετοχή στην ημερίδα, το πρωί του Σαββάτου στις 9 Ιουλίου 2011, ήταν μία μεγάλη έκπληξη. Περίπου τριακόσια άτομα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκίνηση παρακολούθησαν όλες τις εισηγήσεις. Το παρελθόν το παρόν και το μέλλον του Πισοδερίου, ξεδιπλώθηκε από τις ομιλίες του Μιχάλη Λιάκου Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Πισοδεριτών, του Αρχιμανδρίτη π. Ειρηναίου, του Παντελή Δάφα Προέδρου του Δασικού Συνεταιρισμού, του Μακεδόνα Κόκκου απόδημου Πισοδερίτη και του Λάζαρου Χατζηνάκου – δημοσιογράφου ο οποίος εστίασε στην προσαρμογή στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της σύγχρονης τουριστικής αγοράς για την ανάπτυξη του Πισοδερίου. Συντονιστές ήταν ο λαογράφος Λάζαρος Μέλλιος και ο νομικός Πισοδερίτης Αλεξ. Τσάμης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ακαδημαικός Νικ. Μουτσόπουλος, ο οποίος έχει ιστορικούς δεσμούς με το Πισοδέρι και την περιοχή της Πρέσπας.
Αργά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η Αγία Τριάδα, άνοιξε την αγκαλιά της για το πλήθος του κόσμου που ακολούθησε για το γεύμα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις με τα κιόσκια, έργο του Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου, διευκόλυναν την εστίαση και την παραμονή όλων. Η εμφάνιση του χορευτικού συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδιωτών «Γεωργάκης Ολύμπιος», ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή και έδωσε άλλη διάσταση σε όλη την εκδήλωση, λες και έβγαιναν από παραμύθι. Οι βλάχικοι χοροί και τα τραγούδια έφεραν όλους πιο κοντά και η εκδήλωση τελείωσε αργά το απόγευμα.
Το ίδιο βράδυ, στο σαλέ του χιονοδρομικού, ο Δασικός Συνεταιρισμός Πισοδερίου, δεξιώθηκε τους φιλοξενούμενους – προσκεκλημένους. Η βλάχικη ορχήστρα του Φώτη Καραβιώτη με τραγούδια βλάχικα δια στόματος Καραβιώτη, έδεσε πολύ αρμονικά με το χορευτικό του Συλλόγου Λιβαδιωτών και ο χορός κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.
Προσκεκλημένοι ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λιβαδιωτών κ.Γ. Συννεφάκης, από την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων ο κ.Γ. Τζούλης, ο κ.Μαγειρίας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Ελένη Τζούτζια και ομάδα βλάχων Μοναστηριωτών φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν στην Θεσσαλονίκη.
Παρόντες σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σωτήρης Βόσδου, ο οποίος έχει Πισοδερίτικες ρίζες εκ μητρός, ο κ.Περικλής Μήτκας και ο κ.Αριστείδης Μήτκας.
Τα μέλη της οργανωτικής Επιτροπής, ο κ.Αλέξανδρος Τράσιας – Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Δ.Πρεσπών, ο κ.Μιχάλης Λιάκος – Σύλλογος Απανταχού Πισοδεριτών και Παντελής Δάφας. Πρόεδρος Δασικού Συνεταιρισμού Πισοδερίου, δούλεψαν ακούραστα για την επιτυχία των εκδηλώσεων, όπως και τα μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού, Μακεδών Κόκκος, Θωμάς Μούσιας, Θόδωρος Κοίδης, Κοσμάς Ρούφος, Παναγιώτης Κοίδης και Άρτεμις Χάσου. Η εθελοντική ομάδα Πισοδεριτών , Κώστας Αδαμαντίου, Ευδοκία Κοίδου, Πέτρος Παπαστεργίου, στήριξαν τις εκδηλώσεις, και οι πανσιόν του Πισοδερίου προσέφεραν τις καλύτερες υπηρεσίες φιλοξενίας.
Πολλοί Πισοδερίτες τιμήθηκαν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για το έργο και την προσφορά τους, όπως οι Νικόλαος Χάσος, συνονώματοι, πατήρ και υιός και συμπτωματικά και οι δύο ιατροί και τ. δήμαρχοι Φλώρινας, η Αντιγόνη Τσάμη, o Aναστάσης Καραντζίδης τελευταίος δάσκαλος του Πισοδερίου κ.α.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων, ήταν τη τελευταία ημέρα, την Κυριακή 10 Ιουλίου 2011, που ξεκίνησε με την αρχιερατική λειτουργία στην Αγία Παρασκευή, το πρωί, χοροσταντούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητου, με τις βυζαντινές ψαλμωδίες από τον χορό Βυζαντινής Μουσικής «Ο Άγιος Αγαθάγγελος», με χοράρχη τον Άρχοντα Μελωδό του Πατριαρχικού Θρόνου, τον Πισοδερίτη Παντελή Δάφα. Στην Αρχιερατική λειτουργία παρέστη εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.
Το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΩΝ, ολοκληρώθηκε στο γήπεδο του Πισοδερίου, όπου ο χώρος είχε διαμορφωθεί ανάλογα για να υποδεχθεί τον κόσμο. Τον τρανό χορό, έσυρε ο γεραρώτερος Πισοδερίτης Σταύρος Αδάμου, 101 ετών, τον οποίο συνόδευσαν όλοι οι Πισοδερίτες, ο βουλευτής Φλώρινας κ.Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ.Γιώργος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Δημ. Ηλιάδης και ο δήμαρχος Πρεσπών κ.Βασίλης Τσέπας. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Πρόξενος του Μοναστηρίου κ.Τριπολιτάκης και εκπρόσωποι των βλάχικων συλλόγων του Κρουσόβου, της Νιζόπολης και του Μοναστηρίου.
Αφ υψηλού, αποχαιρέτησαν όλοι το Πισοδέρι, με μία βόλτα από το λιφτ του χιονοδρομικού.
Το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΙΣΟΔΕΡΙΤΩΝ, έκλεισε με επιτυχία και κατέγραψε μία νέα προοπτική για τον τόπο, μέσα από την διάθεση των απανταχού Πισοδεριτών να στηρίξουν τον τόπο τους και να τον αναπτύξουν, με νέες ιδέες και σχέδια.
Οι διοργανωτές, Δήμος Πρεσπών, Δασικός Συνεταιρισμός Πισοδερίου, Σύλλογος των Απανταχού Πισοδεριτών «Η ΑΓΙΑ ΤΙΑΣ», έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των εκδηλώσεων και η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Η εταιρία ΠΑΝΔΩΡΑ DTW- Ντόρη Κουτουράτσα (με Πισοδερίτικη φλέβα – παρείχε τεχνική υποστήριξη και ανέλαβε τον σχεδιασμό της επικοινωνίας και προβολής. Σύσσωμος ο τοπικός τύπος, στήριξε όλες τις εκδηλώσεις.
Φωτό: Στέλιος Γαβριηλίδης
ενα μικρό λάθος έχετε κάνει σε σχέση με την ηλικία του γηραιότερου εν ζωή Πισοδερίτη,Σταύρου Αδάμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ηλικία του δεν είναι 94 αλλά 101. παρακαλώ όπως το διορθώσετε.