Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εξηγήσεις από τον Ι.Ιωσηφίδη ζητούν οι κάτοικοι των Αναργύρων


Το Συντονιστικό όργανο της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων καλεί το Δήμαρχο Αμυνταίου Ι.Ιωσηφίδη να δώσει δημόσια εξηγήσεις για το θέμα της μετεγκατάστασης του οικισμού, που πλήττεται από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. 
Η επιστολή προς το δήμαρχο Αμυνταίου έχει ως εξής: 

«Κύριε Δήμαρχε,
Στις 30/12/2010 και ύστερα από λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Τ.Κ. Αναργύρων, αποφασίστηκε η συγκρότηση 7μελούς συντονιστικού οργάνου το οποίο θα ασχοληθεί με τα θέματα μετεγκατάστασης του οικισμού. Το συντονιστικό όργανο θα αποτελείται από το 3μελές τοπικό συμβούλιο της Τ.Κ. Αναργύρων και από τέσσερα μέλη που εκλέχθηκαν από εκλογές της Λαϊκής Συνέλευσης στις 11-01-2011 των οποίων η θητεία θα διαρκεί όσο και η θητεία των μελών του τοπικού συμβουλίου (όσο και η δημοτική περίοδος). 
Το συντονιστικό όργανο της Τ.Κ. Αναργύρων εξουσιοδοτήθηκε από τη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του οικισμού να απευθυνθεί στους δήμους Αμυνταίου και Εορδαίας για ανεύρεση χώρων στα όριά τους για την μετεγκατάσταση της Τ.Κ. Αναργύρων. Οι επαφές με τους δήμους ξεκίνησαν από τις 20/1/2011 με πρώτο τον Δ. Αμυνταίου και αξίζει να αναφερθεί ότι από την πρώτη συνάντηση του συντονιστικού οργάνου με εσάς, σας αναφέρθηκε η επιθυμία των κατοίκων της Τ.Κ. Αναργύρων να αναζητηθούν περιοχές για την μετεγκατάσταση του οικισμού και στον δήμο Εορδαίας. Ακολούθησαν λαϊκές συνελεύσεις αρχικά με την δική σας παρουσία και στη συνέχεια με την δήμαρχο Εορδαίας, στις οποίες παρουσιάστηκαν στους κατοίκους οι διαθέσιμες εκτάσεις των δήμων (μία ο δήμος Αμυνταίου και πέντε ο δήμος Εορδαίας). Πριν από δύο εβδομάδες ο δήμος Αμυνταίου πρότεινε ακόμα τρεις τοποθεσίες.
Μετά από αίτημα του συντονιστικού οργάνου και σε επικοινωνία με τους βουλευτές του Ν.Φλώρινας, προγραμματίστηκε τον Ιούλιο του 2011 συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, στην οποία παρευρέθηκαν το συντονιστικό όργανο της Τ.Κ. Αναργύρων, ο βουλευτής κ.Στάθης Κωνσταντινίδης και μετά από πρόσκληση του συντονιστικού οργάνου ο δήμαρχος Αμυνταίου. Στην συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η σύσταση, με υπουργική απόφαση του Υ.ΠΕ.Κ.Α., 3μερούς επιτροπής, κατόπιν συνάντησης με τον υπουργό Υ.ΠΕ.Κ.Α. και η οποία θα συντονίζει την μετεγκατάσταση του οικισμού.
Στο δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου στις 2/9/2011 αναφέρατε μεταξύ άλλων ότι «…η 3μερής επιτροπή ήταν να συγκροτηθεί την Τρίτη (6/9/2011). Δυστυχώς το τοπικό συμβούλιο και οι κύριοι της επιτροπής κάνανε αυτό το ατόπημα και αναβλήθηκε λέγοντας στο υπουργείο ότι μήπως δεν χρειάζεται η επιτροπή διότι οι κύριοι αυτοί δημιουργήσανε ένα θέμα αλλαγής του Νομού το οποίο δεν μπορεί να γίνει. Είχαμε σήμερα διαβεβαίωση ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι δεν θα χρηματοδοτηθεί από πουθενά. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του δήμου Αμυνταίου εφόσον γίνει η μετεγκατάσταση στα όρια του νέου Καλλικρατικού δήμου.», «…δυστυχώς η τοπική αυτή Κοινότητα για λόγους δικούς της απευθύνθηκε στην κυρία Βρυζίδου … πήγαν κάποιοι κάτοικοι των Αναργύρων οι οποίοι έχουν τα δικαιώματά τους στην Πτολεμαΐδα, ψηφίζουν εκεί, την επηρέασαν, την πίεσαν, προκειμένου να κάνει αυτή την συνάντηση …»
Ύστερα από τα παραπάνω, κ. δήμαρχε σας ερωτάμε:
1. Ποίο είναι το ατόπημα του Τ.Σ. Αναργύρων, του συντονιστικού οργάνου και κατ’ επέκταση των κατοίκων της Τ.Κ. Αναργύρων; Το γεγονός ότι θέλουν να επιλέξουν οι κάτοικοι των Αναργύρων το πού θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια;
2. Ποιός σας ενημέρωσε ότι το τοπικό συμβούλιο και το συντονιστικό όργανο της Τ.Κ. Αναργύρων ανέφερε στο υπουργείο ότι δεν χρειάζεται η 3μερής επιτροπή θέτοντας θέμα αλλαγής Νομού διότι και εμείς πρώτη φορά το ακούσαμε από εσάς.
3. Πιο έγγραφο έχετε στα χέρια σας κ. Δήμαρχε που δεν μας το κοινοποιείτε επίσημα και που απαγορεύει την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλο νομό, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση;
4. Ποιοι είναι οι κάτοικοι των Αναργύρων οι οποίοι έχουν τα δικαιώματά τους στην Πτολεμαΐδα, ψηφίζουν εκεί και επηρέασαν και πίεσαν την Δήμαρχο Εορδαίας να συναντηθεί με τους κατοίκους των Αναργύρων, όταν όλοι οι διαμένοντες στην Πτολεμαΐδα είναι δημότες του Δ. Αμυνταίου; Λησμονείτε ότι από την πρώτη μας συνάντηση (τον Ιανουάριο) σας αναφέραμε ότι μετά από αίτημα των κατοίκων των Αναργύρων (μετά από λαϊκή συνέλευση) θα ζητηθεί επίσημα από τον δήμο Εορδαίας να αναζητηθούν περιοχές εντός των ορίων του για την μετεγκατάσταση του οικισμού.
Κύριε Δήμαρχε, επειδή οι θέσεις μας δεν είναι αντιμαχόμενες και δεν επιδέχονται αντιπαραθέσεις και επειδή οι κάτοικοι του οικισμού αυτού θα ζήσουν μια δεύτερη προσφυγιά που δεν ήταν επιθυμία κανενός, παρακαλούμε να αιτιολογήσετε τα παραπάνω».

2 σχόλια:

  1. ΟΙ ΜΟΝΙΜΑ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΙΩΤΕΣ ΘΕΛΟΥΝΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΛΕΕΙ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΣΤΗ ΔΕΗ , ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΟΛΑ ΔΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ, ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΧΟΡΤΑΣΕΙ ΧΡΗΜΑ. ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΡΕ; ΤΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΒΑΛΤΟΝΕΡΙΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΑ. ΚΟΙΤΑΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΤΣΙΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αγαπητέ Βαλτονερίτη νομίζεις ότι είπες κάτι σπουδαίο? λυπάμε που είσαι κοντοχωριανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή