Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Διαμαρτυρία για αυθαίρετη χωματερή στο Φιλώτα

Την αυθαίρετη λειτουργία χωματερής στερεών αποβλήτων στο Φιλώτα, Τοπική Κοινότητα του δήμου Αμυνταίου, καταγγέλλει προς την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδας κάτοικος του Φιλώτα. 
Καταγγέλλει μάλιστα ότι βασική αιτία και πηγή όλων των προβλημάτων που δημιουργούνται από την ανεξέλεγκτη και παλιά αυτή χωματερή στα χωράφια του Φιλώτα είναι η ανυπαρξία ενός μηχανισμού μεταφοράς στερεών αποβλήτων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς, όπως αναφέρει, η χωματερή αυτή είχε αποκατασταθεί στο παρελθόν. Επισημαίνει ωστόσο ότι στην ουσία δεν επρόκειτο για αποκατάσταση, αφού απλά σκεπάστηκαν (κουκουλώθηκαν) με χώμα τα σκουπίδια, καθώς δεν έγινε προηγουμένως συλλογή των διάσπαρτων απορριμμάτων και διευθέτηση διάσπαρτων απορριμματικών αποθέσεων ή διευθέτηση του ανάγλυφου και επιφανειακή κάλυψη με υλικά κατάλληλα για φύτευση.
Σημειώνει ότι ενώ σκεπάστηκαν όπως- όπως τα απορρίμματα στη δήθεν αποκατεστημένη χωματερή οι κάτοικοι συνέχισαν να πετούν ό,τι ήθελαν να ξεφορτωθούν στο συγκεκριμένο χώρο, λόγω απουσίας κάποιου άλλου κατάλληλου χώρου απόρριψης στερεών αποβλήτων, αλλά και λόγω απουσίας ενός μηχανισμού μεταφοράς των προς απόρριψη στερεών αποβλήτων. 
Ο καταγγέλλων κάνει ειδική αναφορά στο σοβαρό κίνδυνο από τη λειτουργία της χωματερής αυτής καθώς βρίσκεται σε μια χαράδρα μέσα στα χωράφια και υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, που με τη σειρά του θα μολύνει το ρέμα Σουλού το οποίο καταλήγει στη λίμνη Βεγορίτιδα. Διαμαρτύρεται επίσης για το γεγονός ότι τα διπλανά χωράφια έχουν γεμίσει πλαστικές σακούλες που εμποδίζουν το όργωμα των χωραφιών αυτή την περίοδο, που σημειωτέον το καλοκαίρι απειλούσαν την πρόκληση πυρκαγιών, αλλά και για το γεγονός ότι απομειώνεται η αξία των χωραφιών που βρίσκονται δίπλα στη χωματερή. 
Ζητά λοιπόν από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Βόρειας Ελλάδας να διενεργήσει έλεγχο με επιτόπια αυτοψία του χώρου, ενώ ταυτόχρονα τονίζει την επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην περιοχή, καθώς αποτελεί την μοναδική λύση για το πρόβλημα. 
Πηγή: "Πτολεμαίος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου