Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Παραγωγικότητα και ανεργία: Το παράδοξο της Δυτικής Μακεδονίας


Εμφανίζει ποσοστά ακαθάριστου εθνικού προϊόντος πάνω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου και μόνο από αυτό το στοιχείο θα περίμενε κανείς η συγκεκριμένη περιγραφή να αντιστοιχεί σε μια περιοχή με πολύ χαμηλά ποσοστά ανεργίας και λυμένα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά ζητήματα.

Το παράδοξο όμως είναι ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν τη Δυτική Μακεδονία και μπορεί να εξηγηθεί με τον τρόπο υπολογισμού τους με βάση το γεγονός ότι τα 2/3 του εισοδήματος της ΔΕΗ προέρχονται από τη συγκεκριμένη περιφέρεια. 
«Πρόκειται για μια στρέβλωση που εμφανίζει τη Δυτική Μακεδονία ως σχετικά πλούσια περιοχή, και την εντάσσει στις κατηγορίες των περιφερειών ενδιάμεσης σύγκλισης, δίπλα στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία. Το αποτέλεσμα είναι να στερείται η περιφέρειά μας πόρων και προγραμμάτων που θα μπορούσαν σε κάποιο βαθμό να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην περιοχή» εξήγησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον προγραμματισμό και την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2007-2013. 
Όπως τόνισε, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα της σημερινήςπραγματικότητας που θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με την χρηματοδότηση έργων και δράσεων που διαθέτουν μεγάλη ωριμότητα. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας περιμένει από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την ένταξη στο ΕΣΠΑ της τελικής φάσης αποκατάστασης των πρώην μεταλλείων αμιάντου στην περιοχή που προβλέπει την αποκατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων. 
Αναφερόμενος στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας σημείωσε ότι κατατάσσεται ανάμεσα στα πρώτα στο ΕΣΠΑ ως προς τους χρηματοοικονομικούς του δείκτες. Είπε ακόμη ότι ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή του αναπτυξιακού νόμου στην ενίσχυση (ή τόνωση) της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια. Ήδη έχουν ενταχθεί (και χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2007 - 2013), σαράντα επενδυτικά σχέδια , προϋπολογισμού (δημόσιας δαπάνης) 23,5 εκ. €, τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή απορρόφηση (71,4%). 
Ωστόσο ο κ. Δακής έκανε λόγο για πλημμελή ενημέρωση και συνεργασία (όχι με ευθύνη της Περιφέρειας) με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» που διαχειρίζονται το 30% περίπου των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Δυτικής Μακεδονίας 2007 - 2013. 
Μιλώντας, τέλος για τους κύριους στόχους που τίθενται για τον υπόλοιπο χρόνο της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου, αναφέρθηκε στην απορρόφηση του συνόλου των εκχωρηθέντων πόρων, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και τον ουσιαστικό προγραμματισμό για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020. 
Πηγή: Αγγελιοφόρος

1 σχόλιο:

  1. Το παράδοξο εξηγείται απλά, το καταλαβαίνουν όλοι εκτός από τους πολιτικούς και τους 'φορείς' της περιοχής που διαχειρίζονται τις προσλήψεις των πελατών τους!

    1. Η εξόρυξη λιγνίτη και η παραγωγή ενέργειας σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς είναι δραστηριότητας χαμηλής έντασης εργασίας (λίγες δουλιές αλλά πολλά € ΑΕΠ).
    2. Η δραστηριότητα αυτή έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία και η ύπαρξή της εκδιώκει άλλες δραστηριότητες παράγοντας την ανατροφοδοτούμενη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη που ζούμε σήμερα.(λιγνίτης-> ανεργία-> περισσότερος λιγνίτης-> Περισσότερη ανεργία κοκ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή