Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Κυβερνητική κοπτοραπτική στην Παιδεία


Κοινή δήλωση βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας, Θανάση Γερμανίδη, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και Ευγενίας Ουζουνίδου 
Η ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλο, για την αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας, με ασφυκτική διορία 45 ημερών προσχηματικής διαβούλευσης, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα πρόχειρο σχέδιο 

κοπτοραπτικής δαπανών που βρίθει λαθών και με διαδικασίες εξπρές εξοντώνει το μαζικό πανεπιστήμιο.
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει το Πανεπιστήμιο και τα Τ.Ε.Ι. της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία αποτελούν δυναμικό κύτταρο και πνεύμονα πολιτισμού σε μια γεωγραφική περιοχή κομβικής σημασίας, αφού είναι η πύλη της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Από τις λαθροχειρίες και τα μαγειρέματα των συμβούλων και των παρασυμβούλων του υπουργείου Παιδείας, «διαφεύγει» πως τα τμήματα του Πανεπιστημίου και των Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας έχουν βαθιές ρίζες στην τοπική κοινωνία, έχουν αναπτύξει ουσιαστικές διασυνδέσεις με τις οικονομικές, παραγωγικές και πολιτιστικές δομές του τόπου και συνεχίζουν επάξια την παράδοση της εκπαίδευσης στην περιοχή. Από τους «φωστήρες» του υπουργείου «διαφεύγει» επίσης, πως το Πανεπιστήμιο και τα Τ.Ε.Ι. διαθέτουν καινοτόμα χαρακτηριστικά, όπως είναι η διαχείριση της ενέργειας, οι εφαρμοσμένες τέχνες, ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής και η διαβαλκανική συνεργασία.
Η τρικομματική κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα λειτουργίας, εκπαίδευσης και έρευνας στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκρίνει ένα φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών και μια νέα συγκεντρωτική διοικητική υπερδομή, που θα διευκολύνει σε δεύτερη φάση νέες συγχωνεύσεις τμημάτων, την εμπέδωση της εργασιακής ευελιξίας και εξάρτησης διδασκόντων και εργαζομένων.
Το σχέδιο «Αθηνά» συγγράφει τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, την περιθωριοποίηση αρχικά των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών υπέρ μιας αποτυχημένης γενικευμένης αγοραίας προσαρμογής της επιστημονικής γνώσης και των τίτλων σπουδών. Ειδικότερα στον κλάδο των Τ.Ε.Ι. μεθοδεύεται μια ισοπεδωτική κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και σχολών.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. επιμένει πως η Ανώτατη Παιδεία οφείλει πρωτίστως να υπηρετεί τις μορφωτικές ανάγκες της κοινωνίας, με το σεβασμό των συνταγματικών εγγυήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτοτέλειας, του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της.
Όσοι εξέθρεψαν και εκτρέφουν τα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι εκ των πραγμάτων αναξιόπιστοι για την επίλυση τους. Το έργο της αναμόρφωσης των Α.Ε.Ι. και των Τ.Ε.Ι. είναι δημοκρατική υπόθεση των ανθρώπων τους και όχι των εντεταλμένων εκκαθαριστών της πολιτικής των Μνημονίων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δυνάμεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Δυτικής Μακεδονίας θα δώσουν από κοινού με την τοπική κοινωνία τον αγώνα για ένα αυτοτελές και ενισχυμένο Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας και την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Τέλος, καλούμε όλους τους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν σαφή θέση απέναντι στο ισοπεδωτικό σχέδιο «Αθηνά» και στα λογιστικά δόγματα που μετατρέπει τα Α.Ε.Ι.- Τ.Ε.Ι. σε «ανώνυμες εταιρείες». 

2 σχόλια:

  1. Μαζικό Πανεπιστήμιο;Και τι σημαίνει αυτό;
    Τι θα πει "μαζικό";
    Με μάζες συναναστρέφεστε ή με ελεύθερους ανθρώπους;
    Κοιτάξτε τους δικούς σας συντρόφους!
    Είναι απρόσωπες μονάδες μιας μάζας ή έχουν ελεύθερη πολιτική βούληση και ξεχωριστή προσωπικότητα ως υπάρξεις;
    Πως χρησιμοποιείτε αυτό το όρο "μαζικό" και τα παράγωγά του για ανθρώπους σε αυτή την εποχή που ζούμε;
    Μάζες θα κυβερνήσετε αύριο μεθαύριο ή ελευθέρους ανθρώπους;
    Τα πανεπιστήμια και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μικρά και μεγάλα δεν είναι "μαζικά"!
    Μαζική είναι η μιλιταριστική εκπαίδευση από την ρωμαϊκή εποχή και έπειτα!
    Μάζες εκπαίδευαν και εκπαιδεύουν οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες και τα βάρβαρα καθεστώτα! Όχι οι ελεύθερες κοινωνίες προσώπων!
    Μαζική εκπαίδευση δέχτηκαν οι επιστήμονες που ανήκουν στον πολιτικό σας χώρο;
    Τμήματα μιας ευρύτερης μάζας είναι οι φίλοι και οπαδοί σας ή είναι Άνθρωποι με την έννοια του Προσώπου άρα ελεύθεροι στις ιδεολογικές και πνευματικές τους επιλογές και απόλυτα υπεύθυνοι γι αυτό ως προς τον εαυτό τους και την κοινωνία όταν τις πραγματώνουν καθημερινά δεχόμενοι τις όποιες συνέπειες κριτικής ή αντιπαράθεσης καλές ή κακές άσχετα εάν πήγαν πανεπιστήμιο ή όχι; ...όλοιμάζες είναι;
    Τα πανεπιστήμια είναι ή πρέπει να είναι χώρος διαπαιδαγώγησης και επιστημονικής κατάρτισης Προσώπων και Ελεύθερων Ανθρώπων κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ατόμων μιας άμορφης ή ομοιόμορφης μάζας!
    Διορθώστε το πολιτικό σας λεξιλόγιο και αφήστε την κουμμουνιστική ιδεολογική σας παιδεία που πρώτοι εσείς οι ίδιοι αναθεωρήσατε να χρησιμοποιείτε τέτοιες λέξεις!
    Μη γυρνάτε πίσω λεκτικά τουλάχιστον!
    Διορθωθείτε όλοι σας εκεί στα μαζικά αφού έτσι θέλετε να τα θεωρείτε κόμματά σας μαρξιστικά,φιλελεύθερα,φασιστικά,κουμουνιστικά όλων των εκδόσεων ή ότι άλλο τα έχετε βαφτίσει και μετά δοκιμάστε να διορθώσετε όλους τους εμάς που μας θεωρείτε "μάζα" και να μας φτιάξτε την ζωή όπως εσείς θέλετε!.
    Τουλάχιστο μη μας αποκαλείτε μάζα γιατί είναι η μεγαλύτερη προσβολή για τους ανθρώπους έναν τέτοιος χαρακτηρισμός!
    "Μάζες" με μεγάλη ευκολία αποκαλούσαν τον λαό κάτι αχρείοι καλοαναθρεμμένοι παχουλοί λιπαροί αστοί τους προηγούμενους αιώνες και κάτι απνευμάτιστοι πολιτικοί φιλόσοφοι της δεκάρας! οι πρώτοι από την την αλαζονική τους αυταρέσκεια για την κοινωνική και αιματολογική τους καταγωγή και οι δεύτεροι από την αλαζονικότατη πεποίθηση ότι κατέχουν μια σχετική μόρφωση που τους έδωσε το προνόμιο να αναλύσουν με αυθεντία παπική κατά την πεποίθησή τους την ζωή των ανθρώπων ως προς την κοινωνική τους "συμπεριφορά" κατατάσσοντας τους αυτούς σε υποκατηγορία ανθρώπινης ύπαρξης χωρίς ελεύθερη βούληση αποκαλώντας τους «μάζα» η οποία θα πρέπει σώνει και καλά υπηρετήσει συγκεκριμένους κανόνες που αυτοί εντόπισαν φιλοσοφικά ως μόνιμη λύση την αδικίας που διέπει τον κόσμο μέσω συγκεκριμένου πολιτειακού συστήματος για τις μάζες!
    Ιδεολογικοί και πολιτειακοί Προκρούστες!
    Μετά ήρθε ο…με το …[…με ανθρώπινο πρόσωπο!]
    Αλλά δεν έχει έρθει για το Πρόσωπο!..έχει δρόμο η υπόθεση κύριοι!
    Δεν είναι οι άνθρωποι μάζα κύριοι αυτό να το καταλάβετε!
    Και εσείς έχετε πάψει από καιρό με πολύ κόπο πρέπει να πω να είστε μαζικοί οπαδού του κουμμουνισμού κύριοι……και χρήστες του παλιού σας λεξικού!
    Αλλάξτε λοιπόν λεξιλόγιο!....δεν είναι δύσκολο!
    "Μάζα" η λέξη "ύβρις" για την ανθρώπινη κοινωνία!
    Τώρα για την "Αθηνά" εντάξει όλοι απέναντι!
    Πείτε όμως καθαρά τι θέλετε να γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έπεται και κοπτοραπτικη σε άχρηστους βουλευτές της αριστεράς ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή