Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Άνθρωποι και Χώρος στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας.


Αναπτύχθηκε και φέτος επιτυχώς για τρίτη συνεχή χρονιά από τις 25 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου 2012 στο Πανεπιστήμιο NHL – το οποίο εδρεύει στο Leeuwarden της Ολλανδίας – το Εντατικό Πρόγραμμα Erasmus 

(IP) P.S.BoWMa – People and Space in the Borderland of Western Macedonia: tracing historical, social and intercultural features  (Άνθρωποι και Χώρος στα σύνορα της Δυτικής Μακεδονίας: ανιχνεύοντας ιστορικά, κοινωνικά και διαπολιτισμικά χαρακτηριστικά). Στο πρόγραμμα συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ως συντονιστής φορέας (Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής), το Marys College (Ιρλανδία, Belfast) και το Noordeldijke Hogeschool Leeuwarden (Ολλανδία, Leeuwarden). Επιστημονικός υπεύθυνος για το 2012 είναι ο Επίκουρος Καθηγητής  Γιάννης Ζιώγας (ΤΕΕΤ). Tο P.S.BoWMa είχε διεξαχθεί το 2010 και 2011 στην Φλώρινα, με επιστημονική υπεύθυνο την Επίκουρη Καθηγήτρια Κατερίνα Δημητριάδου (ΠΤΔΕ) και με συμμετέχοντες φορείς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το NHL Hogeschool, το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Λεμεσός).
Το P.S.BoWMa δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές και φοιτήτριες είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν τις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε το Πρόγραμμα (Δυτική Μακεδονία για το 2010 κ 2011, Friesland για το 2012) και να εργαστούν σε θεματικές που είχαν σχέση με το περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, ιστορικό, πολιτισμικό, τεχνολογικό) των περιοχών  υλοποίησης. Κατά την διάρκεια των δύο εβδομάδων του κάθε ετήσιου κύκλου εφαρμογής του P.S.BoWMa πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις με διεπιστημονικό χαρακτήρα, επιτόπιες δράσεις, επισκέψεις σε μουσεία, φυσικά τοπία, ιστορικούς χώρους και μνημεία, καθώς και εργαστηριακά μαθήματα. Ανάλογα με τις θεματικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν κάθε χρονιά, δημιουργήθηκε από τους συμμετέχοντες πρωτότυπο πολυφασικό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό υλικό.
Η θεματική της φετινής εφαρμογής του P.S.BoWMa 2012 ήταν «η Εμπειρία της επίπεδης Γης» (The Flat Earth Experience). Ο τίτλος αναφέρεται στην μορφολογία του εδάφους στην περιοχή της Friesland, όπου διεξήχθη το Πρόγραμμα, αλλά και στα χαρακτηριστικά της Ολλανδίας ευρύτερα. Το IP είχε ως σκοπό να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στις πολλαπλές επιδράσεις που έχει η ιδιαιτερότητα αυτής της μορφολογίας στην πολιτιστική, κοινωνική και τεχνολογική ταυτότητα της περιοχής της Friesland. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Ολλανδία οι συμμετέχουσες φοιτήτριες του ΠΔΜ είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με συναδέλφους τους από την Ολλανδία και την Ιρλανδία και να δημιουργήσουν πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό που αναφερόταν σε νοηματοδοτήσεις συναφείς με την έννοια του ορίου. Η πιο σημαντική ίσως στιγμή του Προγράμματος υπήρξε η τριήμερη παραμονή των συμμετεχόντων στο νησί Terschelling, όπου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν έργα και εικαστικές δράσεις που αναφέρονταν στην έννοια του ορίου, στη μετατόπιση των φυσικών συνόρων, στα φυσικά φαινόμενα της παλίρροιας και της αμπώτιδος, στη μεταβλητότητα του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και στη σημασία της μεταβλητότητας αυτής για τη ζωή των ανθρώπων. Την εμπειρία αυτής της δημιουργίας οι συμμετέχοντες την μετασχημάτισαν τις επόμενες μέρες σε εκπαιδευτικό υλικό. Τα έργα που δημιουργήθηκαν είναι επισκέψιμα στο http://ipflatearth.blogspot.nl
Τόσο η φετινή παραμονή στο Leeuwarden όσο και η τριετής εφαρμογή του P.S.BoWMa άνοιξαν διόδους επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας με το ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον, καθιέρωσαν νέες συνεργασίες και ήδη για την ακαδημαϊκή χρονιά 2012-13 το ΤΕΕΤ θα έχει τους πρώτους φιλοξενούμενους φοιτητές από την Ολλανδία με βάση το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Συμμετέχοντες/ουσες στο P.S.BoWMa 2012
Διδάσκοντες/ουσές από το ΠΔΜ: Γιάννης Ζιώγας (Επίκουρος Καθηγητής, ΤΕΕΤ), Κατερίνα Δημητριάδου (Επίκουρος Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ), Άννα Σπύρτου (Επίκουρος Καθηγήτρια, ΠΤΔΕ).
Συμμετέχουσες φοιτήτριες από το ΤΕΕΤ (προπτυχιακό): Πέννυ Κορρέ, Μαρία Παπαλεξίου, Κική Στούμπου.
Συμμετέχουσες φοιτήτριες από το ΠΤΔΕ (μεταπτυχιακό): Δήμητρα Καπουσίζη, Αγγελίνα Λιθοξοΐδου, Δώρα Ψωμά. 

1 σχόλιο:

  1. Το Πανεπιστήμιό μας αναπτύσσεται, ταξιδεύει στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Οι Ευρωπαίοι μαθαίνουν για τη Δυτική Μακεδονία, τη Φλώρινα. Ας το κατανοήσουν κάποιοι Αθηναίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή