Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Οι εταιρείες ‘’αγαπάνε’’ τους τοπικούς πολιτισμούς…?


ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΓΕΛ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Γιατί άραγε δεν γνωρίζουμε τις φωνές των μεγάλων αρχαίων φιλοσόφων της χώρας μας ή άλλων ιστορικών προσώπων;
Την απάντηση θα βρούμε αν αναλογιστούμε το πότε αρχίζει να
αποθηκεύεται ο ήχος. Αρχές 20ου αιώνα λοιπόν, έχουμε τις πρώτες ηχογραφήσεις σε γραμμόφωνο -Πικ-απ  και καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία ηχογραφούμε και σε ψηφιακή μορφή όπως CDDVD και Η/Υ κυρίως.
Το γεγονός αυτό υπήρξε το κύριο αίτιο για την ανάπτυξη των μουσικών εταιρειών, οι οποίες αρχικά ως απώτερο σκοπό  είχαν το οικονομικό κέρδος και παρόλο που φαίνεται περίεργο, την διαφύλαξη του παλαιού πολιτισμού και την διακίνηση του νέου. Για παράδειγμα, ηχογραφούνται διάφορα παραδοσιακά τραγούδια και ταυτόχρονα έρχονται στην επιφάνεια νέα ταλέντα και δημιουργοί.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι οι μουσικές εταιρείες γιγαντώνονται και δημιουργούν ανταγωνισμό μεταξύ τους με αποτέλεσμα η κάθε εταιρεία, αποβλέποντας στην επίτευξη του σκοπού της- το οικονομικό κέρδος-  να προβάλει ένα <<μοντέλο>>. Οι μεγαλύτερες μουσικές εταιρείες – που δεν είναι άλλες παρά οι αμερικάνικες- δημιουργούν οι περισσότερες , δυστυχώς, χαμηλού επιπέδου πρότυπα διασκέδασης  των νέων και όχι μόνο.
Αν συμμεριστούμε τα παραπάνω, προκύπτουν εύλογες ανησυχίες για τις πολιτισμικές συνέπειες. Οι βασικότερες ανησυχίες είναι η πιθανή χειραγώγηση και ο κίνδυνος της απώλειας ταυτοτήτων, δηλ. ιδιαιτεροτήτων που μας διαφοροποιούν από τους άλλους πολιτισμούς. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο παρά η τάση των νέων να αγνοούν την ιστορία και την μητρική τους γλώσσα.  Και μαζί μ’ αυτά , αναπόφευκτη είναι η αλλοίωση και σε ορισμένες περιπτώσεις ο <<θάνατος>> της παράδοσης… άρα εμφανίζεται το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης , όχι με τη θετική πλευρά αλλά την αλλαγή κουλτούρας πολλών λαών έχοντας ως πρότυπο ένα κοινό μοντέλο.  Φυσικά κάτι τέτοιο έχει πολλές αιτίες και η (επιβαλλόμενη από τις εταιρείες) μουσική είναι μία από αυτές. 

ΠΑΥΛΟΣ ΖΟΥΡΝΑΤΖΙΔΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΤΖΕΚΤ «ΑΠ ΤΟ ΦΩΝΟΓΡΑΦΟ ΣΤΟ CD»

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΜΠΟΥΝΤΟΥΛΟΥΛΗΣ ΕΥΑΓΓ.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, ειδικά όταν προέρχεται από ένα μαθητή Λυκείου, και αξίζει συγχαρητήρια.
    Να προσθέσω ότι οι δισκογραφικές εταιρείες που βλάπτουν τις επιμέρους παραδόσεις προς όφελος του παγκοσμιοποιημένου πολιτιστικού παραδείγματος, δεν είναι απλώς "αμερικανικές", αλλά κυρίως ανήκουν σε συγκεκριμένο εθνικό λόμπι που κατοικοεδρεύει στις ΗΠΑ. Ας μην το αναφέρω, γιατί θα στοχοποιηθώ ως αντισιωνιστής.
    Το ίδιο λόμπι εργάζεται μεθοδικά στην εξαφάνιση των επιμέρους εθνών και πολιτισμών, και στην εγκαθίδρυση της "παγκόσμιας διακυβέρνησης". Τυχαίο; Δε νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή