Αυστηρότατες παρατηρήσεις για καθυστερήσεις στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβάνει το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας που χρησιμοποιεί αρκετά σκληρή γλώσσα.
Η αιχμή της κριτικής που ασκείται αφορά την υπόθεση των λιγνιτών όπου χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής η πρόταση που είχε καταρτίσει η προηγούμενη υπουργός ΠΕΚΑ Τ.Μπιρμπίλη για την απελευθέρωση της αγοράς. Παράλληλα η τρόικα στέλνει σαφές μήνυμα ότι η υπόθεση των λιγνιτών δεν μπορεί να συνδεθεί με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι τα μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη πρέπει να ληφθούν «πριν από την αποκρατικοποίηση».
Επίσης η έκθεση «ανοίγει θέμα υδροηλεκτρικών» καθώς γίνεται ανοιχτή αναφορά όχι στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών αλλά στην πρόσβαση των ανεξάρτητων παραγωγών στο «φθηνό μέσο» παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρατηρήσεις γίνονται και για το θεσμικό πλαίσιο, παρά την ψήφιση του νόμου για το τρίτο πακέτο τον Αύγουστο. Σύμφωνα με την έκθεση θα πρέπει να προχωρήσει η εισφορά εργαζομένων και παγίων στις νέες θυγατρικές μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, θίγοντας εμμέσως και το θέμα της πιστοποίησης των νέων εταιρειών που θα πρέπει να γίνει από τη ΡΑΕ. Παράλληλα για την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, τονίζεται ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της, στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το τρίτο ενεργειακό πακέτο.
Αναλυτικά το ενεργειακό κεφάλαιο της έκθεσης της τρόικας αναφέρει:
«Ο τομέας της ενέργειας είναι ένας από εκείνους στους οποίους έχουν συσσωρευτεί οι περισσότερες καθυστερήσεις σε σχέση με τις θεσμικές προϋποθέσεις. Τον Οκτώβριο του 2011 συμπληρώθηκε για την Ελλάδα καθυστέρηση 10 μηνών στην ταυτοποίηση των μέτρων για την πρόσβαση των ανταγωνιστών της ΔΕΗ που είναι ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς, στο 40% της λιγντικής παραγωγής. Παρότι υποβλήθηκαν και παρουσιάστηκαν από την ελληνική πλευρά μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις, αυτές κρίθηκαν ως μη επαρκείς για να καλύψουν τους στόχους και τις απαιτήσεις των προϋποθέσεων που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο. Τέτοια μέτρα πρέπει να προσδιοριστούν και να εφαρμοστούν γρήγορα, πριν την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το 2012. Ειδάλλως το πρόβλημα ανταγωνισμού στην αγορά παραγωγής ηλεκτρισμού θα αφορά στο νέο ιδιωτικοποιημένο σχήμα. Σε σχέση με τη διαχείριση των υδροηλεκτρικών, έχει τεθεί ως προϋπόθεση, αυτή να ανατεθεί σε ένα ανεξάρτητο σώμα. Αυτό ακολουθεί την ίδια λογική της παροχής πρόσβασης σε αυτή τη σχετικά φθηνή πηγή ενέργειας σε άλλους παραγωγούς πλην της ΔΕΗ. Ωστόσο μέχρι τον Οκτώβριο του 2011 οι αρχές απέτυχαν να προτείνουν ένα μηχανισμό που να συμμορφώνεται σε αυτή την απαίτηση. Επιπρόσθετα, το μνημόνιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τους κοινούς κανόνες του τρίτου ενεργειακού πακέτου για την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και προμήθεια ηλεκτρισμού καθώς και να προχωρήσει στην ενίσχυση και ενδυνάμωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Αυτό έγινε με το νόμο που ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου 2011, για το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Με δεδομένα τα σχέδια για επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις για επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και συστημάτων διανομής, οι βασικές προκλήσεις πλέον είναι να υπάρξει ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των συστημάτων μεταφοράς και διανομής στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, με διασφάλιση της έγκαιρης μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων και του προσωπικού, καθώς επίσης και της ενίσχυσης του ρόλου της ΡΑΕ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου