Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Αναγκαιότητα η τηλεθέρμανση της Φλώρινας

Αν δεν με απατά η μνήμη μου, πρέπει να ήταν Φθινόπωρο του 2006, όταν ο δήμαρχος Στέφανος Παπαναστασίου κάλεσε τους δημότες σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο δημαρχείο. Θέμα ήταν η τηλεθέρμανση της πόλης μας! Ακουστήκαν πολλές προτάσεις από ειδικούς και βεβαίως από άσχετους με αυτά τα επαγγέλματα και τομείς! Ένας από τους τελευταίους ήμουν κι εγώ! Η 

συμμετοχή του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη. Παρευρεθήκαμε αρκετοί εκπ/κοί, εκπροσωπώντας την ΕΛΜΕ Φλώρινας. Ακουστήκαν πολλά, ειπώθηκαν πολλά ενδιαφέροντα από πολλούς!
Ήθελα να ακούσω για το πολύ ενδιαφέρον θέμα της τηλεθέρμανσης, αλλά δεν άντεξα να μη μεταφέρω με δυο λόγια την εμπειρία μου από την Στουτγάρδη της Γερμανίας στους συμμετέχοντες!
Η πόλη αυτή του ενός εκατομμυρίου κατοίκων θερμαίνεται με φυσικό αέριο που μεταφέρεται από απόσταση 200 ΚΜ με τρένα σε υγρή μορφή! Πολύ πιο φτηνή ενέργεια για τα νοικοκυριά και βεβαίως φιλικότερη στο περιβάλλον από άλλες μορφές ενέργειας! Ταυτόχρονα επιτεύχθηκαν δυο στόχοι: έδωσαν δουλειά στα τρένα τους και φτηνή ενέργεια στον κόσμο!
Δεν είχα  βεβαίως την ψευδαίσθηση, ότι θα ερευνούσαν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι κι αυτή την περίπτωση! Αν ερευνούσαν αυτή την πρόταση, ίσως να είχαμε ήδη σήμερα φτηνή ενέργεια - θέρμανση!
Η θέρμανση της Φλώρινας είναι ακόμα σήμερα (μετά επτά χρόνια) πανάκριβη, ρημάζοντας κυριολεκτικά οικονομικά, τα νοικοκυριά!
Αν είχε τότε επιλεγεί αυτή η μορφή θέρμανση ο κόσμος δεν θα την απέρριπτε σε περίπτωση λχ ενός δημοψηφίσματος, όπως και η περίπτωση  τηλεθέρμανση της πόλης χωρίς το ζεστό νερό της ΔΕΗ, αλλά με παραγόμενο ζεστό νερό σε δικούς μας (Δημοτική επιχείρηση) καυστήρες με λιγνίτη, βιομάζα (φτηνή καύσιμη ύλη) σε σύγχρονες εγκαταστάσεις! Αν ληφθεί υπόψη, αυτό που υποστήριζε, κατά την προεκλογική (2010) περίοδο, ο κ. Ασπρίδης Αιμίλιος δηλ. για την ύπαρξη ζεστού νερού σε 32 βαθμούς Κελσίου στα 300 μ.  βάθος στην περιοχή «γιάτσοβο», θα  βοηθούσε κατά πολύ τις εξελίξεις! (Η τελευταία περίπτωση, τουλάχιστον μέχρι να συνδεθούμε με τη ΔΕΗ). Βεβαίως καλό είναι να μη ξεχνάμε, ότι η ΔΕΗ πιθανότατα να ιδιωτικοποιηθεί! Αυτό θα σήμαινε πιθανόν κάτι άλλο! Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις φυσικά δεν θα είναι άχρηστες, διότι ούτως ή άλλως θα χρειαστεί αναθέρμανση του ζεστού νερού από τη ΔΕΗ, όταν κι αν το πάρουμε! (γνωρίζω τις τελευταίες εξελίξεις για το θέμα)! Βεβαίως το έργο θα είναι μεγάλο, με μεγάλο κόστος, αλλά η φορολόγηση του κόσμου θα ήταν κατά πολύ μικρότερη από την ετήσια δαπάνη για θέρμανση των νοικοκυριών! Όλο και θα βρίσκονταν κάποια κονδύλια για το έργο!
Όμως παντού και πάντα χρειάζονται χρήματα!
Όπως τα κατάφερε η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, έτσι θα τα καταφέρουμε κι εμείς!
Με τη σημερινή οικονομική κρίση, δε νομίζω, ότι θα είναι εύκολο να ξεκινήσουμε, παρά τις όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από τη δημοτική αρχή! Ευχή μου βέβαια είναι να αρχίσουμε, αλλά… το βλέπω λίγο χλωμό! Ο χρόνος θα δείξει!
Όσοι έχετε διαβάσει το άρθρο μου με τίτλο «Στρατός και θητεία» γνωρίζετε τις απόψεις μου, που δικαιολογούν την παρακάτω πρότασή μου. (Σας παρακαλώ να μη με καταδικάσετε, πριν με… δικάσετε, εξάλλου ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο!)
Αν είχαμε αξιοποιήσει κάποια δημοτική περιουσία, ίσως να βρίσκαμε κάποια ποσά τουλάχιστον για το ξεκίνημα του εγχειρήματος στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και φυσικά για την όσο το δυνατό μικρότερη χρέωση των δημοτών! Τι εννοώ! Όμως ας σας προετοιμάσω θετικά! Συχνά (πχ μια οικογένεια) αντί να έχουμε κάποιες οικονομίες στην τράπεζα, επενδύουμε σε ακίνητα, που όταν χρειαστεί τα εκποιούμε για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες!  
Στην πόλη μας έχουμε δυο στρατόπεδα, αυτό του Σκιαδόπουλου και αυτό του Τάγαρη. Ίσως να ΜΗΝ ήταν λάθος, αν πουλούσαμε το ένα τουλάχιστον απ΄ τα δύο, το μεγαλύτερο ή έστω ένα μέρος του «Τάγαρη»! (Σας παρακαλώ μη γίνετε πιο τοπικιστές από εμένα και δεν έχει καμία σχέση η περίπτωση με το γνωστό «πουλάμε τα ασημικά»)! Προσπαθώ να προλάβω την καταδίκη μου!
Τα στρατόπεδα αυτά κάποτε τα παραχώρησε ο δήμος Φλώρινας στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σήμερα που δεν συντρέχουν οι λόγοι της τότε παραχώρησης, οφείλει το υπουργείο να το ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ στον δήμο χωρίς καμία προϋπόθεση, υποσημείωση ή υποχρέωση!
Δεν θα μπορούσα να δεχθώ, ότι το Άμυνας και η συνολική κυβέρνηση πήρε διαζύγιο από την απλή λογική!
Δεν χρειάζονται ούτε δικαστήρια (όπως άκουσα) ούτε άλλα δράματα! Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση  και απόφαση από τους ιθύνοντες! 
Α.Το στρατόπεδο «Σκιαδόπουλου» στην καρδιά της πόλης μας, θα μπορούσαμε να το αξιοποιήσουμε, ίσως για άλλους σκοπούς, μετά την επιστροφή του! 
Β.Υπάρχει και το στρατόπεδο «Τάγαρη», θα μπορούσε αυτό να αξιοποιηθεί! Θα τολμούσα να προτείνω ρυμοτόμηση, οικοπεδοποίηση, υποδομές και πώληση! Πώληση και όχι «σκότωμα»! Αυτό βεβαίως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το πρώτο!
Αν ο Δήμος χρειάζεται αποθηκευτικούς χώρους θα βρεθούν σε άλλα σημεία, που δεν είναι δυνατή, (έτσι  ωμά), η πώλησή τους (αξιοποίηση) τους!
Αν ο δήμος θέλει να αξιοποιήσει κάποιο χώρο για σχολείο ή παιδική χαρά, όλα είναι δυνατά! 
Δεν αποτελεί «έγκλημα» η πώληση αυτών των χώρων, όταν πρόκειται να αξιοποιηθούν τα χρήματα για τους Δημότες κι όχι να ξοδευτούν αλλού κι αλλού!
Οι χώροι ανήκουν στον δήμο Φλώρινας, ως εκ τούτου οφείλουν να μας τους παραχωρήσουν  χωρίς υποσημειώσεις για την αξιοποίησή τους!  
Φίλος μηχανικός, δηλαδή άνθρωπος αυτού του χώρου, υπολόγισε τα ποσά από τις πωλήσεις περίπου στο ύψος των 8-10 εκατομμυρίων ευρώ! Ποσά όχι ευκαταφρόνητα! Θα μπορούσαμε βεβαίως να αφήσουμε τους χώρους αυτούς για χώρους πράσινου, παιδικές χαρές κτλ, αλλά η πόλη μας έχει αλήθεια  αρκετό πράσινο!  
Ούτε φυσικά συμφωνώ με το «κάθε χωριό και γυμναστήριο», «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο»!   
Γ. Θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιηθεί ο τοπικός πόρος της ΔΕΗ για το ίδιο θέμα – έργο. Τα ποσά για όσους δε γνωρίζουν είναι πολύ μεγάλα, τα οποία συχνά σπαταλούνται  για μικρά όχι βεβαίως άχρηστα, αλλά χωρίς  ιδιαίτερη σημασία έργα!
Δ. Το τέλος που πληρώνουν τα λιγνιτωρυχεία, τα οποία πάση θυσία πρέπει όχι μόνο να   μην κλείσουν, αλλά να ανοίξουν και να δουλέψουν με φουλ ταχύτητες, διότι δεν θα  απορροφήσουν μόνο την ανεργία της περιοχής, αλλά και το 5% του τζίρου που καταβάλουν στο δημόσιο, που πηγαίνει στην Αθήνα στο υπουργείο οικονομικών, να καταβάλλεται πλέον στον Δήμο μας για τον γνωστό σκοπό!
Ε. Το 3% που καταβάλλουν τα ορυχεία λιγνίτη και αδρανών υλικών που πηγαίνει στο Δήμο, να αξιοποιηθεί για το γνωστό πλέον στόχο!
Στον τοπικό τύπο διάβασα για την αξιοποίηση του τοπικού πόρου την επιδότηση του ρεύματος για θέρμανση, για όλο το νομό Φλώρινας, φυσικά είναι καλή περίπτωση, αρκεί βεβαίως να ισχύσει και στο απώτερο μέλλον!
Από τη φύση μου είμαι άνθρωπος αισιόδοξος…
Πιστεύω, ότι κάτι θα γίνει, αρκεί να μην έχουμε ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της χώρας και φυσικά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς… της ΔΕΗ! 
Η διορατικότητα, πρέπει να είναι γνώρισμα κυρίως των αρχόντων και όχι μόνο!
Έτσι φιλικά για όσους ασκούν διοίκηση και σαφώς εξουσία: Όλοι αυτοί δεν κρίνονται απ’ όσα έκαναν, αλλά απ΄όσα μπορούσαν να κάνουν και ΔΕΝ έκαναν!!!!     
Θεόφιλος Πανίδης

1 σχόλιο:

  1. Κύριε καθηγητά,
    έχετε δίκιο, αλλά οι υπεύθυνοι έχουν πάρει τις αποφάσεις τους ! Μάλλον σκοπεύουν να τα "αξιοποιήσουν " διαφορετικά τα στρατόπεδα αυτά!
    Μακάρι να σεβαστούν τις απόψεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή