Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Το φάντασμα της πόλης μας


Το τρένο ξανασφύριξε!
2 Σεπτεμβρίου 2012.
Μετά από δύο χρόνια!

56 επιβάτες ταξίδεψαν στα χωριά της Ηλείας.
Όσοι ήθελαν το τρένο να χάνεται στην περιοχή αυτή,
διαψεύστηκαν.

Και μεις, εδώ;
Γιατί σιωπούμε;
Η απάντηση του Υπουργού στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετική.
Τα δρομολόγια βγήκαν, το προσωπικό βρέθηκε.
Τότε γιατί δεν ξεκινά το τρένο και στον τόπο αυτό;
Επιτέλους,
ποιο φάντασμα πνίγει αυτήν την πόλη;

Άννα Σπύρτου
Φίλη του τρένου
Επίκουρος Καθηγήτρια
Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας

40 σχόλια:

  1. Τα φαντάσματα είναι πολλά, εμείς καιρός είναι να τα εξαφανίσουμε και να διεκδικήσουμε αυτά που μας στερούν και που σχεδιάζουν ακόμα να μας στερήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί στην Φλώρινα δυστυχώς κοιμάστε όλοι σας .. οι δεξιοι και ακροδεξιοι χτίζουν πλάτες και τρώνε λεφτά και εσείς πίνεται καφέ στον πεζόδρομο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε/η,
    εκτός από τον καφέ στο πεζόδρομο, συμμετέχουμε σε αγώνες, κάνουμε παρεμβάσεις, τηλεφωνούμε, στήνουμε επιτροπές, ενημερώνουμε τον κόσμο, ακούμε..., Μην μας αδικείς. Έλα μαζί μας. Είσαι πολύτιμος/η.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και κάποιοι δεν ξέρουν ορθογραφία... "εσείς πίνετε" με "αι"! θες και να κανεις και σχόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι "αυτοί"... οι "πολιτιζούμενοι"(!), μορφωμένοι και "γραμματιζούμενοι", που έφεραν την χώρα σε αυτή την κατάντια.

      "Σπουδαγμένοι" και ""Ολόγιομοι",... Αυτοί που ανέλαβαν να βάλουν την χώρα, σε μια... "τάξη".

      "Αυτοί"..., που "κατάφεραν", το χάλι που ζούμε σήμερα.

      "Αυτοί"..., που ξεσήκωσαν ένα σωρό κόσμο απ' τα χωριά, για να έρθουν στην "πόλη", να κάνουν τ' όνειρό τους, πραγματικότητα...

      Που στο τέλος (όσοι "ξεσπιτώθηκαν"), έγιναν, το "όνειρο", κάθε τυχοδιώκτη, κάθε κατεργάρη και κάθε γεροντοπαλίκαρου, που είχε στη μπάντα, είτε μερικά δανεικά ευρώ από την τράπεζα, είτε μερικά ευρώ που του έστελνε ο μπαμπάς του και κατάφερε να "αλλοιώσει" τα "Πιστεύω" και τους "Χαρακτήρες", πολλών "ευκολόπιστων".

      Αυτούς τους... "γραμματιζούμενους", μην τους θέτεις ως προϋπόθεση, σε μια παιδεία, όπου η γραμματική της, δεν έπαιξε απολύτως, κανέναν καταλυτικό ρόλο, στην ανοικοδόμηση αυτής της χώρας.

      Η σύγχρονη Ελλάδα, "φτιάχτηκε", από "αγράμματους", "μεροκαματιάρηδες" και ανθρώπους του μόχθου.

      Όχι των... "γραμμάτων".

      Praetorian.

      Διαγραφή
    2. αλλού για αλλού σε βρίσκω praetorian

      Διαγραφή
    3. Αλλού για αλλού είναι φίλε και η απάντηση που έδωσε, ως το θέμα ο:

      Ανώνυμος3 Σεπτεμβρίου 2012 12:16 μ.μ.

      Περίμενες κάτι καλύτερο;

      Praetorian.

      Διαγραφή
    4. ναι praetorian, από εσένα δεν περιμένω λαθάκια..

      Διαγραφή
    5. Λυπάμαι που δεν πληρώ τις προσδοκίες σου.

      Praetorian.

      Διαγραφή
    6. Praetorian,πολλά και σε πολλές αναρτήσεις.
      Σχολιάζεις τα πάντα και παντού.
      Κι από την άλλη δε δέχεσαι και μύγα στο σπαθί σου.Δε δέχεσαι καν να ακούσεις αντίθετη άποψη.
      Πως την είδες ρε φίλε;

      Διαγραφή
    7. Πως δεν "δέχομαι"... Ίσως το πρόβλημα είναι ότι, κάποιοι, δεν "δέχονται", πως απλά, σέβομαι την άποψη τους, αλλά μέχρι εκεί.

      Praetorian.

      Διαγραφή
    8. Praetorian μόνο για το ότι απάντησες σοβαρά σε ειρωνικό σχόλιο είσαι πολύ μεγάλος!!!

      Διαγραφή
    9. Ακριβώς, από αγράμματους φτιάχτηκε η σύγχρονη Ελλάδα. Γι' αυτό τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε και έχουμε βουλευτές τον Παπανδρέου, το Μπουμπούκο και τον... Κασυδειάροι (μιας και δεν σε πειράζει η λάθος γραμματική).
      Το γεγονός ότι υπήρχαν έντιμοι, φιλότιμοι και σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση, δεν καθιστά έντιμο οποιονδήποτε "αγράμματο".
      Τέλος πάντων για να μην τραβήξει το θέμα, επειδή είναι και βαρετό, το σχόλιο ήταν ειρωνική απάντηση σε ένα γενικόλογο και βαρύγδουπο σχόλιο πιο πάνω. Αν κάποιοι "πίνουν καφέ στον πεζόδρομο" ή κάνουν κινητοποιήσεις για το τρένο φαίνεται από τότε που σταμάτησε η γραμμή. Όταν κάποιος δεν σέβεται δημόσια τις προσπάθειες που έχουν γίνει τότε μου δίνει το κίνητρο να τον ειρωνευτώ εξίσου άδικα και άλογα. Και εσύ στην συνέχεια ειρωνέψου εμένα. Όπως τη βρίσκει κανείς.

      Ανώνυμος 3 Σεπτεμβρίου 2012 12:16 μ.μ.

      Διαγραφή
  5. Το γελοίο φάντασμα της Αριστεράς πνίγει την πόλη... η Αριστερά η οποία είναι η μεγαλύτερη απάτη και κατασκεύασμα που δημιούργησε ποτέ ο άνθρωπος από καταβολής κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τρεις λαλουν και δυο χορευουν. Των Κτελ εισαι ,ασε ,σε καταλαβαμε!

      Διαγραφή
    2. Η Αριστερά και η τυροκαυτερή... ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!

      Διαγραφή
  6. καλά η Αριστερά φταίει και για το τρένο , το ακούσαμε και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η βλακεία που σας δερνει φταίει γιατί δεν έχετε καταλάβει οτι αριστερά -δεξιά τρώνε αμφότεροι με χρυσά κουτάλια και πασάρουν σε σας τις ιδεολογιες και την διαφορετικότητα για να σας δουλεύουν και να τρώγεστε!
    Το τρένο,η εγνατία,η τηλεθερμανση, τα πανεπιστήμια δεν θα τα φέρει κανείς απο τους εραστές της εξουσιας.Απαξ και βγηκανε .....σιγα μην ασχοληθουν....κορόιδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ, Η ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ, Η ΕΓΝΑΤΙΑ, ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ . . ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΑΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΡΕΓΓΕΣ.

      Διαγραφή
  8. Η κ. Σπύρτου δεν επιτρέπεται να ρωτάει. Είναι μέσα στα πράγματα. Ως φίλη του τρένου μας έλεγε πως είχε απ ευθείας επαφή με τη ΤΡΕΝΟΣΕ και τα Υπουργεία. Ως υποψήφια βουλευτής περιόρισε τον ρόλο της προεκλογικά και μετά πάει τελείωσε; Η ίδια λοιπόν να μας πει ευθέως γιατί δεν έρχεται το τρένο στη Φλώρινα και να αφήσει τις ερωτήσεις στους πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμίζω πως ο αγώνας για το τρένο ξεκίνησε μετεκλογικά (τέλος του 2010) και από τότε συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Πιέζουμε την Τραινοσε και ενοχλούμε τους Υπουργούς και δεν θα σταματήσουμε ώσπου να ξανασφυρίξει το τρένο μας. Όση λάσπη και να προσπαθούν κάποιοι να ρίξουν.

      Φίλη του Τρένου

      Διαγραφή
    2. Η Σπύρτου όμως δεν μας λέει ξεκάθαρα που κόλησε το τρενο ούτε η φίλη του τρένου παρακάτω. Τι τρέχουν και δεν σταματάνε να τρέχουν για το τρένο; Εδώ, από αυτό το δημοσίευμα φαίνεται πως δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ένας φθηνός λαικισμός όλη η ιστορία. Για να δείχνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον.

      Διαγραφή
    3. Μήπως, λέω μήπως τα ερωτήματά σας για το τρένο θα πρέπει να θέτετε σε αυτούς που ψηφίσατε; Δημάρχους, Περιφερειάρχες, Βουλευτές; Γιατί περιμένετε από τους φίλους του τραίνου να σας απαντήσουν; Όταν συναντάτε τους αιρετούς σας, εκτός από χειραψίες ζητήστε και εξηγήσεις.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε 11:25, όταν λες να δείχνουν πως υπάρχει ενδιαφέρον, σε ποιούς να δείχνουν και γιατί;

      -Να δείχνουν πως δουλεύουν, για να μην βγουν στην εφεδρεία;

      -Να δείχνουν ενδιαφέρον για να κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ ενδιαφέροντος;

      Πες μας και μας για να ξέρουμε.

      Νίκος

      Διαγραφή
  9. H κ. Σπύρτου καλούσε μετά μανίας στην υπογραφή της μνημονιακής σύμβασης από Δήμους και Περιφέρεια (απορρίφθηκε ομόφωνα και από τα τρία συμβούλια. και από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια) και τώρα που αποδεικνύεται ότι δεν χρειάζονταν δεν το σχολιάζει. Τι φάντασμα λοιπόν υπήρξε η ίδια, εκούσια ή ακούσια; Αγώνας και Αυτοοργάνωση παντού, χωρίς αφεντικά δεξιά ή αριστερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ φίλε/η, ποτέ δεν υποστήριξα τη σύμβαση αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Σπιρτου αν είναι έτσι σας ζητώ συγγνώμη. Η Κίνηση των Φίλων όμως την υποστήριξε και οι σχετικές ανακοινώσεις υπάρχουν στο μλογκ της. Μάλιστα υπήρξαν και παρεμβάσεις στα Συμβούλια. Η καλόπιστη (αυτο)κριτική δυναμώνει και δεν αποδυναμώνει την προσπάθεια. Επίσης η μόνιμη επίθεση του στυλ "είστε από τα ΚΤΕΛ", "είστε μίζερα ανθρωπάκια κτλ" (όχι από εσάς προσωπικά) σε όποιον διαφωνεί (ακόμα και με εξοργιστικά επιχειρήματα) είναι ηθικά τουλάχιστον προβληματική.

      Διαγραφή
  11. Πολλοί και πολλές ενοχλούνται οταν βγαίνει η Αννα να πεί το τάδε ή το δείνα και το ρίχνουν στην λάσπη για να ξεφύγουν απο την ουσία.

    Εδω φαίνεται ο πραγματικός φόβος που έχουν, και είναι πραγματικά κατι κακόμοιρα και μιζερα ανθρωπάκια που είναι για τα λυπάσαι κατα βάθος..

    Η πρόοδος δεν σταματάει ποτε, οσο και αν προσπαθείτε.

    Ενας φίλος του τρένου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όταν σκέφτονται οι άνθρωποι όπως εσύ, όχι το τρένο θα χάνουν αλλά και τα αυγά και τα πασχάλια. Δηλαδή ότι λέει η Σπύρτου είναι ευαγγέλιο; Η Σπύρτου είναι δημόσιο πρόσωπο και η κριτική γίνεται σ αυτά που δημοσιεύει. Γι αυτό ας προσέχει πως και τι λέει και τι γράφει

      Διαγραφή
  12. Μήπως τώρα με την ΔΕΘ πρέπει να κατέβουν οι Φλωρινιότες στη Θεσσαλονίκη να δώσουν ένα δυναμικό παρών με μία πορεία στο κέντρο της πόλης?? Μήπως??
    Τώρα όσο έχετε στα δημοτικά σας συμβούλια μέτοχους στα ΚΤΕΛ μη περιμένετε και πολλά για το τρένο. Αυτοί τώρα τρώνε με χρυσά κουτάλια μιας και το ΚΤΕΛ το έχει πάρει μονοπώλιο το Φλώρινα - Θεσσαλονίκη και έχουν δει χαρά στα ταμεία τους.
    Όσο αφορά τα δρομολόγια.
    Τα δρομολόγια που ίσχυαν μέχρι και την ημέρα που ερχόταν στη Φλώρινα τρένο ήταν πολύ καλά.
    Τώρα τα υποτιθέμενα "νέα" δρομολόγια" αγγίζουν τη κοροϊδία και αυτό θα γίνει μόνο για να ρίξουν στάχτη στα μάτια κάποιων. Και δε μιλάμε μόνο για Φλώρινα, μιλάμε για το σύνολο των δρομολογίων που εξυπηρετείται η γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι και Έδεσσα - Φλώρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΕΛΙΚΑ ΡΕ ΑΔΕΛΦΙΑ, ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦΊΛΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΊΝΟΥ Ή ΤΡΕΝΟΥ....ΤΟ ΤΡΕΝΟΦΑΝΤΑΣΜΑ ΚΙΝΗΤΑΙ ΜΕ ΣΑΝΌ Η ΜΕ ...ΚΡΙΘΑΡΙ?

    απο το τραίνο στον πραιτόριαν κι απο εκεί στους μή έχοντες ΑΚΡΑΙΟΥς ίδια πολιτική άποψη ΜΕ ΚΆΤΙ ΠΕΦΤΑΣΤΕΡΙΑ κι απο εκεί στα πούλμαν στο τρίβουνο στην ΔΕΘ κλπ κλπ σχόλια του αέρα κοινές παπαρ...ιες κι έτσι νομίζουν κάποιοι εκ του καναπέως ή εκ του γραμμοφώνου ότι έχουν εξασφαλήσει αποκλειστικό εισητήριο για το τραίνο ή τρένο πρός δόξαν πολιτικών πολιτικάντηδων...και στο βουνό μου κορφή κανέλ(ν) α τραίνο δέν θα έρθει εάν δέν το ξεπουλήσουν ή "αξιοποιήσουν" ΙΔΙΩΤΕΣ ...η επανακρατικοποίηση όσο κόβουν την σύνταξη της μάνας μου είναι όνειρα θερινής νυχτός για να πουλάνε μαιντανοί χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς της καράδρας...ναι ήρθε το τρένο με τα γνωστά φαντασματάκια ....πρόταση....ο πρόεδρος της ΔΕΘ 0 ήταν και υποψήφιος σε κάποιο μικρό κόμμα) τυγχάνει να είναι απο την Σιταριά Φλώρινας άς μισθωθεί κανα βαγονάκι κύριε πρόεδρε να ΑΝΕΒΟκατέβει ο ΑΠΛΟς ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΡΣΕ στην ΔΙΕΘΝΉ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙΣ!!!!!!...τουτ τουτ "στο μάτσου πίστου έχουν τραίνο...στην ΦΛΏΡΙΝΑ ΙΣΩΣ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για το τραίνο δεν ξέρω πάντως η μιζέρια στην πολη μας καλά κρατεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΣΤΟ ΚΛΕΙΔΙ,ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
    ΚΑΤΣΕ Κ.ΚΟΤΡΩΝΗ, ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΣΕΜΝΗ ΚΥΡΑ ΣΤΟ ΓΕΡΟ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ.
    ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΣΩ ΚΥΡΑ ΜΟΥ,ΑΦΟΥ ΜΟΥ ΚΟΨΕΣ..(Ω ΑΘΥΡΟΣΤΟΜΙΑ!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η κυρία Σπύρτου μας τα είπε για τα τρένα. Τα είπε καλά. Ξέφυγε όμως και μέσω του τρένου θέλει να κάνει προίκα για το κόμμα της.
    Ας μας πει λοιπόν συμφωνεί με το διορισμό στη Βουλή από τον αρχηγό της, τον Αλέξη Τσίπρα, του πρώην προέδρου της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ;
    Ο διορισμός αυτός είναι κ. Σπύρτου κομματοκρατία ή όχι;
    Σε τι διαφέρει από τους διορισμούς των κομματικών εγκαθέτων, για τους οποίους ο πολιτικός σας φορέας διερήγνυε τα ιμάτια του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ για την παρατήρηση/απορία που θέσατε. Θα σεβαστώ το χώρο στο άρθρο αυτό, ως χώρο για την προσπάθεια που κάνουμε για το τρένο στην Φλώρινα. Επειδή η παρατήρησή σας είναι σημαντική θα απαντήσω προσωπικά ή ο ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας το συντομότερο δυνατό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποιά προσπάθεια? για να κατεβείς στην ΔΕΘ πάς με δωρεάν λεοφωρείο .Ποιόν πάτε να κοροιδέψετε εκεί στο σύριζα? τον εαυτό σας? ή τους άλλους? εάν θέλατε αληθινά το τρένο στην Φλώρινα θα μισθωνε ο τσίπρας σας τραίνο απο την Φλώρινα για την έκθεση . Αλλα είπαμε κι εσείς όπως και ΌΛΟΙ ΟΙ πολιτικάντηδες πουλάτε ΤΡΑΙΝΑ ΦΥΚΙΑ για ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ...Μ Ι Ζ Ε Ρ Ο Ι ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΕΙΣΤΕ .

      Διαγραφή
    2. Προφανώς Ανώνυμε 9:07 γράφεις για να ρίξεις λάσπη, γιατί αν σκεφτείς λίγο τι λες, θα δεις πως στερείται κάθε λογικής. Η μίσθωση λεωφορείου στοιχίζει ελάχιστα, ενώ για το τρένο το κόστος είναι πολλαπλάσιο.

      Αν βέβαια μισθώνανε τρένο, κάποιοι σαν εσένα (και με το δίκιο σας τότε) θα μιλούσαν για κατασπατάληση χρημάτων εν μέσω κρίσης.

      Διαγραφή
  19. Mραβο στην Αννα. Μπραβο σε ολους σας. Το οτι τοσα πολλα σχολια για το τρενο,δειχνει την επιθυμια σας για την επαναλειτουργεια του. Δειχνει ολοφανερα ομως και την αγωνια καποιων, για το αν ξαναρθει το τρενο.και οι εκφραζοντες αυτη την αγωνια,δεν ειναι αλλοι απο τους των ΚΤΕΛ. που κατω απο αυτο το αγχος, ουτε στα σχολια τους δεν μπορουν να κρυφτουν.Στα σχολια σας ξεχωριζω δυο κατηγοριες σχολιαστων. Αυτους που θελουν το τρενο, και ζητανε να μαθουν,και αυτους που δεν το θελουν και αγωνιουν. Μεχρι και ορθογραφικα λαθη επικαλεστηκατε, για να καλυψετε την αγωνια σας.Το μονο που σας ενωνει ομως σαν Φλωρινιωτες,ειναι η κακομοιρια και η μιζερια. Ο αγωνας ομως για το τρενο,πρεπει να συνεχιστει και θα συνεχιστει.Αν μερικοι δεν το θελουν δικαιωμα τους, ας μην κανουν ομως πικροχολα σχολια.Ας σεβαστουν τουλαχιστον αυτους που το θελουν και γι αυτο αγωνιζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή