Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι φορείς της Πρέσπας ενωμένοι για το νερό


Έντεκα τοπικοί φορείς της Πρέσπας ενώνουν τη φωνή τους για την ορθή διαχείριση των υδάτων της περιοχής.
Ο Δήμος Πρεσπών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ο ΤΟΕΒ, οι τοπικοί αγροτικοί και αλιευτικοί συνεταιρισμοί, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καλούν το ΥΠΕΚΑ να τηρήσει την υπόσχεσή του για εκπόνηση ειδικού σχεδίου διαχείρισης των νερών της Πρέσπας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου διαχείρισης υδάτων δυτικής Μακεδονίας.
Η κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο περιοχής λεκανών απορροής ποταμού, που στη χώρα μας σχεδόν ταυτίζονται με τα όρια των περιφερειών, επιτάσσεται από την Κοινοτική Οδηγία για τα νερά. Στόχος της Οδηγίας είναι η βελτίωση και η ορθή διαχείριση των υδάτων της Ευρώπης. Καθώς η κατάσταση των νερών αφορά και ταυτόχρονα επηρεάζεται από τους άμεσους χρήστες νερού, στη φάση σχεδιασμού των σχετικών μελετών επιδιώκεται ο διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς. Έτσι τα προσχέδια διαχείρισης τίθενται σε δημόσια διαβούλευση με τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο και τη διεξαγωγή ημερίδων ανοιχτών συζητήσεων. Για τις λεκάνες απορροής που εκτείνονται εκτός εθνικών συνόρων, η Οδηγία προβλέπει επιπλέον τη συνεργασία και τη διαβούλευση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων μεταξύ των όμορων κρατών.
Η Πρέσπα είναι ένας υγρότοπος με ιδιαίτερη αξία και η σημασία της αναγνωρίζεται διεθνώς. Ταυτόχρονα αποτελεί τη μοναδική διασυνοριακή λεκάνη της χώρας μας, στην οποία εδώ και 13 χρόνια έχει εγκαθιδρυθεί συνεργασία μεταξύ των κρατών που τη μοιράζονται (Αλβανία, Ελλάδα, πΓΔΜ) αλλά έχει υπογραφεί και διεθνής συμφωνία για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και την ΕΕ (2010). Για τους παραπάνω λόγους, στο πλαίσιο της εκπόνησης των εθνικών σχεδίων διαχείρισης υδάτων, προβλέφθηκε η σύνταξη ειδικού διαχειριστικού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα αλλά και τη διασυνοριακότητα της Πρέσπας.
Η εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάγεται η λεκάνη Πρεσπών, ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση, ως προς την προθεσμία που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, πέρυσι το Φθινόπωρο. Τα πρώτα σχετικά κείμενα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο καιρό στην κεντρική σελίδα διαβούλευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο διαδίκτυο (http://wfd.opengov.gr) και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.
Οι τοπικοί φορείς των Πρεσπών, εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, συνεργάζονται για τη διαχείριση της στάθμης της Μικρής Πρέσπας, καθώς η λίμνη φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά οικοσυστήματα ολόκληρης της λεκάνης. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για τον υγρότοπο, το οποίο θέτει συγκεκριμένους στόχους και μέτρα για την προστασία των οικολογικών λειτουργιών της λίμνης και την κάλυψη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Την ευθύνη για την υλοποίηση των διαχειριστικών παρεμβάσεων έχει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, ο οποίος έχει συστήσει πολυμελή Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου για την υποστήριξη του έργου του. Η Επιτροπή λειτουργεί με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών της περιφέρειας καθώς και της τοπική κοινωνίας, και αποτελεί το μοναδικό θεσμικό όργανο του είδους της στην Ελλάδα.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου διαχείρισης υδάτων της δυτικής Μακεδονίας και με δεδομένο τον περιορισμό του χρόνου ανησυχούν ως προς την πληρότητα και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Έτσι, στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη, η τοπική κοινωνία της Πρέσπας έδωσε το παρών με κοινό αίτημα η διασυνοριακή λεκάνη Πρεσπών να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα που αρμόζει στη σπουδαιότητα της περιοχής. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός πλήρους και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης υδάτων για την Πρέσπα με κάθε δυνατό τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου