Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Βιοαέριο από κτηνοτροφικές μονάδες στο Αμύνταιο


Στον χώρο της ενέργειας εισέρχονται και οι κτηνοτρόφοι του Δήμου Αμυνταίου με την ανάπτυξη μονάδων για την εκμετάλλευση του βιοαερίου που παράγουν τα ζώα τους.
Τα οφέλη είναι πολυάριθμα. Οι γειτονικοί οικισμοί θα ζεσταίνονται 

εύκολα και οικονομικά, ενώ παράλληλα θα παράγεται εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο Δήμος Αμυνταίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eReNet με τίτλο «Ενεργειακό Δίκτυο Αγροτικών Περιοχών μάθησης για Δράση» και επιδιώκει να αποτελέσει έναν από τους πρώτους δήμους στη χώρα χωρίς καυστήρες πετρελαίου.
Πέρα από το βιοαέριο, ο Δήμος εξετάζει τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και συγκεκριμένα από τα αγροτικά υπολείμματα. Στόχος η δημιουργία σύγχρονου δικτύου το οποίο θα χρησιμοποιεί βιομάζα και βιοαέριο για την παραγωγή ενέργειας που θα διοχετεύεται στους οικισμούς αλλά και στη ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνει στο ΑΜΠΕ η ερευνήτρια Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ο δήμος του Αμυνταίου δεσμεύεται από το σύμφωνο των δημάρχων να μειώσει τις εκπομπές ρύπων στην περιοχή.
Σημειώνεται ότι το 2009 η περιοχή σημείωσε 200.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατανάλωσε ενέργεια ύψους 450.000 μεγαβατώρων.
Το επόμενο βήμα για το πρόγραμμα eReNet είναι η τελική καταγραφή των δράσεων που θα κατατεθούν τον Οκτώβριο στο σύμφωνο των δημάρχων με στόχο τη μείωση των εκπομπών.
Πηγή: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου