Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Παπαναστασίου προς Βοσκόπουλο: "Έχετε αναγνωρίσει στον εαυτό σας τον άχαρο ρόλο του «Βεληγκέκα»"

Από τον πρώην Δήμαρχο Φλώρινας Στ.Παπαναστασίου λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή-απάντηση στις δηλώσεις του Ι.Βοσκόπουλου:

Διαβάζοντας τις απαντήσεις του Δημάρχου Φλώρινας, με τις οποίες προσπαθεί να απαντήσει σε όσα συζήτησα στην εκπομπή της ΕΡΑ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΑ» με την υπεύθυνη δημοσιογράφο, εκτιμώ ότι χρήσιμο είναι να γίνουν οι απαραίτητες αξιολογήσεις. Βεβαιότητά μου είναι ότι θα βοηθήσουν τον κύριο Δήμαρχο να συνειδητοποιήσει ότι αυτός μεν μπορεί οβιδιακά να μεταβάλλει τις θέσεις του, αλλά όμως δεν μπορεί να υποτιμά τους συνδημότες μας, θεωρώντας ότι έχουν ασθενή μνήμη, γιατί και μνήμη αλλά και κρίση έχουν. Θα βοηθήσουν επιπλέον τα θέματα του Δήμου να κατανοηθούν πληρέστερα για τη σοβαρότητά τους, για το σημείο στο οποίο βρίσκονται, για τη συμβολή προσώπων σ’ αυτά και για τη στη συνέχεια υπηρέτησή τους.
Κατά πρώτον ο Δήμαρχος Φλώρινας μου καταλογίζει θέμα ήθους μη λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δημόσια πρόσωπα με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους καταθέτουν τα ίδια στους πολίτες το ήθος και το ύφος τους. Οι πολίτες είναι οι μόνοι αρμόδιοι να τα αξιολογήσουν, γιατί αυτοί είναι που εισπράττουν το λογαριασμό.
Τα κείμενα αμοιβομένων συνεργατών, όπως αυτό του Δελτίου Τύπου, τους συντάκτες εκφράζουν, αλλά και αυτούς που τους δίνουν εντολή.
Κάνει λόγο για την τηλεθέρμανση Φλώρινας ο κ. Δήμαρχος Φλώρινας επικρίνοντας τον πρώην Δήμαρχο και εμφανίζοντας τον εαυτό του ως Διάττοντα Σωτήρα.
Παρότι δύο φορές στις προκλήσεις του τοποθετήθηκα, θα το κάνω για μια ακόμη φορά.
Η πορεία της τηλεθέρμανσης Φλώρινας ξεκίνησε το 2005, όταν ο κ. Δήμαρχος ιδιώτευε. Συνεχίστηκε την τετραετία 2007-2010, όταν ως πρώην Νομάρχης απείχε παντελώς από την προσπάθεια του Δήμου.
Επανειλημμένως με προφορικές, αλλά και έγγραφες επικοινωνίες προσπαθήσαμε να ζητήσουμε για την ίδια συμμετοχή χρήματα από τον τοπικό πόρο και καθέτως το απέρριπτε.            
Του ήταν ανετότερο και ίσως πολιτικά ωφελιμότερο να τον χρησιμοποιεί και να τον διαθέτει όπως αυτός νόμιζε, δίκην θείου από την Αμερική, που διαχειρίζεται το 50% του πόρου.
Ο Δήμος εξοικονόμησε εκ του υστερήματος ένα τμήμα της συνολικής δαπάνης (4.000.000), όπως έλεγε η πρόσκληση προς τη ΔΕΥΑΦ, και το άλλο (έξι ή επτά εκατομμύρια) το είχε διερευνήσει για δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων (δεν είχε κανένα δάνειο ο Δήμος).
Ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κ. Δήμαρχος και μετά από εννέα μήνες θητείας, αντί να αναγνωρίσει το έργο που κληρονόμησε, αντί να κάνει δημόσια την αυτοκριτική του για την αποχή του από τη διαδρομή του έργου, εμφανίζεται ως λαϊκιστής εισαγγελέας, καταλογίζων ευθύνες σε άλλους.
Δημόσια τοποθετούμενος λέει ότι «έστειλε κάποια έγγραφα», ότι «συμπληρώσαμε το φάκελο» και δεν αναφέρει αφενός το περιεχόμενο των εγγράφων και αφετέρου τον όγκο τους σε σχέση με το φάκελο.
Καταθέτει ότι το Υπουργείο δε δέχεται τις πηγές που προέβλεπε η ατομική πρόσκληση για την εξασφάλιση της ίδιας συμμετοχής από το Δήμο και ότι στη θέση του μπαίνει ο τοπικός πόρος με ορισμένες προϋποθέσεις, αλλά δεν ομολογεί ότι, αν ήταν έτσι και στήριζε το έργο ως Νομάρχης με τον πόρο, θα γινόταν. Ούτε λέει ότι ο πρώην Δήμος Φλώρινας είχε ελαχιστότατο κομμάτι του πόρου και τώρα ο Καλλικρατικός Δήμος είναι ενεργειακός.
Ψεύδεται ασυστόλως ότι το Υπουργείο δεν αλληλογράφησε με αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί ο ίδιος ως πρόεδρος της επιτροπής στο κλιμάκιο των Νομαρχών και των Δημάρχων (ήμουν μέλος του κι εγώ) το κατέθεσε στις Βρυξέλλες το 2009.
Αποκρύπτει ότι υπάρχει στο αρχείο της ΔΕΥΑΦ απόφαση έγκρισης της Ελλάδας για το έργο.
Δεν αναφέρει ότι παρέλαβε στο ταμείο του Δήμου τα χρήματα της ίδιας συμμετοχής για το έργο από το Δήμο.
Τόνισα την ευθύνη των προϊσταμένων των υπηρεσιών (για την περίπτωση της ΔΕΥΑΦ εδώ), ότι προΐστανται των υπηρεσιών οι οποίες ανήκουν στους Δημότες και όχι στους Δημάρχους. Ότι δεν αβαντάρουν τους Δημάρχους αλλά αποδίδουν πραγματικότητες.
Την ακούσαμε να αναφέρεται σε τεχνικά δελτία προ αμνημονεύτων ετών (τα οποία έμειναν στα γραφεία του Δήμου). Ουδεμία αναφορά έγινε για την υφιστάμενη έγκριση του έργου από Ελλάδα, ουδεμία αναφορά για το ότι η προγενέστερη από εμάς δημοτική αρχή δεν απάντησε σε επανειλημμένες αλληλογραφίες της διοίκησης της ΔΕΗ για το τι σκέπτεται για την τηλεθέρμανση, δεν έγινε καμία αναφορά για το ένα δις δραχμές που έδωσε η ΤΕΔΚ Φλώρινας από τον πόρο το 2000 για την τηλεθέρμανση Αμυνταίου, ούτε για το άλλο δις δραχμές δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων του Δήμου Αμυνταίου που θα αποπληρωνόταν από τον τοπικό πόρο, δεν αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Φλώρινας  είχε τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημά του κατά την υποβολή και διερευνημένο το δάνειο από το Παρακαταθηκών και Δανείων, δεν αναφέρει για τον αγώνα που κάναμε να μην αφιστούμε από τους όρους της ατομικής πρόσκλησης για τις πηγές από τις οποίες θα εξασφαλίζαμε την ίδια συμμετοχή, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Δήμος αδυνατούσε να την εξασφαλίσει.
Η ενημέρωση κύριε Δήμαρχε από το Γενικό Διευθυντή της ΑΝΚΟ κ. Αμανατίδη θα έπρεπε να σας κάνει προσεκτικότερο. Ήταν μια πλήρης ενημέρωση της πορείας και του μεγέθους του έργου, της ετοιμότητάς του από κάθε πλευρά και του αγώνα που κατεβλήθη από το Δήμο και τη ΔΕΥΑΦ με τα στελέχη της. Προτείνουμε στους συνδημότες μας να διαβάσουν την ενημέρωσή του (16-9-2011, φύλλα εφημερίδων επόμενης μέρας).
Κύριε Δήμαρχε δε θέλατε «να κάνετε μάγκες άλλους», κατά το πώς κυκλοφορούσε το περιβάλλον σας, και, ως εκ τούτου, αν ο πόρος τελικά ήταν η λύση αυτή στρέφει και τους συνδημότες μας στην απόδοση ευθυνών προς εσάς.
Η περίπτωση του Πανεπιστημίου είναι άλλη μια οβιδιακή σας συμπεριφορά. Υπογράψατε προγραμματική με την ΑΝΚΟ, ως ολοκλήρωση προηγηθείσης διαδικασίας από την πριν από εσάς Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (είχαν δημόσια πάρει μέρος στην παρουσίαση από τους μελετητές της ΑΝΚΟ για το άριστο της έκτασης των 192 στρεμμάτων προς δημιουργία πανεπιστημιακού κάμπους), για σύνταξη δύο τοπικών ρυμοτομικών (των 192 στρεμμάτων και του χώρου όπου είναι ανεπτυγμένο το πανεπιστήμιο). Στη λογική δημιουργίας τριβών προς το Δήμο από την τοπική κοινωνία απαιτούσατε παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου στο Πανεπιστήμιο. Το περί ανταλλαγής δε λέει τίποτα, γιατί για τις ανάγκες της απάντησης το λέτε. Αλλά η σύνταξη των τοπικών ρυμοτομικών των παραπάνω χώρων πώς συνδυάζεται με ανταλλαγή ουδείς το καταλαβαίνει. Τώρα αυτάρεσκα ισχυρίζεστε ότι υπεύθυνα και ολοκληρωμένα αντιμετωπίζετε την περίπτωση του Πανεπιστημίου.
Μας εκπλήσσει η ελαφρότητα των χαρακτηρισμών σας (εγκατάλειψη, ανεκμετάλλευτο) για το χώρο του πρώην στρατοπέδου Τάγαρη. Είναι εμφανές ότι δεν το έχετε επισκεφθεί.
Εμείς με άμεσες ενέργειες από την πρώτη μας θητεία εξασφαλίσαμε την επιστροφή του από το Υπουργείο Άμυνας και δημιουργήσαμε προοπτική για το Δήμο μας.
Για το θέμα της μάντρας μας επικρίνετε ότι λέμε τη μισή αλήθεια. Λάθος σας κύριε Δήμαρχε. Εμείς είπαμε όλη την αλήθεια, ενώ εσείς εμφανίζεστε προς το Δήμο πολιτικά αγνώμων και συμπεριφέρεστε ως κοινός μεταπράττης.
Ο Δήμος παραχώρησε τη μάντρα στην παλιά Νομαρχία για συγκεκριμένο λόγο, ο οποίος, όταν έπαψε να υπάρχει, ο χώρος της μάντρας θα επιστρεφόταν. Εσείς δεν το κάνατε απορρίπτοντας τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για το χώρο του πρώην στρατοπέδου Τάγαρη, που πολλά λέτε, σας γνωρίζουμε ότι αξιοποιήθηκαν τμήματά του, φιλοξενείται ο εξοπλισμός του Δήμου και στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου σε αξιοποιημένα κτήρια. Πέραν τούτου, ο Δήμος έχει συντάξει τοπικά ρυμοτομικά με πολλές χρήσεις για την υπηρέτηση αναγκών του Δήμου. Το έχει υποβάλει ιεραρχικά για έγκριση και οφείλατε να το έχετε παρακολουθήσει.
Τα λεγόμενά σας για την πρωτόγνωρη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου δεν πείθουν κανέναν.          
Είναι αποτέλεσμα μιας εγωιστικής και μεγαλοϊδεάτικης στάσης σας, η οποία οδήγησε τις υπηρεσίες του Δήμου σε παράλογη διασπορά και εσάς σε αδιέξοδα.
Μέγιστο το λάθος σας να μιλήσετε εσείς για σπίτι κρεμασμένου, τη στιγμή κατά την οποία ληγούσης περίπου της θητείας σας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δικαιολογήσατε τη λευκότητα της σελίδας των έργων της Ν.Α. με το ότι δε βρήκατε μελέτες.
Κύριε Δήμαρχε έχετε αναγνωρίσει στον εαυτό σας, τον άχαρο ρόλο του «Βεληγκέκα». Έτσι αντιμετωπίζετε τους συνεργάτες σας, τους υπαλλήλους του Δήμου, τους πολίτες.
Είναι ρόλος αναποτελεσματικός, αντίθετος προς το πνεύμα της αυτοδιοίκησης και προς αυτό που σας ανατέθηκε από τους συνδημότες μας.
Μας καταλογίζετε σκοπιμότητα για επικαιρότητα, πράγμα γνωστό ότι δε συμβαίνει. Δυστυχώς, εσείς δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι παραδώσατε τον εαυτό σας στη δημοσιότητα, στον αυτοσκοπό της επικαιρότητας, της ανεξέλεγκτης επικαιρότητας.
Οι απαντήσεις στις προκλήσεις και τις διαστρεβλώσεις σας είναι πολύ μακριά από τις δημόσιες συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης.
Κύριε Δήμαρχε, η Λουδοβίκεια στάση και συμπεριφορά μοιραία οδηγεί το άτομο στην αυταρέσκεια και τη μοναδικότητα. Νομοτελειακά όμως, η στάση αυτή καταλήγει στο Δονκιχωτισμό.
Αυτό επιλέξατε, αυτό προβάλλετε και γι’ αυτό δεν πείθετε κανέναν για τις καλές σας προθέσεις προς συστράτευση.
Προσθέτετε διαρκώς νέα προβλήματα στο Δήμο πάνω σ’ αυτά του Καλλικράτη.
Προσπερνούμε τα όσα λέγατε για το κολυμβητήριο.
Εργαστείτε σοβαρά, ωφέλιμα και σε τόνους χαμηλούς στο νοικοκυρεμένο Δήμο που αναλάβατε.
Εμείς κάναμε τους απολογισμούς μας (έργων και οικονομικό) με την τεκμηρίωση των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων (ορκωτοί λογιστές). Εσείς στον πρώην χώρο σας δεν τον κάνατε.
Οι εκπρόσωποι των πολιτών δε νομιμοποιούνται να απαιτούν ευχαριστίες από τους πολίτες, αλλά οφείλουν να κάνουν το χρέος τους προς τους πολίτες υποδειγματικά.
Οι διαστρεβλώσεις δεν ωφελούν, ενώ ο σεβασμός και η αναγνώριση των προγενεστέρων αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχή συνέχεια των επιγενομένων.
Στέφανος Χρήστου Παπαναστασίου
Πρώην Δήμαρχος Φλώρινας   

3 σχόλια:

  1. ΣΤΕΦΑΝΕ, Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΝΔΡΑ, ΜΕΤΑ ΜΥΣΤΑΚΟΣ Η΄ ΜΕΤΑ ΜΕΓΕΘΟΥΣ Η΄ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΟΓΟΥ ΑΚΟΜΑ, ΚΑΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟΝ ΕΙΕΙΔΗ ΑΝΔΡΑ.
    ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΡΗΤΟΡΑ ΑΚΟΜΑ, ΜΕΤΑ ΣΤΟΜΦΟΥ...
    ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ...
    ΠΕΡΑΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΣΑΣ, ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ...
    ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ,DEAR MR MACINDOS (H/Y)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Πέραν τούτου, ο Δήμος έχει συντάξει τοπικά ρυμοτομικά με πολλές χρήσεις για την υπηρέτηση αναγκών του Δήμου. Το έχει υποβάλει ιεραρχικά για έγκριση και οφείλατε να το έχετε παρακολουθήσει."

    Το κακό αγαπητέ Στέφανε είναι ότι ο νυν Δήμαρχος το έχει παρακολουθήσει το θέμα. Το έχει παρακολουθήσει υπογείως, εν κρυπτώ και πολύ στενά. Αν εσείς οραματιστήκατε και κάνατε το πρώτο βήμα ώστε να αποκτήσει η Φλώρινα Δημαρχιακό Μέγαρο, εκθεσιακούς χώρους και άλλα κοινωφελή κτίρια όπως και κοινόχρηστες λειτουργίες που σήμερα στερείται, ο νυν Δήμαρχος, αποφάσισε να τα διαγράψει όλα αυτά και να αναιρέσει το αίτημα που σεις ιεραρχικά υποβάλλατε προς έγκριση.
    Αλήθεια, Απόφαση Δημοτικού συμβουλίου ακυρώνεται με έγγραφο Δημάρχου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΗΡΘΕ (ΔΥΣΤΥΧΟΣ) Ο ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ. ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΑΡΚΑ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή