Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ο επιλεκτικός χωροταξικός (ανα)σχεδιασμός των ΑΕΙ!!!


Ο χωροταξικός σχεδιασμός στην Ανώτατη εκπαίδευση είναι μία αναγκαιότητα, που αφορμή φαίνεται να είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, αλλά βασική αιτία είναι η ανεξέλεγκτη διασπορά Τμημάτων της προηγούμενης δεκαετίας.
Η διασπορά αυτή, Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι μοναδικό Ελληνικό φαινόμενο, απόρροια του πολιτικού πελατειακού κράτους και της τοπικής ρουσφετολογικής

 εξυπηρέτησης συμφερόντων κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, χωρίς καμία ακαδημαϊκή δεοντολογία και προαγωγή της Επιστήμης . Το φαινόμενο αυτό δημιούργησε προβλήματα στην εύρυθμη ακαδημαϊκή λειτουργία των Τμημάτων, αδυναμία στελέχωσης και συνεργασίας του επιστημονικού προσωπικού μέσα στο ίδιο το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, όμοιες αλλά επιβεβλημένες δαπάνες υλικοτεχνικής υποδομής, επιστημονικού εξοπλισμού, αλλά και πάγια λειτουργικά έξοδα.
Σε μία εποχή όπου κινητήριος δύναμη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε και ΠΡΕΠΕΙ να είναι η ελληνική γεωργία-κτηνοτροφία και η μεταποίηση του γεωργοκτηνοτροφικού προϊόντος ως πολλαπλασιαστής της υπεραξίας με την παραγωγή τροφίμων, ο τουρισμός και η ναυτιλία και η συνεχής ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη που θα δώσουν τις γενικές και ειδικές κατευθύνσεις ανάπτυξης των κλάδων αυτών η ελληνική Πολιτεία επέλεξε ταξικά να ανοίξει το κεφάλαιο του χωροταξικού σχεδιασμού στην Ανώτατη εκπαίδευση με την αναστολή εισακτέων σε Τμήματα Τεχνολόγων Γεωπονίας, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ιχθυοκαλλιεργειών (απόφαση Υπουργού ΠΔΜΘ-Μάιος 2010), και όχι βέβαια σε μία γενική προοπτική του συνόλου των Τμημάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. 
Οι αιτιάσεις για την επιλογή αυτή του Υπουργείου έχουν απαντηθεί και καταρριφθεί και από τη Σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ και από τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων του Τεχνολογικού Τομέα ξεχωριστά.
Χρειάζεται η Ελλάδα τόσα πολλά Τμήματα στον Γεωτεχνικό Τομέα?
Ασφαλώς και όχι. 
Με ποιόν τρόπο όμως η Πολιτεία επέλεξε και επιλέγει ποια θα έχουν εισακτέους και ποια όχι, ποια θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και ποια όχι?
Μελέτησε αν τα Τμήματα αυτά βρίσκονται κοντά στο γεωργοκτηνοτροφικό, μεταποιητικό και φυσικό περιβάλλον που απαιτείται, ώστε οι απόφοιτοι των περιφερειακών αυτών ιδρυμάτων να έχουν ικανοποιητική επαγγελματική αποκατάσταση- γεγονός που θα πρέπει να είναι και το κύριο μέλημα μας ως ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα? 
Έλαβε υπόψη της αν οι απόφοιτοι των Τμημάτων αυτών είναι καταρτισμένοι για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του τομέα εργασίας τους?
Ασφαλώς και όχι.
Δυστυχώς η επιλογή έγινε κι όπως δείχνουν τα πράγματα πάντα θα γίνεται με το μοντέλο ανάπτυξης των μεγάλων αστικών κέντρων και καταβαράθρωσης της οικονομικής, πνευματικής, κοινωνικής ζωής των περιοχών της περιφέρειας, παρότι διατυμπανίζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις την Περίφημη Περιφερειακή Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη !!!!!!!!!
Η Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα είναι από τις πρώτες Σχολές Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν και που θεραπεύουν το αντικείμενο της πρωτογενούς παραγωγής. Οι απόφοιτοι μας εργάζονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διέπρεψαν και διαπρέπουν μέσα από την επιστήμη τους σε όλα τα μέρη της γης. Το 65% των αποφοίτων της Σχολής απασχολούνται στην επιστήμη που σπούδασαν, 15% ετεροαπασχολούνται κι ένα 20% συνεχίζει τις σπουδές του, ή βρίσκεται στη φάση εξεύρεσης εργασίας ή αποφάσισε να μην εργαστεί.
Ποια άραγε είναι τα ποσοστά απασχόλησης των θελκτικών πανεπιστημιακών Τμημάτων?
Και τι σημαίνει θελκτικό κι ελκυστικό Τμήμα?
Ίσως ένα Τμήμα που θα έχει άνεργους αποφοίτους !!!!!!
Μέχρι πριν από λίγο θελκτικά ήταν τα Τμήματα του κέντρου, διότι όλοι οι φοιτητές αναζητούν την διασκέδαση και τον τρόπο ζωής της μεγάλης πόλης.
Τα δύο από τα τρία Τμήματα της ΣΤΕΓ Φλώρινας υπέστησαν την αναστολή εισακτέων για το έτος 2011-2012. Και αν και η πληροφόρησή μας από το Υπουργείο ήταν, ότι αυτό συνέβη μόνο για μία χρονιά, καινούρια ενημέρωση δηλώνει ότι η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί για τα δύο Τμήματα μας και το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Μήπως είναι ο εύκολος τρόπος της αναστολής λειτουργίας των Τμημάτων και αποφυγής κάθε πολιτικού κόστους; 
Το Υπουργείο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται δεν είναι πειστικά. 
Τότε το Υπουργείο ας δώσει τα δικά του Ακαδημαϊκά πειστικά επιχειρήματα στο σύνολο των Τμημάτων για όλη την Ελληνική Επικράτεια.
Κι αν τα επιχειρήματα της άρτιας εκπαίδευσης των αποφοίτων μας, της σε υψηλά ποσοστά επαγγελματικής τους αποκατάστασης, της ανάγκης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας για ανάπτυξη στον γεωργοκτηνοτροφικό και μεταποιητικό τομέα και η άριστη υλικοτεχνική υποδομή μας δεν είναι αρκετά και πειστικά, τότε ποιο επιχείρημα θα θεωρούσε πειστικό το Υπουργείο?
Έκανε τίποτα η Πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια για να ενδυναμώσει τα Τμήματα μας, έδωσε κίνητρα στους φοιτητές να σπουδάσουν σε περιφερειακά ιδρύματα, προώθησε την στελέχωση των τμημάτων με νέο εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό, διατήρησε τον αρχικό αριθμό των Τμημάτων του Γεωτεχνικού Τομέα ή επέτρεψε την ίδρυση νέων παρόμοιων ή και ομοειδών Τμημάτων για καθαρά ψηφοθηρικούς ρουσφετολογικούς σκοπούς; 
Λοιπόν εμείς λέμε ναι στον χωροταξικό σχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά με όρους ακαδημαϊκής δεοντολογίας και κριτήρια ειλικρινή, διαφανή και σύμφωνα με τις προοπτικές της Ολοκληρωμένης Περιφερειακής Ανάπτυξης και όχι της υδροκέφαλης ανάπτυξης των δύο μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), που δυστυχώς έφεραν το Ελληνικό κράτος στο χείλος της καταστροφής.
Η σημερινή Οικονομική κατάσταση είναι απόρροια λανθασμένων επιλογών για ανάπτυξη μόνο των αστικών κέντρων, και παρόλα αυτά παραμένουμε αμετανόητοι στο ίδιο λάθος. ΓΙΑΤΙ;;;; 
Παρασκευή Μητλιάγκα
Διευθύντρια ΣΤΕΓ-ΤΕΙ ΔΜ

2 σχόλια:

  1. Όσο σας βόλευαν τα καθηγητηκά ρουσφετάκια μια χαρά είσασταν! Τώρα όμως που πραγματικά κινδυνεύετε όλοι σας σκεφτήκατε ότι είναι ώρα για δουλειά. Πόσα χρόνια είσαι καθηγήτρια? Ποια είναι η προσφορά σου στην έρευνα και σε ποιον τομέα? Τι σχέση έχει το πτυχίο σου με την γεωργία και την κτηνοτροφία? Γιατί τόσα χρόνια δεν αντιδρούσες αφού τα έβλεπες όλα αυτα που περιγράφεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΑ ΡΕ ΦΙΛΕ 5:21 ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ?
    ΝΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ?
    ΑΜΑΝ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗ Η ΖΗΛΕΙΑ, Η ΜΙΖΕΡΙΑ, Ο ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ Η ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ!!!
    ΜΗΝ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ΣΚΕΧΟΥ, ΨΑΞΕ
    (ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΒΙΟΛΙ) ΚΑΙ ΜΕΙΝΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ, ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή