Εδώ και πολύ καιρό οι κάτοικοι των Άνω Κλεινών διαμαρτύρονται για το νταμάρι που σχεδιάζεται στο χωριό τους ώστε να εξορυχτούν αδρανή που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή του δρόμου Αρμενοχωρίου – Νίκης.
Τον περασμένο μήνα το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, που κατέχει και την έκταση αρνήθηκε ομόφωνα την
παραχώρησή της στον ανάδοχο του έργου, είχε προηγηθεί και ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου με αντίστοιχο περιεχόμενο.
Ενώ κανονικά το θέμα θα έπρεπε να είχε λήξει εκεί και η κοινοπραξία (ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ) να αναζητήσει αλλού αδρανή για την υποστήριξη του οδοστρώματος, το θέμα επανέρχεται με πρωτοβουλία του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Α. Κωνσταντινίδη. Ο οποίος συνεπικουρούμενος και από άλλους παράγοντες πιέζει τους κατοίκους να δεχτούν το νταμάρι με την απειλή ότι αλλιώς το έργο δεν θα γίνει.
Κάθε πολίτης που νοιάζεται για τον τόπο του πρέπει να ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των λατομείων αυτού του μεγέθους είναι γνωστές. Άλλωστε το νταμάρι για το φράγμα του Παρορίου, που παρά τους περιβαλλοντικούς όρους δεν έχει αποκατασταθεί, είναι αψευδής μάρτυρας. Η πρώτη ένσταση λοιπόν είναι ότι οι αποκαταστάσεις δεν γίνονται και αυτό το ξέρουν οι κάτοικοι γιατί έχει ήδη υποστεί καταστροφή το ίδιο βουνό.
Τι προβλέπει όμως η αποκατάσταση στο συγκεκριμένο έργο; Αν κοιτάξει κάποιος τους περιβαλλοντικούς όρους για το νταμάρι θα εντυπωσιαστεί από το ότι για τόση μεγάλη ποσότητα απόληψης (2.5 εκ. κυβικά υλικών) οι εργασίες αποκατάστασης είναι τόσο λίγες (φύλαξη του φυτοχώματος 95 χιλ κυβικών, επανάστρωση και φύτευση, με συνολικό κόστος 68 χιλιάδες ευρώ). Η αποκατάσταση ατυχώς, δεν έχει σκοπό (πχ. την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, δεν ορίζει στόχους, δεν έχει υπεύθυνο ούτε σύστημα παρακολούθησης. Οι δε περιβαλλοντικοί όροι δεν περιλαμβάνουν ουσιώδη ποσοτικά στοιχεία (πόσες μπαγγίνες, ύψος στρώσης φυτοχώματος, κλπ).
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της πλήρους εφαρμογής των περιβαλλοντικών όρων είναι σαφές. Καταστροφή του φυσικού ανάγλυφου και αντικατάσταση του με τεράστιες κατακόρυφες μπαγγίνες (κλιμακωτές επιφάνειες) ύψους 10 μέτρων. Στο λίγο χώμα που αυτές μπορούν να συγκρατήσουν θα προσπαθούν να ριζώσουν τοπικά και ξενικά είδη (βελανιδιές, ψευδοακακίες και σπάρτα) που θα φυτευτούν σε απόλυτη γεωμετρική τάξη (ρόμβος πλευράς 2.5 μέτρων). Ας μην αυταπατάται κανείς: η πλήρης εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων είναι μια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με ένα μικρό, απειροελάχιστο φύλο συκής.
Αφού είδαμε εν τάχει τα κατά, ας δούμε και τα υπέρ. Θα γίνει ένα κλειστός αυτοκινητόδρομος 15 χιλιομέτρων (από έξω από το Αρμενοχώρι μέχρι τη Νίκη), πλάτους 21 μέτρων με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση και 2 ανισόπεδους κόμβους. Λογικά θα εξυπηρετεί τους κατοίκους του νομού που θέλουν να πάνε στο Μοναστήρι για ψώνια και θα οδηγήσει και σε μερικές δεκάδες προσωρινές θέσεις εργασίας ανειδίκευτου προσωπικού για 2 χρόνια. Λαμπρά, είναι τόσο αδύναμα τα ωφελήματα που ο υποστηρικτής του νταμαριού, αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δ. Ηλιάδης σε μια μάλλον απελπισμένη προσπάθεια να το στηρίξει ανέφερε ότι «..αν εξ’αιτίας μας δεν γίνει το έργο δεν θα έχουμε κανένα λόγο να ζητάμε να γίνει το τμήμα Φλώρινα Κοίλα».
Είναι τραγικό ότι αυτό είναι το μόνο έργο ΕΣΠΑ που έχει διεκδικηθεί από τους εκπροσώπους μας και έχει προγραμματιστεί στην περιοχή μας και το μόνο που περιλαμβάνεται στη λίστα του Ράιχενμπαχ για άμεση προώθηση. Είναι θλιβερό που το πολιτικό προσωπικό, με προεξάρχοντα τον υπ. Βουλευτή Α. Κωνσταντινίδη, αντί να μεταφέρει τη βούληση των κατοίκων προσπαθεί να πιέσει τους κατοίκους να αποδεχτούν τις επιλογές που έγιναν αλλού και αν υλοποιηθούν θα καταστρέψουν το περιβάλλον της περιοχής.
Υπάρχουν εναλλακτικές; Ναι, τις προτείνουν οι κάτοικοι από την αρχή. Ξεκινώντας από το πολύ κοντινό νταμάρι του φράγματος του Παρορίου (είναι και μια ευκαιρία να αποκατασταθεί), και περιλαμβάνοντας τα ουκ ολίγα ανοιχτά ορυχεία της περιοχής μας.
Ο Νομός Φλώρινας έχει μια ενδιαφέρουσα αντίστιξη: το Νότιο τμήμα του αποτελεί υπόδειγμα της πιο σκληρής ανάπτυξης με σπατάλη των φυσικών πόρων, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Το βόρειο όμως τμήμα του έχει κάνει την περιβαλλοντική προστασία κεντρική αναπτυξιακή επιλογή. Να στρατευτούμε όλοι με τους Κατοίκους των Α. Κλεινών για να μην γίνει όλος ο νομός μας ένα απέραντο νταμάρι! Να σώσουμε το βουνό των Άνω Κλεινών!
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
νασου και οι χαριτωμένες ..μαργαρίτες ¨οπου χορός και νταμάρι ξεφυτρώνουν.Τουλάχιστον αυτοί είναι χαμένοι απο χέρι ( στα ποσοστά) μόνοι τους τα λένε μόνοι τους τα ακούνε. ¨Ας είναι καλά ο ..σύριζα Γερμανός Σπίρτος! ~
ΑπάντησηΔιαγραφή