Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Ο παρατηρητής


Γράφει η Φοίβη
Το να αφήσετε πίσω το παρελθόν σας σημαίνει να εκτεθείτε σε κινδύνους. Έχετε συνηθίσει στους αυτοορισμούς σας. Σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως σύστημα υποστήριξης της καθημερινής σας ζωής, γιατί τα ανταλλάγματα της προσκόλλησης 

στο παρελθόν προβάλλοντας τα «είμαι» σας μπορούν να συνοψιστούν σε μιά μόνο λέξη: αποφυγή. Κάθε φορά που θέλετε να αποφύγετε κάποια δραστηριότητα η να συγκαλύψετε ένα μειονέκτημα της προσωπικότητάς σας, φέρνετε στην επιφάνεια κάποιο «είμαι». Οι ετικέτες σας βοηθούν να αποφύγετε τη δύσκολη προσπάθεια και τον κίνδυνο να επιχειρήσετε την αλλαγή. Διαιωνίζουν τη συμπεριφορά που τις δημιούργησε.  Αλλάξτε! Σκεφτείτε κάποιες όμορφες νέες ετικέτες που να μη συνδέονται κατά κανένα τρόπο, με τις επιλογές που οι άλλοι έκαναν για σας η μ’αυτές που εσείς κάνατε μέχρι τώρα. Αυτές οι παλιές, κουραστικές ετικέτες μπορεί να σας κρατούν μακρυά από το να ζήσετε τη ζωή σας με πληρότητα.
Ένας άνθρωπος μπορεί να θεραπεύσει ο,τιδήποτε από το παρελθόν του εάν έχει την ικανότητα να παρατηρήσει τον εαυτό του. Για να κατακτήσει κανείς εκείνη την ιδιαίτερη κατάσταση της ύπαρξης που είναι φτιαγμένη από ελευθερία, γνώση, δύναμη...χρειάζεται να Εργαστεί πολλά χρόνια πάνω στον εαυτό του. Σημαίνει να διεισδήσεις στις πτυχές της προσωπικής σου ύπαρξης εκεί που είναι ακόμα...κουρελιασμένη. Σημαίνει να πλύνεις και να θεραπεύσεις τις ανοιχτές πληγές...να εξοφλήσεις όλους τους εκκρεμείς λογαριασμούς, να ‘συγχωρεθείς εσωτερικά’. Η ‘εσωτερική συγχώρεση’ έχει τη δύναμη να μετατρέψει το παρελθόν μαζί μέ όλη του τη σαβούρα. Τα πάντα είναι εδώ, τώρα. Παρελθόν και μέλλον επιδρούν ταυτόχρονα αυτή τη στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου.
Γνώθι σεαυτόν. Γνώρισε τον εαυτό σου μας λέει το δελφικό ρητό και είναι σα να λέει: θέλεις να γνωρίσεις το μέλλον σου? Γνώρισε τον εαυτό σου! Σε αυτό το παράδοξο, φαινομενικά εμπαικτικό, οι Έλληνες εναπόθεσαν τη λύση του πανάρχαιου αινίγματος του ανθρώπου, το μυστικό των μυστικών, την απάντηση στην αιώνια ερώτηση για την ύπαρξη της ελεύθερης βούλησης. Μιά ερώτηση που ταρακούνησε όλες τις φιλοσοφίες του κόσμου, που αιωρούνταν μεταξύ του μοιρολατρικού οιωνού ενός προκαθορισμένου και αναπόφευκτου μέλλοντος, και του πιστεύω του ανθρώπου δημιουργού της μοίρας του. Χαράζοντας το δελφικό ρητό στο ιερό που ήταν αφιερωμένο στην πιο ιερή τέχνη, οι Έλληνες αποκάλυψαν τη μυστική σχέση που υπάρχει μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού κόσμου, (μεταξύ καταστάσεων και γεγονότων). Αυτή την ανακάλυψη την εμπιστεύτηκαν στον ωκεανό του χρόνου, σαν ένα μήνυμα μέσα σ’ένα μπουκάλι, για να φτάσει σε μας. Ο άνθρωπος που γνωρίζει τον εαυτό του, το Είναι του, κιβωτό σκέψεων, ιδεών, διαθέσεων, γνωρίζει και το μέλλον του, γιατί ό,τι σκεφτόμαστε συνδέεται με τον κόσμο. Η ψυχολογία μας είναι το σύμβολο του κόσμου, καθρέφτης της εσωτερικότητας του ανθρώπου. Ο κόσμος μας αντικατοπτρίζει.
Η δύναμη για να καθοδηγήσεις μιά σκέψη η για να ελέγξεις ένα συναίσθημα παράγεται από μιά υψηλή ενέργεια. Για να συσσωρεύσεις αυτή την ειδική ενέργεια πρέπει να κλείσεις όλες τις διαρροές του καταστρώματος, τα χιλιάδες ποταμάκια από τα οποία σαν σουρωτήρι, χάνουμε ενέργεια και αφορούν κυρίως στην εξωτερίκευση αρνητικών συναισθημάτων και λανθασμένων εσωτερικών διαθέσεων. Εάν ένα γεγονός συμβεί εξωτερικά και δεν το συνδυάσω με τις καταστάσεις του Είναι μου που το δημιούργησαν, έχω χάσει μιά σημαντική ευκαιρία.
Ενεργοποίησε τον παρατηρητή που βρίσκεται μέσα σου! Η αυτοπαρατήρηση είναι ο θάνατος της πληθώρας των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων που ανέκαθεν κυριαρχούν τη ζωή σου. Εάν παρατηρήσεις τον εαυτό σου, το σωστό θα αρχίσει να πραγματοποιείται ενώ ό,τι δεν είναι σωστό θα αρχίσει να διαλύεται.

1 σχόλιο:

  1. Πότομακ, λέγαν κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής έναν ποταμό. Λίμανακ, έλεγαν κάποια λίμνη.
    Και τα 2 και τόσα άλλα προσδιορίζουν κάποια προ-είναι και σαφώς κάποια είναι.
    Και σαφώς ουδείς ,εκτός Κυρίου ,εγεννήθη εκ παρθενογενέσεως και δεν έζησε σε κοινωνικό κενό. Από την άλλη οι κρητικοί τραγουδάνε: ο άνδρας κάμει τη γενιά, κι όχι η γενιά τον άνδρα, σαν είναι ο τράγος δυνατός,δε τον εσταίνει η μάνδρα.
    Γιαυτό ακριβώς δε θέλει αρνητικές σκέψεις, γιατί θέλει κριαρίσιες και τραγίσιες, με τη σωστή αναβολή τους και την κατάλληλη βολή τους, όταν πρέπει...
    Ο Οδυσσέας μπήκε σαν γεροζητιάνος στο ίδιο του το παλάτι,γνώστης και αυτογνώστης και ανέβαλλε το δίκαιο θυμό του για την ώρα που πρέπει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή