Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πρώτες σκέψεις για το Σχέδιο "Αθηνά" και την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας


Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Μακεδονία και το σημερινό Σχέδιο Νόμου «Αθηνά»το ελάχιστο που μπορεί να νιώσει κανείς είναι απογοήτευση. Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που ουσιαστικά καταργείται και μπαίνει η λογική 

των παραρτημάτων του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι πρόδηλο ότι δεν υπάρχει περιφερειακός σχεδιασμός για τη χώρα που μόλις πριν 2 χρόνια οργανώθηκε σε θεσμικό επίπεδο με τον Καλλικράτη.
Αν ισχύσει το παρόν σχέδιο να μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα κλείσει και ως φυσική υπόσταση. Πράγμα που πιστεύω ότι γίνεται και με το ΙΤΕΣΚ στη Δυτική Μακεδονία προοδευτικά. Προσχηματικοί διάλογοι που ποτέ δεν υπήρξαν, επισημάνσεις, παρατηρήσεις, παρεμβάσεις  που ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψη τους σε κεντρικό επίπεδο, ανύπαρκτος εθνικός περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Από την άλλη πλευρά μια επιφανειακή ισοπέδωση για την εκπαίδευση με αριθμούς σε λάθος υπόβαθρο! Απόδειξη; Σχεδίασαν με επίκληση τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας [9 σε αριθμό] και όχι τις Περιφέρειες που είναι και το πιο πρόσφατο παράδειγμα [13 σε αριθμό]! Δεν έκαναν καν αναφορά ακόμη και των -κατά γενική ομολογία κακώς ορισμένων – αποκεντρωμένων διοικήσεων [7 σε αριθμό] διότι προφανώς δεν τους έβγαινε ο προαποφασισμένος σχεδιασμός.  
Πολλά μπορεί να πει κανείς αλλά ένα είναι σίγουρο: ότι συνεχίζεται ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζητήματα ανάπτυξης στη χώρα μας.  Με Περιφέρειες οι οποίες καλούνται να είναι οι αποκεντρωμένες αναπτυξιακές τοπικές κυβερνήσεις αλλά ταυτόχρονα ακυρώνονται στην πράξη από το Κέντρο. Με «ανεξάρτητες επιμέρους κυβερνήσεις» που είναι τα «επιμέρους ασύνδετα Υπουργεία» μεταξύ τους. Ας μην μιλήσουμε για οράματα και ηγεσία διότι οι έννοιες έχουν παραβιαστεί…
Δημήτρης Μαυροματίδης
Πηγή: kozan.gr

1 σχόλιο:

  1. Πάλι καλά για τη Φλώρινα, διατηρεί τις βασικές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ήταν πριν το όργιο των ετών προ κρίσης. Το Βαλκανικών δεν είχε θέση εδώ. Η περιοχή δεν είναι το σταυροδρόμι Ρωσσίας, Αλβανίας και Τουρκίας και ταιριάζει καλύτερα σε μια μεγάλη πόλη. Η κατάργηση του Παν/μίου Κεντρικής Μακεδονίας δεν επηρρεάζει, τί παράρτημα της Σαλονίκης, τί της Κοζάνης. Τί Κοζάνη, τί Λωζάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή