Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Λούστα


Παλιά και νέα έργα του Κώστα Λούστα μικρών και μεγάλων διαστάσεων, φιλοξενεί η Αίθουσα Τέχνης ATRION στην έκθεση που εγκαινιάζεται την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαρτίου.
Τοπιογραφία και νεκρές φύσεις είναι τα θέματα του καλλιτέχνη που από τη 

δεκαετία του 1970 έχει τα δικά του αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά ενός προσωπικού εξπρεσιονισμού.
«Με συνεχή πλούσια παραγωγή 50 ετών, ζωγράφος με κορυφαίο ταλέντο έχει ευρύ συλλεκτικό κοινό. Πρόκειται για ζωγραφική καθαυτή, δηλαδή αστραπιαία οπτική σύλληψη του θέματος και γρήγορα μεταγραφή του στο τελάρο, με κινήσεις και χρώματα εξπρεσιονιστικά, σχεδόν βίαια, αλλά αθώα παιδικά πολλές φορές» σημειώνει ο ιστορικός Τέχνης Χάρης Καμπουρίδης.
«Ο Λούστας αν και βαθύτατα συναισθηματικός δεν παρασύρεται σε εύκολες και εξεζητημένες διατυπώσεις, σε συνήθεις συνθετικές λύσεις και σε διάφορα οπτικά ευρήματα. Αντίθετα η γλώσσα του είναι έντονα ποιητική και λυρική εξαιτίας της ιδιαίτερης τονικότητας του χρώματος, η δε γραφή του είναι εξαιρετικά ασφαλής και σίγουρη όπου χρώμα και φως συνθέτουν ένα σύνολο αυστηρά δομημένο και με ακρίβεια οργανωμένο.»,Μίλτος Παπανικολάου, Καθ. Ιστορίας της Τέχνης.
Πρόκειται για έναν «Καλλιτέχνη με γόνιμη πορεία και προσωπικό έργο, δημιουργός πάντα ανήσυχος, που δεν δέχεται να συνθηκολογήσει ούτε με τον ίδιο τον εαυτό του ο Κώστας Λούστας» σημειώνει ο Χρύσανθος Χρήστου, Ομ. Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης, Ακαδημαϊκός.
Ο Κώστας Λούστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. 
Έχει καταξιωθεί ήδη στους κύκλους των ειδικών από το 1960 όταν στη Νέα Υόρκη έλαβε εξαιρετικές κριτικές με μια σειρά ατομικών και ομαδικών εκθέσεων.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και αναρίθμητες ομαδικές.
Στις σημαντικότερες ατομικές του εκθέσεις συγκαταλέγονται αυτές με τίτλο «Λούστας 30 χρόνια», ,80+1 πορτραίτα Προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης» «Elgar 96» «Παραλλαγές 2000» «Αmelia 2004»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου