Τη μεταφορά των ζώων άγριας πανίδας (αρκούδες, λύκους και αλεπούδες) του ζωολογικού κήπου του Σέιχ Σου στο περιβαλλοντικό κέντρο της οργάνωσης “Αρκτούρος”, στο Νυμφαίο της Φλώρινας, έχει αποφασίσει η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, η οποία σχεδιάζει τη ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας του ζωολογικού κήπου.
Στόχος του δήμου είναι η μεταφορά των ζώων να γίνει αν είναι δυνατόν στις 4 Οκτωβρίου, ώστε να συμπέσει με την παγκόσμια ημέρα άγριας πανίδας. Σε επιστολή με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Πρασίνου, ζητείται από τον εντεταλμένο σύμβουλο Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Α. Καρούμπη να ενημερώσει σχετικά τα σχολεία της πόλης, “ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να πραγματοποιήσουν μία αποχαιρετιστήρια επίσκεψη στα τρία αυτά είδη στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί”.
Παρότι στην επιστολή δεν αναφέρεται ρητά ότι τα ζώα θα μεταφερθούν στον “Αρκτούρο”, ο τόπος προορισμού τους επιβεβαιώθηκε τόσο από την ίδια την οργάνωση όσο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων του δήμου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο “Αρκτούρος” είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992 για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, της οποίας πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
“Μας υποβαθμίζουν”
Υπάλληλοι του ζωολογικού κήπου με τους οποίους συνομίλησε η “Μ” θεωρούν ότι η μεταφορά των συγκεκριμένων ζώων συνιστά “υποβάθμιση της λειτουργίας του”, καθώς αποτελούν, όπως υποστηρίζουν, τα είδη που κατά κύριο λόγο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών. “Τα παιδιά που έρχονται τρέχουν να δουν τον λύκο και την αρκούδα. Λογικό εξάλλου, στις πόλεις που ζούμε σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν ούτε γάιδαρο από κοντά”, λέει εις εξ αυτών.
Υπάλληλοι του κήπου συνδέουν επίσης την απόφαση με το γεγονός ότι ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είναι πρόεδρος του “Αρκτούρου”, ενώ διατυπώνουν φόβους για τις θέσεις εργασίας τους, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς αντικείμενο και άρα να γίνουν οι πρώτοι υποψήφιοι για αποχώρηση με την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας.
Θα ζουν καλύτερα
Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, απαντά ότι η μεταφορά δεν υποκρύπτει καμία άλλη σκοπιμότητα πέραν του να βρεθούν τα είδη αυτά σε χώρο πιο συμβατό με το φυσικό τους περιβάλλον. “Έχει πράγματι εγκριθεί η απόφαση από τη νέα δημοτική αρχή για τη μεταφορά στον ‘Αρκτούρο’. Ο λόγος είναι ότι οι συνθήκες ζωής εκεί είναι πολύ καλύτερες για τα ίδια τα ζώα”, εξήγησε ο κ. Ζέρβας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμος δεν επιθυμεί την υποβάθμιση του ζωολογικού κήπου αλλά την αλλαγή της φυσιογνωμίας του, με τη μετατροπή του σε κήπο ήπιας πανίδας, ο οποίος θα συμπληρωθεί από βοτανικό κήπο. “Είμαστε αντίθετοι με την ιδέα ότι οι δήμοι μπορούν να συντηρούν ζωολογικούς κήπους με άγρια πανίδα. Εξάλλου και οι αρκούδες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη ως δωρεά από το Βελιγράδι την εποχή των βομβαρδισμών”, καταλήγει ο κ. Ζέρβας.
Τι λέει ο “Αρκτούρος”
“Το καταφύγιο προσφέρει τις βέλτιστες δυνατές συνθήκες για τη φυσική διαβίωση των ζώων, με την ελάχιστη δυνατή ενόχληση... Το Καταφύγιο της Αρκούδας αποτελεί έναν από τους πρωτοποριακούς χώρους φιλοξενίας άγριων ζώων σε όλη την Ευρώπη και οι εγκαταστάσεις του ακολουθούν τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές”, αναφέρει για το μελλοντικό “σπίτι” των αρκούδων του ζωολογικό κήπου η ίδια η οργάνωση στην ιστοσελίδα της.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας του “Αρκτούρου”, Βάσω Πετρίδου, ο “Αρκτούρος” εδώ και καιρό προσπαθούσε να επιτύχει τη μεταφορά των άγριων ειδών, προκειμένου να ζήσουν σε ένα πολύ καλύτερο και πιο φιλικό περιβάλλον. “Το αίτημά μας είχε διατυπωθεί και προς την προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς να λάβουμε απάντηση.
Σκοπός ίδρυσης εξάλλου του ‘Αρκτούρου’ είναι ακριβώς να βοηθήσει στην κατάργηση της αιχμαλωσίας άγριων ζώων και στη βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας”. Ο “Αρκτούρος” έχει εισηγηθεί, σε συνεργασία με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, να μεταφερθούν και άλλα είδη του ζωολογικού κήπου του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως τα άγρια πουλιά, ενώ σε ανάλογες ενέργειες έχει προβεί και προς τον έτερο εναπομείναντα δημοτικό ζωολογικό κήπο της χώρας, στα Τρίκαλα, ο οποίος φιλοξενεί τίγρεις.
Πηγή: Εφ. Μεκεδονία
Καλά όλοι στο Νυμφαίο ίδιοι είναι; Ο Μέρτζος, με τη στήριξη κάποιων οικολόγων, έκλεισε το ζωολογικό κήπο της Φλώρινας. Ο Μπουτάρης θα κλείσει το ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης. Από βλάχους Νεβεσκιώτες είναι δυνατό να δει κανείς χαΐρι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι όλοι οι βλάχοι Νυμφαιώτες το ίδιο! Άλλωστε ο Γ. Δακής και ο Ι. Αντωνιάδης που διαθέτουν πολλά λεφτά της περιφέρειας για τις αρκούδες (μάλλον τα δίνουν να τα διαχειριστεί ο Αρκτούρος, δηλ ο Μέρτζος και ο Μπουτάρης) δεν είναι βλάχοι Νυμφαιώτες! Ψάξτε να δείτε πόσα λεφτά έχουν δώσει!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Δακής και ο Αντωνιάδης, φυσικά θα δώσουν χρήματα. Ο Αρκτούρος υφίσταται και βρίσκεται στην περιφέρειά τους, οπότε πρέπει να τον στηρίξουν. Αυτός, όμως, που τον ίδρυσε; Βέβαια το να ιδρύει κάποιος κάτι σαν τον αρκτούρο δεν είναι κακό. Το μεγάλο κακό είναι όταν για να ιδρύσει κανείς κάτι, καταργεί κάποια άλλα πράγματα που προϋπήρχαν σε άλλες περιοχές.
ΑπάντησηΔιαγραφή