Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων (Human Resources Management)


Το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών, οδηγεί σήμερα στην επαύξηση του ρόλου του ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να κατορθώσουν οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, τη θέση και την αξία τους στην αγορά που δραστηριοποιούνται, αναπτύσσουν και εφαρμόζουν 

τεχνικές στρατηγικής διοίκησης ανθρωπίνων πόρων που πλέον δεν επικεντρώνεται μόνο στην επιλογή και στην απόκτηση του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού, αλλά συνδέεται με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της επιχείρησης για την διαμόρφωση αποτελεσματικών στρατηγικών, καθώς και με τον καθορισμό και την επίτευξη κοινών επιχειρηματικών στόχων. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τόσο τη σημασία της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων στο σχεδιασμό στρατηγικής της επιχείρησης όσο και την αναγκαιότητα εναρμόνισής της με τη συγκεκριμένη στρατηγική management.
Η στελέχωση μιας επιχείρησης είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται να διαθέτει άτομα που διακρίνονται για τις ικανότητες, την αφοσίωσή τους, τα προσόντα, την δημιουργικότητα τους, την ευελιξία τους για να δίνει τη δυνατότητα υψηλού βαθμού ευελιξίας σε διαφορετικά επίπεδα και σε ανάλογες συνθήκες εργασίας. Η κουλτούρα, οι πολιτικές και οι πρακτικές πρέπει να παρέχουν στο ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης τα αναγκαία κίνητρα για την υλοποίηση των στόχων που τους ανατίθενται.
Το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό του management και κυρίως οι managers με καλά μελετημένα και προσαρμοσμένα στην ανάλογη εποχή projects, σε θέματα Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων, παρέχουν τις κάτωθι υπηρεσίες:
Στην Οργάνωση Ανθρώπινων Πόρων αναλαμβάνουν τα εξής:
  • Σχεδιασμός ή Βελτίωση της Οργανωτικής Δομής
  • Διαμόρφωση του Οργανογράμματος Επιχείρησης
  • Καθορισμός του Οργανωτικού Πλαισίου
  • Περιγραφή των Θέσεων Εργασίας (Job Description) και Καταγραφή των Απαιτούμενων Προσόντων (Job Qualifications) για κάθε Θέση Εργασίας
  • Σύνταξη Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας
  • Σύνταξη Γενικού Κανονισμού Προσωπικού
Στην Επιλογή Προσωπικού:
  • Καθορισμός Αρμοδιοτήτων και Προσόντων Θέσης Εργασίας σε Συνεργασία με τον Πελάτη
  • Διερεύνηση Βιογραφικών Σημειωμάτων από το Υφιστάμενο Αρχείο της
  • Σύνταξη και Καταχώρηση Αγγελιών για Πρόσληψη Προσωπικού
  • Συλλογή Κατάλληλων Βιογραφικών Σημειωμάτων και Διενέργεια Δομημένων Συνεντεύξεων
  • Κατάρτιση Κριτηρίων και Συντελεστών Στάθμισης Βαρύτητας για κάθε Αξιολογούμενο Πεδίο.
  • Κατάταξη των Υποψηφίων σε Shortlist
  • Κατάρτιση Έκθεσης Αξιολόγησης για κάθε Προτεινόμενο Υποψήφιο
Φυσικά όλοι λίγο πολύ, γνωρίζουν, ότι το σωστό management φέρνει στην επιχείρηση οικονομική ανάπτυξη και μακροχρόνια βιωσιμότητα εάν χρησιμοποιηθεί σωστά και εφαρμοστεί με τις απαιτούμενες στρατηγικές μεθόδους. Έτσι με βάση τα παραπάνω στο πλαίσιο των όσων αναφέρθηκαν και με την ανάλογη προσαρμογή που μπορεί να κάνει η κάθε επιχείρηση σύμφωνα με τα οικονομικά της μεγέθη, μπορεί και πρέπει να ζητηθούν οι επιστημονικές συμβουλές και η συνεργασία των managers, ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη επιλογή του προσωπικού για την ανοδική της πορεία. Γιατί σκοπός ενός manager είναι  η επιτυχία και όχι μόνο μιας επιχείρησης.
Δόμνα  Γκίνη
Project Manager

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου