Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Βραβείο για τον Αμυντιώτη Θ.Ρακόπουλο στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών


«Εχουμε πολλά να πούμε. Να διαβάσουμε, να ανακαλύψουμε, να δούμε» υπόσχονταν οι διοργανωτές του 1ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών σε όσους έσπευσαν, παρά τον ηλιόλουστο καιρό που προδιέθετε για εξόδους και περιπάτους, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στην οδό Πειραιώς 206. Ηταν μια υπόσχεση που έγινε πράξη πέραν πάσης προσδοκίας 

και σε πολλά επίπεδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (EKEBI) αλλά και τη συνεργασία των Μητροπολιτικών Ιστοριών (Metropolis) και των φιλόξενων χώρων του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Περισσότεροι από σαράντα νέοι λογοτέχνες (οι απουσίες ήταν ελάχιστες), η πλειοψηφία των οποίων ήταν ποιητές και ποιήτριες, είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν απ' το έργο τους, να συνομιλήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις με ομότεχνούς τους μέσα σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα.
Απ' τους Έλληνες συγγραφείς ξεχώρισε και βραβεύτηκε η γενιά των τριαντάρηδων, η 28χρονη πεζογράφος Μαρία Ξυλούρη, ο 30χρονος Αμυντιώτης ποιητής Θοδωρής Ρακόπουλος  και ο επίσης 30χρονος πεζογράφος Δημήτρης Τανούδης . Και οι τρεις θα λάβουν εξαμηνιαίες υποτροφίες για τα επόμενα δημιουργικά βήματά τους (1.300 ευρώ ανά μήνα, ειδική επιχορήγηση του μεγάλου χορηγού του Φεστιβάλ, του ΟΠΑΠ).
Ο Θοδωρής Ρακόπουλος, που ήρθε απ' το Λονδίνο όπου διαμένει, τόνισε ότι «οι νέοι ποιητές δεν έχουν βήμα. Δεν είναι δυνατόν να δίνουν 4.000 ευρώ για να τυπώσουν μια συλλογή» αναφερόμενος σε θεσμούς και χορηγίες άλλων χωρών του εξωτερικού που στηρίζουν τους ποιητές. Πρότεινε μάλιστα ένα μέρος των χρημάτων να δοθεί για την ενίσχυση των μεταφράσεων ποίησης απ' τα ελληνικά σε άλλες γλώσσες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου