Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου ο Η.Θεοδωρίδης για συνεργασία πρόληψης δασικών πυρκαγιών



Η ενίσχυση των δομών συνεργασίας για την εφαρμογή συντονισμένων μέτρων και δράσεων με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην ελληνοαλβανική μεθόριο ήταν το αντικείμενο
διακρατικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης(14/5/13) στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου της Αλβανίας.
Η επίσκεψη κλιμακίου με επικεφαλής τον   Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας  Ηλία Θεοδωρίδη, στην περιφέρεια Αργυροκάστρου και την επαρχία κάτω Δερόπολης εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει ξεκινήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και τη συνεργασία όλων κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Έτσι, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στα τέλη Απριλίου, με όλους τους αρμόδιους φορείς όπου εξετάστηκε ο σχεδιασμός δράσεων για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κρίθηκε σκόπιμη η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα στην περιφέρεια Αργυροκάστρου προκειμένου με τις τοπικές αρχές να συζητήσουν και να εδραιώσουν περαιτέρω τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με στόχο να περιοριστούν οι πυρκαγιές που θα περάσουν φέτος τα σύνορα.  
Ο  Γενικός Γραμματέας,  συνοδευόμενος από τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στο Αργυρόκαστρο Νικ. Κοτροκόη, τον Γενικό Διευθυντή Δασών& Αγροτικών Υποθέσεων Δημ. Ζήκο και τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Δημ. Αναγνωστάκη έγινε δεκτός από την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Μιμόζα Τσόμο στο γραφείο της όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Τεπελενίου, Αργυροκάστρου και Πρεμετής καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.
«Επιδιώξαμε αυτή τη συνάντηση γιατί η μεγάλη κοινή συνοριογραμμή των 170 και πλέον χιλιομέτρων επιβάλει τη στενή συνεργασία ώστε ο αγώνας που δίνουμε όλοι μαζί κάθε καλοκαίρι για την προστασία του δασικού μας πλούτου αλλά και της ζωής και της περιουσίας των πολιτών να δώσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας στη διάρκεια της σύσκεψης και ζήτησε από την περιφερειάρχη να ενεργοποιήσει άμεσα τους μηχανισμούς που διαθέτει ώστε να συνδράμει από την πλευρά της τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των πυρκαγιών. «Ελπίζω να εγκαινιάσουμε μια γόνιμη περίοδο με τις λιγότερες πυρκαγιές και όταν αυτές θα υπάρξουν να παρέμβουμε εν τη γενέσει τους», κατέληξε  ο Γενικός Γραμματέας.
Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα και τον Διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών για τη μέχρι τώρα συνεργασία και δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να συνδράμει με όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό που διαθέτει ώστε το φετινό καλοκαίρι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι πυρκαγιές στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Παράλληλα ζήτησε να ενισχυθεί η βοήθεια από την ελληνική πλευρά με υλικοτεχνική υποδομή καθώς το Αλβανικό πυροσβεστικό σώμα παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε αντιπυρικό εξοπλισμό δεσμεύτηκε δε πως θα υποβάλει σχετικό αίτημα μέσω του Έλληνα προξένου προκειμένου να ενισχυθεί η περιοχή με πυροσβεστικά οχήματα από τον εξοπλισμό που αποσύρουν οι ελληνικές αρχές. Τέλος, η κα. Τσόμο συμφώνησε με την άποψη του Γενικού Γραμματέα ότι απαιτείται να εδραιωθεί περαιτέρω η επιμέρους διασυνοριακή συνεργασία και να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερες κοινές δράσεις μέσω του διασυνοριακού προγράμματος Interreg και δεν παρέλειψε να εξάρει τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει με τον Έλληνα πρόξενο με στόχο την προώθηση ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή.
Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας με τον Γενικό Πρόξενο επισκέφθηκαν  το γραφείο του έπαρχου της Κάτω Δερόπολης όπου μαζί με τους έπαρχους Άνω Δερόπολης και Πωγωνίου συζήτησαν τα μέτρα πρόληψης για τις πυρκαγιές αλλά και ζητήματα που αφορούν στις υποδομές και συμβάλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου