Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Θ.Χατζηπαντελής: "Αβάσιμα τα σενάρια περί κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτ.Μακεδονίας"


Αβάσιμα χαρακτήρισε τα σενάρια σχετικά με την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Θεόδωρος Χατζηπαντελής μιλώντας στον «Πρωινό Λόγο», προσθέτοντας μάλιστα πως δεν υφίσταται 

καν λόγος ώστε να γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Τα σενάρια ήρθαν ξανά στο φως της δημοσιότητας μέσω ενός πρόσφατου δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας, που φέρει το Υπουργείο Παιδείας να καταργεί μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» 150 τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως και Πανεπιστήμια, μέσα σε αυτό και της Δυτικής Μακεδονίας. Σε σενάρια θέλουν αυτό να επιτευχθεί μέσω κατάργησης των τμημάτων του Πανεπιστημίου στην Κοζάνη και ενσωμάτωσης των αντίστοιχων σχολών της Φλώρινας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όπως ήταν λογικό οι αντιδράσεις που επήλθαν ως αποτέλεσμα αυτής της είδησης ήταν σφοδρές, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης και πανεπιστημιακής κοινότητας. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας μιλώντας για το Πανεπιστήμιο έκανε λόγο για «την κορωνίδα της αειφορίας του τόπου», ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του ΕΒΕ για το θέμα, αποστέλλοντας μάλιστα επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας. Ανάλογα αντιδράσεις υπάρχουν και για την αβεβαιότητα που διέπει την κατάσταση και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο απειλείται με «λουκέτο» σε αρκετά τμήματά του.
«Ούτως ή άλλως το υπουργείο λέει με κάθε δυνατό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένα είδους σχέδιο ατή τη στιγμή. Πρόκειται για διάφορες ιδέες και σκέψεις που ακούγονται εδώ και καιρό. Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Το υπουργείο οφείλει με βάση τον νόμο, θα πρέπει να χαράξει μια στρατηγική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση» επεσήμανε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Χατζηπαντελής, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει καν η ανάγκη συζήτησης τέτοιων σεναρίων: «Δεν έχει να κάνει με καταργήσεις ή συγχωνεύσεις τμημάτων. Επειδή κάποιος, κάπου, κάποτε, είχε πει κάτι, δεν δημιουργεί κάποιου είδους ανάγκη για συζήτηση επί των θεμάτων αυτών».
Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε στις μελέτες κτιριακών υποδομών και τη τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει μπει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως: «Έχουμε κάνει ένα ολόκληρο κτιριακό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία αναμόρφωσης του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για σενάρια τα όσα ακούγονται και όχι για κάτι καινούριο. Αυτά τα σενάρια διατηρούνται και υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό».
«Συζήτηση δίχως νόημα – Απίθανο να γίνει κάτι τέτοιο»
Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο θεωρεί πιθανό ένα σενάριο κατάργησης του Πανεπιστημίου με ενσωμάτωση κάποιων τμημάτων του από άλλο, ο κ. Χατζηπαντελής απάντησε πως: «Η συζήτηση για το τι θα γίνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να γίνει με αυτόν τον τρόπο. Αποσπασματικά, με βάση λεγόμενα…. Από τη στιγμή που το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μια πορεία ανάπτυξης και επίλυσης των προβλημάτων που έχει, είναι φανερό και τουλάχιστον εγώ δεν θεωρώ πιθανό να ισχύσει κάτι τέτοιο, υπό αυτή την έννοια. Δεν έχει καν νόημα αυτή η συζήτηση».
Συμπλήρωσε, μάλιστα , πως, δεν δίνει κανένα «πρόσταγμα» το Υπουργείο για κατάργηση Πανεπιστημίων, όπως γίνεται λόγος στο δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ. «Όλα αυτά που λέγονται δεν έχουν καμία βάση αυτή τη στιγμή, αυτό άλλωστε αναφέρει και το Υπουργείο Παιδείας. Οι αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο, έχουν ξεκινήσει με τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς και το νέο στρατηγικό σχέδιο. Θα συζητήσει το κάθε Πανεπιστήμιο, και το δικό μας, και θα συμφωνήσει με το Υπουργείο», κατέληξε.
Βάσω Σάφη
Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου