Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Επιχορήγηση επιχειρήσεων για πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων


Ξεκινά σήμερα  Τετάρτη, 6 Ιουνίου, η υποβολή αιτήσεων σχετικά με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων πτυχιούχων. 
Το πρόγραμμα στοχεύει στην απασχόληση 5.000 νέων έως 35 ετών, 

πτυχιούχων ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων που είναι κάτοχοι πρώτου πτυχίου ή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού ή ισότιμου τίτλου σχολών του εξωτερικού, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες ένταξης στην αγορά εργασίας.
Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για 27 μήνες, ενώ η επιχορήγηση θα διαρκέσει 24 μήνες. Ειδικότερα, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό των 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ την ημέρα για ανέργους άνω των 24 ετών.
Στη δράση μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν οικονομική δραστηριότητα και δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού. Ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.
Οι ωφελούμενοι που θα απασχοληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, πρέπει να είναι πτυχιούχοι σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα), έως και 35 ετών (να διανύουν δηλαδή έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία πρόσληψης τους). Θα πρέπει ακόμη να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα (από την αρμόδια Υπηρεσία του Ο.Α.Ε.Δ.) που θα προκύπτει από το ειδικό μητρώο για τις ανάγκες του προγράμματος.
Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν άνεργοι που θα απασχοληθούν με μίσθωση – σύμβαση έργου ή έμμισθη εντολή. Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσκληση που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr.
Tα άτομα για τα οποία δικαιούται να επιχορηγηθεί η επιχείρηση υποδεικνύονται από την Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.
Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση χορηγείται βάσει του Κανονισμού της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) και δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών. Σημειώνεται ότι στον έλεγχο της σώρευσης αθροίζονται και οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που έχουν λάβει οι συνδεδεμένες με την αιτούσα επιχειρήσεις. Η μέγιστη δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος ανέρχεται στα 75 εκατ. Ευρώ, και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού».
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στο ειδικό πεδίο του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ στην διεύθυνση www.oaed.gr, όπου επίσης περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

1 σχόλιο:

  1. Χωρίς προνοιακά επιδόματα 9 μεγάλοι Δήμοι της χώρας! Που και γιατί δε θα πάρουν χρήματα

    Εν μέσω προεκλογικής περιόδου τελικά όλα μπορούν να συμβούν και πολλοί Δήμοι της χώρας δεν ξεκαθάρισαν τα μητρώα με το ποιος δικαιούται και ποιος όχι τα προνοιακά επιδόματα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν στους πραγματικούς δικαιούχους τα χρήματα. Ποιοι Δήμοι παίρνουν «κόκκινη κάρτα» και αφήνουν δικαιούχους χωρίς επιδόματα;


    Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Μπαλασόπουλος, πολλοί Δήμοι βρίσκονταν μέχρι χθες το μεσημέρι στο 0% της επεξεργασίας των στοιχείων για να αφαιρέσουν από τις λίστες τους «μαϊμού» αναπήρους.

    Έτσι το πιο πιθανό είναι να μην μπορέσουν ούτε οι πραγματικοί ανάπηροι να πάρουν τα επιδόματά τους καθώς μαζί με τα …ξερά καίγονται και τα χλωρά.
    Βέβαια όπως υπογράμμισε ο κ.Μπαλασόπουλος θα υπάρξουν ειδικές διαδικασίες ώστε να μπορέσουν οι πραγματικοί δικαιούχοι να πάρουν τα χρήματά τους. Αν αυτό θα γίνει μέχρι τις 15 Ιουνίου οπότε και πρέπει να καταβληθούν τα επιδόματα, είναι άγνωστο.

    Μεταξύ των Δήμων που δεν επεξεργάστηκαν κανένα στοιχείο είναι: η Φλώρινα, η Καρδίτσα, η Τρίπολη, η Έδεσσα, το Ηράκλειο, η Κόρινθος και Άγιος Νικόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή