Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Κόκκινη κατακόκκινη ΕΡΓΑΤΙΚΗ Πρωτομαγιά


Κάλεσμα στη νεολαία της πόλης μας 
«Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της, και συ να λείπεις,
νάρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα,  και συ να λείπεις,
νάρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με  χρωματιστά
φορέματα, και συ να λείπεις,

ένα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό, πολλές σημαίες ν' ανεμίζουν στα μπαλκόνια,
ν' ανεβαίνει μια παρέλαση την οδό Σταδίου, χιλιάδες κόσμος κρατώντας στα χέρια του κόκκινες σημαίες,
κρατώντας επί τέλους τα όνειρά του μέσα στα χέρια του,να λένε δυνατά τη λέξη σύντροφος, και συ να λείπεις,
σκέψου δυο χέρια να σφίγγονται, και σένανε να σου λείπουν τα χέρια, δυο κορμιά να παίρνονται, και συ να κοιμάσαι κάτου απ' το χώμα,
και τα κουμπιά του σακκακιού σου ν' αντέχουν πιότερο από σένα κάτου απ' το χώμα
κι η σφαίρα η σφηνωμένη στην καρδιά σου να μη λιώνει,
όταν η καρδιά σου, που τόσο αγάπησε τον κόσμο, θάχει λιώσει». 
«Να λείπεις -
δεν είναι τίποτα να λείπεις,
αν έχεις λείψει για ότι πρέπει
θάσαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα
που γι' αυτά έχεις λείψει,
θάσαι για πάντα
μέσα σ' όλο τον κόσμο».

Γιάννης Ρίτσος στις «Γειτονιές του Κόσμου»
ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ,ΑΗ - ΣΤΡΑΤΗΣ 1949 - 1951


Και είναι ΝΤΡΟΠΗ αν αύριο λείπεις «ρίχνοντας νερό» στο μύλο της Κυβέρνησης, νομιμοποιώντας τα τερτίπια για (αερο)μεταφερόμενη γιορτή και ΟΧΙ ΑΠΕΡΓΙΑ.

Είναι «χρυσή» ΕΥΚΑΙΡΙΑ να παλέψεις απέναντι στην Τρόικα, τα Μνημόνια, για την ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ την ημέρα που εκτελέστηκαν οι 200 ΕΑΜίτες στην Καισαριανή το 1944.

Είναι ιερή υποχρέωση να τιμήσεις τους αγώνες απέναντι στη ΧΟΥΝΤΑ για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο πρόσωπο του Αλ. Παναγούλη που σκοτώθηκε 1 Μάη του 1976, δίνοντας ηχηρή απάντηση στους Χρυσαυγίτες υμνητές της.

Είναι δική σου υποχρέωση αν θέλεις να δουλέψεις 8-ωρο με συλλογική σύμβαση, ένσημο, ασφάλιση,  και ΟΧΙ στα 5-μηνα των δήμων, να τιμήσεις τους αγώνες των Καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το Μάη του 1936.

Σκέψου, αν το 8-ωρο κατακτήθηκε το 1886 στο Σικάγο ποιο ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ, με τη σημερινή παραγωγικότητα της εργασίας, τις σημερινές κατακτήσεις του πολιτισμού και της τεχνικής;

Τότε οι εργάτες κέρδισαν το 8-ωρο χωρίς ο άνθρωπος να έχει κατακτήσει το διάστημα, χωρίς να έχει δαμάσει την Πυρηνική ενέργεια και ΣΗΜΕΡΑ άνθρωποι ψάχνουν στα σκουπίδια, σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

1η του Μάη ΔΕΝ είναι αργία ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ, είναι η μέρα που οι παραγωγοί του πλούτου, αυτοί που με τον ιδρώτα τους γεμίζουν θησαυροφυλάκια και τράπεζες, γιορτάζουν ως ΤΑΞΗ απέναντι σε ΤΑΞΗ. Μια τάξη που ΔΕΝ παρασιτεί ζει από τον μόχθο της και για αυτό έχει κάθε δικαίωμα να είναι περήφανη.

Είσαι νεολαίος και έχεις συγκεκριμένη ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ, ζεις το χαοτικό σήμερα από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ σου ΘΕΣΗ, και όλα αυτά καθορίζουν την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ σου ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, μια προοπτική που την έκαναν να μοιάζει με εφιάλτη ΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΣ την κατάσταση στα χέρια σου.

Από σήμερα σε κάθε μάχη, κάθε μέρα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα πρέπει να μπαίνουν τα «ίχνη» που όλα μαζί συγκροτούν τη γραμμή της κοινωνικής εξέλιξης και προόδου.

«Ν' αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.»
Ν. Καζαντζάκης στην Ασκητική

Οι εργάτες μέχρι να κατακτήσουν την κοινωνία όπου το βιβλιάριο εργασίας ΔΕΝ θα αποτελεί πιστοποιητικό κατώτερης προέλευσης, παρακατιανής καταγωγής, αλλά απόδειξη συμμετοχής στην παραγωγή του κοινωνικού προϊόντος, άρα και στην απόλαυσή του, μια κοινωνία όπου η δουλειά θα είναι καθολικό δικαίωμα όπου θα ισχύει κοινωνικά «όποιος ΔΕΝ δουλεύει ΔΕΝ τρώει» ΕΧΟΥΝ μοναχά τη δική τους ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ την Πρωτομαγιά.

Και αν ΔΕΝ είσαι βιομηχανικός εργάτης ΕΙΣΑΙ το ΠΑΙΔΙ του, και αν ΔΕΝ έχεις την εργατική τραγιάσκα ΕΧΕΙΣ το νεανικό σου ΧΑΜΟΓΕΛΟ τα ΟΝΕΙΡΑ και τις ιδέες σου.

ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ το πρωί στην ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ.

Τζώτζης Βασίλης



6 σχόλια:

  1. Αν αυτο το αρθρο σου δεν ξυπνηση το καθενα μας δεν ξερω τι αλλο θα μπορουσε να μας ξυπνηση.Παρα πολυ συναισθηματικο και ευσθητο.
    Μπαβο σου Βασιλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΙΣΩΣ, ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ, ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ!!
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ ΝΑΙ KOKKINH KATAKOKKINH ΣΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΆΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΚΚΟΚΙΝΟ ΚΟΥΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΝΗΣ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑΣ...Ο ΜΥΘΟς ΤΗς ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΞΕΘΩΡΙΑΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΕ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΣΙΧΑΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΟΒΙΑ ΣΑΣ ...ΨΑΞΤΕ ΑΛΛΟ ΣΛΟΓΚΑΝ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΆΝ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΙΑ ...ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΊΤΣΕΣ ....ΣΑΣ ΞΕΠΕΡΑΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ Ο ΄ΛΑΟΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ καλά αυτά που μας λέει ο Βασίλης, αλλά εκτός πραγματικότητος.
    Αναφέρονται επί την βάσει της μαρξιστικής λογικής, και με του όρους αυτής, κάτι που θα άρμοζε οπωσδήποτε στα μέσα του 19ου αιώνος, αλλά δεν μπορεί να περιγράψει το σήμερα. Και αυτό διότι σήμερα λόγω της τεχνολογικής υποδομής και της σωρευμένης επιστημονικής γνώσης η εργασιακή υπερ-αξία έχει υποχωρήσει κάτω από την επέλαση της λογιστικής υπερ-αξίας, δηλαδή της δημιουργίας νοερού πλούτου, και κατά συνέπεια η άρχουσα τάξη δεν είναι οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής, αλλά η παγκόσμια χρηματοπιστωτική μαφία του ολοκληρωτικού ελέγχου του ανθρωπίνου είδους.
    Άρα, Βασίλη μου, αν και όσα λες είναι σεβαστά και ενδιαφέροντα, ωστόσο δεν είναι ικανά να περιγράψουν το χάος του 21ου αι, και χρειάζεται περισσότερο ψάξιμο. Ευχαριστούμε για τις σκέψεις σου, καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασιλάκη, το 8ωρο δεν κατακτήθηκε το 1886 στο Σικάγο, αλλά (για την Ελλάδα) το 1937 επί Ιωάννου Μεταξά. Αλλά υποθέτω ότι οι ντιρεκτίβες του Κόμματος απαγορεύουν οποιαδήποτε θετική αναφορά στον "δικτάτορα", (αν και είναι η μοναδική φορά στην νεώτερη Ελληνική ιστορία που είχαμε κομμουνιστή υπουργό εργασίας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή